Pazar, Ocak 21, 2007

PEKSİMET


Sevgili dostlarım merhaba,
Çocukluğumdan beri her bayram arifesinde annem peksimet pişirirdi. Peksimet bayram tatlıları gibi bizde bayramlarla özdeşleşen bir şey. Nedenini bilmiyorum ama annem peksimeti bayramlar haricinde çok nadir yapar. Bu bayram bende yapmak istedim. Bayramların bence en güzelleri arasında yer alan bayram kahvaltılarımıza bu bayram annemin peksimetleri de katılsın istedim. Annem genellikle dikdörtgen şeklinde yapar, bense yuvarlak yaptım. Hamurum çok olduğu için bir kısmının içine de dövülmüş ceviz koyarak büyük poğaça şeklini verdim. Tarifi aşağıda;
Malzemeler;
1 adet ekmek hamuru,
1/2 kg süt,
1 adet yumurta,
2 çorba kaşığı yoğurt,
125 gr margarin ( ben tereyağı kullandım )
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
Alabildiği kadar un.
Hazırlanışı;
* Tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında olunca ( ele yapışmayacak bir kıvamda olacak ) yoğurduğunuz kabın kapağını ve üstünü sararak mayalanmaya bırakın.
* 1 saat kadar ılık ortamda mayalandıktan sonra hamurdan büyükçe bezeler kopararak tezgah üzerinde un yardımı ve merdan ile bir parmak kalınlığında açalım.
*Açılan hamurdan ya ağzı kısmı büyükçe bir bardak yardımı ile yada bıçakla kesmek sureti ile parçalar çıkarıp yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
*Üstlerine yumurta sarısı ve çörek otu serptikten sonra 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Apzı kapalı kaplarda saklamaya özen gösterirseniz daha yumuşak olur.
Afiyet olsunnnnn.

Hiç yorum yok: