Salı, Ocak 23, 2007

EKŞİLİ YEMEK


Kayınvalidemin yaptığı bir güneydoğu yemeğidir.( Güneydoğuda adına Tırşık'da diyorlar) Bu yemeği evlendikten sonra tattım ve çok beğendim. Biraz ekşili tatları sevdiğim için damak zevkime uygun bir yemek. Benim damak zevkime uygun olmasının yanında bu güne kadar tadına bakıp ta beğenmeyen hiç kimseyi görmedim. Aslında kayınvalidem bu yemeğin içine, içi dövülüp unla kavrulmuş cevizlerle dolu büyük bulgur köfteleri koyardı. Ama bu sefer sanıyorum üşenmiş olacak ki, o güzelim köfteleri koymamış. ( Yaşlılık hali )Yine de çok güzel olmuştu anne, ellerine sağlık.Merak edenler için işte tarifi;
Malzemeler;
*250 gr kadar kemikli kuzu eti,
*1 su bardağı akşamdan ıslatılmış ve haşlanmış nohut
*1 su bardağı ince köftelik bulgur. ( 1/2 su bardağı su ile iyice yoğurularak, misket büyüklüğünde köfteler yapılacak)
*1/2 kg ıspanak ( aslında bu yemeğe ıspanak yerine yöresel farklı bir ot konuyor ama kayın validem bu sefer ıspanakla yapmış, bence hiç fark etmiyor böyle de güzel.)
*1 adet orta boy soğan
*2 yemek kaşığı sıvıyağ,
*1 yemek kaşığı salça
*1 su bardağı top halinde sumak( 1 saat kadar suda bekletilip, suyu süzülecek)
*1/2 su bardağı kadar iri ufalanmış ceviz,
*Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı;
Önce kuzu eti az suyla, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra yağ ilavesi ile biraz kavrulur, üzerine salça ilave edilerek biraz daha kavrulur. Yemeklikten biraz daha iri doğranmış soğanlar( burada soğan kavrulmuyor), nohut ve bulgur köfteleri ilave edilerek 15 dakika kadar kaynatılır. daha sonra iyice yıkanmış ve ince doğranmış ıspanaklar ve ceviz eklenerek bir taşım daha kaynatılır. En son tuzu, biberi ve sumak suyu da katılarak 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra servise hazır hale geliyor. Şimdiden afiyet olsun..

Hiç yorum yok: