Cumartesi, Temmuz 12, 2008

NÜKET'İN ZEBRA KEKİ

zebra kek 002

Epey zamadır çok ama çok yoğun günler geçiriyorum.Yılbaşından beri annemin yoğun osteoproz( kemik erimesi ) rahatsızlığı bizi bir hayli üzdü ve yordu. Tabii bu arada Osteoprozun ne kadar önemli bir hasatlık olduğunu, bu güne kadar pek hafife almış olduğumuzu da yeni anladık. Osteoprozla beraber, Troid denen hastalığın, tüm vücudu ve özellikle osteoprozu ne kadar çok olumsuz etkilediğini, troidin muhakkak tedavi edilmesi gerektiğini, kortizon içeren ilaçların kemik erimesinin en baş düşmanı olduğunu, romatizmal hastalıkların osteoprozu çok fazla ilerlettiğini de öğrendik. Ve herşeyden ama her şeyden önemlisinin İyi bir doktora düşmek olduğunu da öğrendik. Yıllardır anneme osteoproz tedavisi yapan, aralarında profesörlerinde olduğu doktor grubunun, troid araştırmasını atlayabileceklerini, romatizma tedavisi yapan ve konusunda çok iyi olduğu söylenen profesörün ise; kemik erimesi olduğu yönünde uyarılarımıza rağmen, kortizonlu ilaç vererek osteoprozun çok fazla ilerlemesine sebep olabileceğini ve tüm bu olumsuzlukları, sıradan bir devlet hastanesinde çalışan bir doktorun ilk gidişimizde fark edişini ve derhal önlem almaya çalışarak hiç değilse, zararı azaltmaya çalıştığını da gördük ve öğrendik.
Bunlarla uğraşırken küçük oğlum Bora'nın ilkokula kayıt stresini ve sünnet problemlerini yaşadık. Sünnetin muhakkak çocuk cerrahı yada üroloji doktorları tarafından yapılması gerektiğini, ne kadar iyi doktor olduğu söylense de genel cerrahlar tarafından yapılmaması gerektiğini de yeni öğrendik.
Ve sünnetin mümkünse ilk 1. yaşa kadar yapılmasını, genel anesteziyle bile dahi olsa ileri yaşlarda çocukta pek çok problem yarattığını da öğrendik.
Evet, bu sene pek çok şey öğrendik, özellikle sağlıkla ilgili.
İnşallah 2008'in ikinci yarısı problemsiz ve huzurlu geçer.
İşte, uzun süredir içinde olduğum yoğunluğun onlarca sebebinden sadece öne çıkanlar bunlar. Daha fazla yazarak sizleride sıkmak istemiyorum, çünkü blogumda sıkıcı ve üzücü şeylerden bahsetmeyeceğime dair kendi kendime söz vermiştim. Ancak merak eden bazı arkadaşlarım için bunları yazmak zorunda hissettim kendimi.
Şimdi Sevgili Nüket'in muhteşem zebra kekinden bahsetmek istiyorum.
Daha önceden BURADA bahsettiğim ziyaretimizde Nüket'in bizim için hazırladıklarından bir tanesi de zebra kek idi. Kakaolu kısımdaki, kakaonun azlığı sebebi ile alıştığımız zebra kek görüntüsünde olmasa bile, ben hayatımda bu kadar güzel bir kek, sınırlı sayıda yemişimdir. Muhteşem demek az kalır diyorum ve tarife geçiyorum.
Malzemeler;
*4 yumurta ( oda sıcaklığında )
*6 kahve fincanı şeker,
*4 kahve fincanı soda,
*3 kahve fincanı sıvıyağ,
*9 kahve fincanı un,
*1 adet kabartma tozu,
*1 adet vanilya,
*1 çorba kaşığı kakao.( Aslında 3 kaşık olursa renk kendini daha iyi belli edecektir)
Hazırlanışı;
*Kakao hariç tüm malzemeyi sırasıyla karıştırın ve çırpın.
*Hamuru ikiye ayırın ve birine kakaoyu karıştırın.
*26 cm'lik kelepçeli kek kalıbına sırasıyla ve birbirinin üstüne gelecek şekilde bir kepçe sade, bir kepçe kakaolu olmak üzere, sıra sıra hamurdan dökün. Hamurları kalıbın ortasına gelecek ve üst üste olacak şekilde dökün ve bastırıp, karıştırmayın.
*Tüm hamur bittikten sonra, önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin ve soğuduktan sonra, kalıptan çıkarıp servis yapın.
NOT; Nüket'in bu kek ile ilgili uyarısı, malzemeleri fazla çırpmayın şeklindedir. Mümkünse mikserde değil, el çırpıcısında oda fazla olmadan karıştırma yöntemiyle yapılmasını önermektedir. Afiyet olsun.

zebra kek 008

27 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Gerçekten merak ederek özlemiştikk
:((( yaşadıklarınız adına üzgünüm, tiroid illedini uzun yıllardır yaşayan biri olarak sizleri hissedebiliyorum,
ve diğer ayrıntıdaki sıkıntılar için acil şifalr dilerim..
evladınızında güzel günler görmesini temenni ederim. bahtı açık olsun inş.
güzel günleri paylaşmak ümidiyle

svglr NunU

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Sevgili Ufuk, öncelikle çok geçmiş olsun.. Özel ve devlet hastaneleri ile ilgili detayına katılıyorum, pekçok örneğini etrafımda duydum.. Osteoporoz kadınlar için ciddi bir tehlike, bol kalsiyum almalıyız. Oğlun için de hayırlı uğurlu olsun inşallah.. Zebra kek çok güzel, Nüket'in ellerine sağlık.. İzninle seni listeme ekliyorum, fotoğrafların çok hoşuma gitti, hiçbirini kaçırmak istemiyorum :)

Hülya dedi ki...

Hayır yani gelip gidip Büyükada resmi görünce ciddi ciddi merak etmeye başlamıştım seni.Haksızda değilmişim anlaşılan...

Annene,size ve oğluşuna çok geçmişler olsun....Sünneti biz de sıkıntılı atlatmıştık.Şimdi ki aklım olsa çocuklar doğar doğmaz sünnet ettirirdim.

Bora'ya mutlu,keyifli,başarılı bir okul hayatı diliyorum...Sevgiler...

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Sevgili Ufuk
Cocuklarin mumkun olan ilk firsatta sunnet ettirilmesi konusunda tamamen hemfikirim. Cocuk olan bitenin farkina bile varmamali. Turkiye'de bir sunnet dugunu aliskanligi var, o yuzden cocugun buyumesini bekliyorlar ki bu iyi bir sey degil. Yahudiler 1 haftalikken sunnet ettiriyorlar. Benim ancak oglum bir kac aylikken sunnet ettirebilme sansim oldu.
Sunneti yapan akrabam olan bir urologdu :) Hem de binlerce kez sunnet yapmisti, ama kismet iste. Oglumun sunneti ancak bir kac ay sonra bir mahalle sunnetcisi tarafindan duzeltildi. Bir de boylesi varmis , biraz da kismet.
Ogullarinla ve ailenle daha cok mutlu gunleriniz olsun insallah. Darisi torunlarin sunnetine olsun :)

Adsız dedi ki...

UFUK HANIM SİZİ SÜREKLİ TAKİP EDİYOR, TARİFLERİNİZİ ÇOK BEĞENİYORUM. ZEBRA KEK DE ANLAMADIĞIM SODA DERKEN İÇTİĞİMİZ KADEN SUYU MU? TŞK.

Adsız dedi ki...

UFUK HANIM SİZİ SÜREKLİ TAKİP EDİYOR, TARİFLERİNİZİ ÇOK BEĞENİYORUM. ZEBRA KEK GÜZEL GÖRÜNÜYOR.ANLAMADIĞIM SODA DERKEN İÇTİĞİMİZ KADEN SUYU MU? TŞK.

Gökkuşağının Rengi dedi ki...

Öncelikle annene çok geçmiş olsun.Kekinde harika görünüyor.Daha önce hiç böyle birşey duymamıştım çok ilginç.ama o çizgi çizgi görünüşü harika.Ellerine sağlık:))

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Çok geçmiş olsun Ufuk, tüm sıkıntılar ve stres uzak olsun bundan böyle. Kalan kısmında keyifli ve güzel bir yaz geçirmeni diliyorum.

Sevgilerimle...

Hülya dedi ki...

Sevgili Ufuk,
Dilerim ailecek tüm sıkıntıları atlatmışsınızdır da güzel bir yaz geçirirsiniz.
Bu arada kek de çok güzel görünüyor deneyeceğim.

daimamutfak dedi ki...

Çok ama çok geçmiş olsun. şifalar dilerim..

pelince dedi ki...

Sevgili Ufuk anneciğine çok geçmiş olsun ,acil şifalar .Eminim iyi yönde güzel gelişmeler baş gösterir.Kemik erimesini bende hep duyuyorum,süt ve süt ürünlerinin bol tüketmemiz gerekiyor..
Kayıt konusu bizide çok zorladı,bende çok sıkıldım bu konuda....
Ön kayıt meselesi uzadı,bağış paraları uçuk rakamlarda vs..Sünnet konusunda da çok haklısın,bizede doktorlar söylemişlerdi de biz karar verememiştik.Seneye bizede sünnet yolu gözüküyor.Cerrahın yapması çok mühim elbette,ama ben etrafda çok büyük özel hastanelerde bile bir sürü enfeksiyon yaşayan çocuklar duyuyorum. Ne yazık ki:( Çok korkuyorum...
Küçükyalıda yaklaşık 20-25 senedir bu işi yapan bir poliklinik varmış,onun methini çok duydum...

Bundan sonrası için sorunsuz bir yıl diliyorum....

Oğluşun sünnet olduysa tebrik ediyorum.

Sevgiler..

pelince dedi ki...

Kek'i unuttum :)) Çok güzel kabarmış,ellerine sağlık...

Damak Tadı dedi ki...

Ufuk'cuğum,bende Hülya gibi gelip gidip Büyükada fotoğrafını görünce merak ettim..

Anneciğine çok geçmişler olsun..Bundan sonraki günleri dilerim sorunsuz ve sağlıklı geçer canım..

Bora'ya çok geçmişler olsun..Genç bir delikanlı olduğundan dolayı tebrik ediyorum Bora'yı..))

Kek çok nefis olmuş,Nüket'in ellerine sağlık..


Sevgiler..

Adsız dedi ki...

ufuk hanım çok geçmiş olsun öncelikle. galeta unlu poaçanızı denedim.çocuklar ,anne şimdiye kadar bu kadar güze lini yapmamıştın diye bayıldılar. çok teşekkür ederim. hülya

capankizimutfakta dedi ki...

selam ablacim, annene acil sifalar dilerim, umarim hersey yoluna girer, oglununda sunnet srtesini biran once atlatirsin umarim. hayat bize cok sey ogretiyor, allah daha aci seyler ogretmesine izin vermesin. zebra kekte cok nefis gozukuyor, arkadasinin ellerine saglik, sevgilerimle...

yaban mersini dedi ki...

merhaba..gerçekten artık merak etmeye başlamıştım.artık adadan dönsen diye bir mesaj yazmayı bile düşündüm:)))saglık problemleri dolayısı ile yazamamana ise üzüldüm..ve bir başka üzücü nokta bu anlattığın problemler aynen benim annemde de mevcut..geçmiş olsun..zebra kek tarifi için de teşekkürler.slmlar

Mehtap dedi ki...

Tariflerinize bayılıyorum ve sizi ilgi ile takip ediyorum.Ellerinize sağlık.sevgiler.Yaşadığınız sağlık sorunları içinde acil şifalar diliyorum.Herşey gönlünüzce olsun.

Betül KAVAL dedi ki...

MERHABA
Çok geçmiş olsun ufuk.

babamda romatoid atrid var senelerdir ilaç kullanıyor. bütün vucudunda kemik erimesi var. her şey için ayrı ilaç içmeye başladı. diz kapakları eriyip kırıldığından iki dizine de protez takıldı içten. gözyaşı kurudu suni gözyaşı kullanıyor. dişleri eriyip bitti nerdeyse kaplamalar bile durmuyor .. Daha birsürü..allah kimseye böyle hastalık vermesin...

Kek'e gelince çok lezzetli gözüküyor. Ellerinize sağlık..birkere zebra kek yapıp başarısız olduktan sonra çok istesemde elim bir türlü gitmiyor bu keki yapmaya ama senin yani Nükhet'in kekini deniycem mutlaka..

sevgiler

ufukmutfakta dedi ki...

Nunu güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. sevgilerimle....

Aslı, osteoproz gerçekten çok önemli. Tabiiki kalsiyum içeren yiyecekler almalıyız, ancak 30 yaşından sonra sadece yiyeceklede olmuyormuş. Çünkü kemikler 25 yaşına kadar depoluyor, 25 yaşından sonra ise, depodan yemeye başlıyormuş. Bu sebeple, gerektiğinde ilaç trakviyeside yapmak gerekiyor, sevgilerimle....

Hülya ben büyük oğlum Uğur'u da 8 yaşında sünnet ettirmiştim. Ama onda herhangi bir sıkıntı olmamaıştı. Üstelik, ürolog muayenehanesinde ve lokal anestezi ile. Ancak Bora'da çok sıkıntı çektik. Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim, sevgilerimle...

Nagehan, dediğin gibi çocuğun aklı ermeden sünnet ettirmek lazım. Birazda şans galiba. Dediğin gibi bir mahalle sünnetçisi, çok iyi doktordan daha iyi sünnet yapabiliyor. Neyse buda bizim şansımıza çıktı, deyip kabulleneceğiz. Sevgilerimle...

İsimsiz arkadaşım, takibin için çok teşekkür ederim. Soda dediğimiz, marketlerde satılan maden suyudur. Deneyeceksen kolay gelsin.

Gökkuşağının Rengi teşekkürler. aslında zebra kek çok bilinen bir kektir. Ama soda ile yapılanını bende yeni gördüm. Yakında kendi yaptığım tarifide vereceğim, sevgilerimle....

Burçin, iyi dileklerin için çok teşekkür ederim, sevgilerimle....

Hülya, çok teşekkür ederim. Sevgilerimle....

ufukmutfakta dedi ki...

Daima mutfak çok teşekkürler....

Pelin, iyi dileklerine çok teşekkür ederim.Sanada gelecek sene için kolay gelsin. Bence sünnet konuusnda böyle tecrübeli bir klinik varsa, hiç düşünme ve orada sünnetini yaptır. Daha önce Nagehan'ın da yazdığı gibi, mahalle sünnetçileri bile bazen cerrahlardan daha iyi yapabiliyorlar. Bu konuda bol şans dilerim, sevgiler....

Gül'cüğüm yazdığın tüm iyi dileklerin için çok teşekkür ederim, sevgilerimle.....

Hülya, poğaçayı deneyip beğenmiş olmana çok sevindim. Çocuklara da afiyet olsun, sevgiler....

Betül, babana geçmiş olsun. İşte ramotoid artrit için verilen ilaçlaraki kortizon çok iyi ayarlanmalı, aksi takdirde kemik erimisini tetikliyor. Bilmem doktorunuz tavsiye ettimi. D vitamini iğneleri, kemik için resmen mucizeler yaratıyor. Anneme ayda bir D vitamini iğnesi yaptılar, kemik erimesi tedavisi yanında çok faydasını gördük. Özellikle iğne olduktan sonra güneşlenmesi çok büyük yarar. İstersen doktorunuza bir sorun. Anneme gerçekten iyi geldi. Sevgilerimle....



Çapankızı, güzel yorumun için çok teşekkürler, sevgilerimle....

Süheyla, döndüm döndüm. İnşallah artık hep buradayım:) Annendeki rahatıszlıklar için üzüldüm. inşallah tedavileri iyi doktorlar tarafından yapılıyordur. doktor çok önemli... Sevgilerimle...

