Salı, Ocak 23, 2007

KALPLİ KEKLER


Selin'ciğimin Cumartesi günü olan doğumgünü için güz yaprağı kurabiyeleri ve sevimli hayvan şekilli kurabiyeler haricinde bu kalpli kekleri hazırladım. Bu tarif çok beğenildiği için vede çok ayrıntılı yazmak istediğimden doğumgünü mönüsünden ayrı olarak yayınlamak istedim. Kekleri ilk olarak değişik bir görünümde Sevgili Zuhal Yalçın'ın Karnavalı'nda görmüştüm ve görür görmez yapmaya karar vermiştim. Daha sonra Sevgili Pastacı Burcu'cuğum'da aynı kekleri kalpli versiyonuyla yayınlayınca zaten bayıldığım bu tarifi yapmam artık şart olmuştu. Keklerin orjinal tarifi Burcu'cuğuma ait olup buradan bulabilirsiniz. http://pastaci.blogspot.com/2006/11/tek-kiilik-ikolatalivineli-kalpli.html

Ben tarifi aynen hiçbir değişiklik yapmadan ama ölçüleri ikiye katlayarak yaptım. ( Malum Selin'in doğumgünü çok kalabalıktı )Süslemeleri siz birkaç gün önceden de yapabilirsiniz ama benim vaktim dar olduğu için hem süslemeleri hemde kekleri cuma gecesi hazırladım. Kekler bir gece beklediği için daha da güzel oldular.



Hamuru ikiye ayırarak iki fırın tepsisine döktüm. Birinci tepsi piştikten sonra ikinciyi fırına verdim. 2.tepsi fırında pişerken ve 1. tepsi soğurken elimdeki şeker hamurundan bir parça alarak yeşille renklendirdim ve irili ufaklı yaprak kalıplarıyla kesip üstlerine kürdanla yaprak çizgileri çekerek bir kenara bıraktım. Daha sonra şeker hamurundan bir parça alıp kırmızı gıda boyası ile renklendirerek kalpli kalıpla kesip onları da bir kenara aldım, en son beyaz şeker hamurundan minik minik güller yaparak süsleme aparatlarını tamamldım. Bu arada 2. tepsi pişmişti ve onuda soğuması için kenara aldım. 1. tepsi kekimi kalpli kalıplarla keserek altlarını hafifçe nemlendirdiğim süslemelerimle birleştirdim. Kalpli keklerim hazırdı.



2. tepsi de soğurken şeker hanurundan bir parçayı mavi ile renklendirerek yuvarlak kalıpla kestim. Bu keklerde de deniz havası estirmek istediğimden Beyaz şeker hamurundan da deniz yıldızı ve balık kalıplarımla şekiller kestim. ( Balık ve deniz yıldızı kalıplarım Biricik Mısra'mızın bana hediye ettiği oyuncak kurabiye kalıplarından başkası değildi.)Kekimden de yuvarlak kalıplar keserek, hamurlarla birleştirerek süsledim ve servis tabaklarına aldım.

Görüntüleri çok beğenilen bu keklerin tadları da aynı oranda beğenildi. Yumuşacık çikolatalı keklerin içinde çıkan vişnelerin damakta bıraktığı tadı siz düşünün artık.

Kekleri kalıplarla keserken yanlardan epeyce parça arttı. Annem çok üzüldü, eyvah bir sürü kek ziyan oldu diye. Anneme bu kekleri Sevgili Burcu'nun yazdığı gibi buzdolabında dondurarak daha sonra kullanabileceğimi anlattım. Ama artan kekler ertesi gün çoktan midelerimize inmişti bile. Hele bu tarz keklere bayılan Uğur artan kekler yüzünde dün bayram yaptı.

Denemek isteyenlere muhakkak tavsiye ederim. Ayrıca farklı ve çok şık bir süsleme için Zuhal'in sayfasına bakabilirsiniz. ( http://zuhalyalcin.blogspot.com/2006/11/eker-hamuru-kapli-ikolatali-kek.html ) asla pişman olmayacağınız bir tarif. Bu tarifi bizlere kazandırdıkları için Sevgili Burcu'cuğuma ve sevgili Zuhal'ciğime tekrar teşekkür ediyorum.

Hiç yorum yok: