Çarşamba, Ocak 17, 2007

İÇLİ KÖFTE



İçli Köftenin tarifi Müzeyyen Abla'mıza ait. Gerçekten onun kadar lezzetli yapanı henüz görmedim. İşte tarifi;
Malzemeler;
Dış malzemesi,
* 1/2 kg çiğ köftelik yağsız dana kıyma,
*850 gr kadar ince çiğ köftelik bulgur,
*1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yoğururken kullanmak için bir miktar su.
İç malzemesi;
4 adet orta boy soğan,
300 gr dana kıyma,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
1/2 su bardağı ufalanmış ceviz,
1 Yemek kaşığı reyhan,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
kırmızı pul biber, kara biber, yeterince tuz.
Kızarmak için;
Sıvıyağ
2 adet yumurta.
Hazırlanışı;
Öncelikle dış malzeme robota atılarak bir güzel çekilir. İçine yumurta ve tuz atılarak kıvama gelinceye kadar ( avcunuzun içinde açtığınızda dağılmayacak kadar ) su ilevesi ile yoğurulur. Hazırlanan bu malzeme bir kenara alınarak, iç malzeme yapılıncaya kadar bekletilir.
Soğanlar yemeklik doğranır. Bir miktar margarin ilavesi ile ve dolmalık fıstıklarla beraber, fıstıklar sararıncaya kadar kavrulur. Daha sonra ceviz eklenerek 2 dakika daha kavrulur. Reyhan, kara biber, kırmızı biber ve kuş üzümü ve tuz eklenerek bir kaç kez daha ocakta çevrildikten sonra ılınması için biraz bekletilir.
Dış hamur malzemesinden bir ceviz büyüklüğünde parça alınır ve avcunuzun içinde parmağınızla ortasını açarak çanak şekli verin. Hazırladığınız hamurun içine iç malzemesinden bir yemek kaşığı kadar koyun ve yine elinizle çanağın ağzını, hamur yırtılmadan yanlardan esneterek birleştirin ve kapatın. Bir tencerede kaynattığınız suyun içine atarak bir çay kaşığı tuz atın ve köfteleri teker teker suyun içine bırakın. Önce dipte duran köfteler, yavaş yavaş kaynayan suda, suyun yüzüne çıkmaya başladığında sudan çıkarın ve sularının biraz süzülmesini bekledikten sonra yumurtaya bulayarak, kızgın yağda kızartın.
İlk defa deneyeceklere biraz zahmetli gibi gelebilir ancak yaptığınız için pişman olmayacağınız çok lezzetli bir tarif. Şimdiden afiyet olsun.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Selam ..... Tarifleriniz Cok güzel lákin içli köftenin bulguru islatilmasi gerektigini yazmayı unutmuşsunuz ilk defa yapmayı deneyin biri için epey zor olabilir bu şekil.
Saygılar Ebru