Mehtap, yorumun ve iyi dileklerin için çok teşekkür ederim, sevgiler....

mutfaktelaşı dedi ki...

zor zamanlar geçirmişsiniz, allah daha kötüsünden korusun.doktorlar konusunda da çok haklısınız.
keki öyle bir anlattınız ki hemen denenecekler listeme ekledim.iyi aşamlar

Cafe Gusto dedi ki...

Ufukcuğum çok güzel olmuş ellerine sağlık...sevgiler...

PASTA TASARIM By Nesrin Tong dedi ki...

ufuk hanım selamlar.... öncelikle yazınızı okuyunca uzun süredir başlamak istediğim ama nedense hep ertelediğim süt tüketimimi arttırma işi aklıma geldi ve hemen mutfaktan bir bardak süt alarak yazınızı okumaya devam ettim.... Bunun için size teşekkür ederken anneniz için acil şifalar diliyorum... Oğluşunuzun sünnetini de tebrik ediyorum.... ne derler: Allah askerliklerini, damatlıklarını da görmek nasip etsin.... ve bir oğlan annesi olarak darısı başıma diyorum...... Sevgilerimle......

Adsız dedi ki...

Ufuk
Öncelikle anneciğine geçmiş olsun.. Umarım en az problemle yaşar bu hastalığı. Aynı şey bizimde başımızda, annemde de ileri düzeyde osteoporoz tespit edildi. İlaçlarla hiç aramız yok, her gün ilaçlarını alıp almadığını takip etmezsem kaçamak yapıp içmiyor. İlaçlar mide bulantısı yapıyor ve bağırsaklarını çok fazla çalıştırıyor diye kaytarma peşinde:(
Esasında hepimizin kemik ölçümünü yaptırması lazım ama ileri yaşlara kadar ihmal ediyoruz kendimizi .. Sonrada farkettiğimizde iş işten geçiyor.. Yaşananlardan ders çıkarmak bile bazı durumlarda işimize gelmiyor...
Bora'yı da tebrik ediyorum. Hem okul başlangıcı hemde ilk mürüvvetinden dolayı:) Umarım eğitim hayatı üzüntüsüz ve başarı dolu geçer...
Bu sabah adaşımın zebra kekini yaptım. Gerçekten söylediğin kadar var. Çok beğendim. Zaten senin tariflerine çok güveniyorum ve denediğim hiç bir tarifinde hayal kırıklığı yaşamadım. Bu nedenle gönül rahatlığıyla uyguladım. Benim temel kek tarifime çok yakın bir tarif. Ben soda yerine süt kullanıyorum tek fark burada. Ama bundan sonra sıkça sodalı kek denemelerim olacak sanıyorum. Her çeşit kekte süt yada yoğurt yerine soda kullanılabilir diye düşünüyorum. Tarifte senin önerine uyarak 3 kaşık kakao kullandım , zebranın görüntüsü çok daha belirgin ve hoş oldu...
Daha keyifli zamanlarda yeni tariflerinle burada olmanı diliyorum.
Sevgiler...

Dilek Sokullu CANDAN dedi ki...

Tatile çıksanız muhakkak yayınlarsınız diye düşünüyordum.Epey merak etmiştik inanın.Anne'nize,oğlunuza ve tüm olaylara göğüs gerdiğiniz için size büyük geçmişler olsun.Sıkıntılı günlerinizin geçmişte kalması dileklerimle.Sevgiler......

Selin dedi ki...

sade poğaçayı, iki renkli kekinizi ve zebra keki denedim şimdiye dek. üçü de harika olmuştu. zebra keki ben maalesef yuvarlak kalıbım olmadığı için ortası delik olan kalıpta yaptım. Onda da tabii ki renk ayrımı güzel oluyor ama bence yuvarlak düz kalıpta daha şık duruyor. kekin içi sünger gibi yumuşacık oldu ve 1-2 gün içinde 2 kişi tüketiverdik. ellerinize sağlık.

öznur dedi ki...

kek tarifinizi denedim sonuç mükemmel oldu.emeğiniz için ve güzel tarifleriniz için teşekkür ediyorum.