Pazartesi, Kasım 09, 2009

ÇAVDAR EKMEĞİ

çavdar ekmeği

Hayatımda ilk defa ekmek yaptım. Daha önce denemek bir yana dursun, nasıl yapılır diye merak dahi duymamıştım. Peki ne olduda ben durup dururken ekmek pişirdim. Hemde ne ekmek!
Geçen haftalarda Sinangil Kurumsal İletişim Departmanı'ndan bir yorum aldım. Blogu olan pek çok arkadaşıma da aynı şekilde bir yorum gelmişti. Karşılıklı yazışmalar neticesinde ürünlerinden bazılarını denemek ve ürün üzerindeki düşüncelerimi öğrenmek üzere bir koli ürün gönderdiler. Ürünler içerisinde Çavdar ekmeği unu, Köy ekmeği unu, Sade kek unu, Fındık aromalı kek unu, Badem aromalı kek unu ,Limon aromalı kek unu, Baklavalık un, Mantı unu ve Böreklik un ile Kabartma tozu ve Vanilya vardı.
Yaklaşık iki yıl kadar önce Fındık Aromalı kek Unu ile hazırladığım bir muffini sayfamdan sizlerle paylaşmıştım ve sonuçtan çok memnun kalmıştım. Uzun bir süredir de Sinangil çok amaçlı unlarını beğenerek kullanıyorum.
Ürün paketini açtığımda daha önce pek ilgi duymadığım ekmek unlarını denemek geldi içimden. İyi ki de denemişim. Bu güne kadar neden ekmek denemediğime ve hatta neden ekmek makinelerine göz ucuyla dahi bakma gereği duymadığıma şaştım kaldım. Ekmek makinem olmadığı için çavdar ekmeğini fırında pişirdim. Gerçekten tavsiye edebileceğim güzellikte bir ekmek çıktı ortaya. O kadar beğendik ki, fazla ekmek yemeyen ben bu sabah üstüne süzme yoğurt sürüp yerken buldum kendimi. Ekmek tarifini Sinangil Çavdar Ekmeği Unu kutusu üstünde yazan tariften aldım. bakalım sizde beğenecekmisiniz.Afiyet olsun.
Malzemeler;
*1 kutu Sinangil Çavdar Ekmeği Unu ( 500 gr'lık bir paket )
*1 paket maya ( Çavdar Ekmeği Unu içinde var)
*1 su bardağı süt,
*1 su bardağından 1 parmak eksik su
*1, 5 çorba kaşığı zeytinyağı
*2 tatlı kaşığı bal.
Hazırlanışı;
1.Öncelikle tüm malzemeyi karıştırarak 10 dakika kadar güzelce yoğurun.Veya mikserin hamur yoğurma aperatı ile yoğrulmasını sağlayın. 
1. Yoğurulan hamurun üstünü nemli bir bezle kapatarak sıcak bir ortamda 20 dakika kadar mayalanmasını sağlayın.
çavdar ekmeği
2.Mayalanan hamura unlanmış tezgah üzerinde şekil verin.(Ben koca bir halka şekli vermek istedim)Ve yağlanmış fırın tepsisine şekil verdiğiniz ekmek hamurunu yerleştirin. Ben yağlı kağıt serdikten sonra hamuru yerleştiridim.
çavdar ekmeği çavdar ekmeği
3.Yerleştirdiğiniz hamurun üstünü tekrar nemli bir bezle kapatarak sıcak bir ortamda 40-50 dakika kadar mayalandırın. Ben bu sıcak ortamı fırını en düşük seviyede ısıtarak ve hamuru bu süre içinde fırında bekleterek yaptım.
4.Mayalanan hamurun üstüne fırça yardımı ile su sürün ve 230 derecedeki fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Pişerken fırının bir köşesine içinde su olan ve ısıya dayanıklı bir kap yerleştirebilirsiniz. Bu uyglama ekmeğin daha parlak olmasını sağlıyormuş. Ben fırının bir köşesine değilde halka şeklindeki hamurun ortasına su dolu minik bir kase yerleştirdim. Halka şekli bozulmasın diye. Ama size tavsiye etmiyorum çünkü hamurun o kısımları tam pişmedi.
5.Pişen ekmeğinizi fırından çıkarıp ılındıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
çavdar ekmeği

9 yorum:

birsence dedi ki...

artık hep evde ekmek yapacağına eminim ufuk hanımcığım..evde yapılan ekmeği daha içine sinerek yiyeceksin çünkü..sinangilinde güzel unları sayesinde ekmekler ayrı bir güzel oluyor çünkü..ellerine sağlık...

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Oyyy cok guzel gorunuyor canım ellerine saglık.Ben de seneler evvel ekmek yapmıstım ve su sıralar ilk amacım ekmek makinası almak,ya da elde ekmek yogurup yapmak bunca gıda dalavereleri donerken artık ekmegi de kendim yapmak istiyorum.Bu tarifte hemen eklendi klasorume.
Ellerine saglık,

Figen Karavaş

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ekmek harika görünüyor, ben henüz paketime ulaşamadım ama gelir gelmez ilk işim ekmek yapmak olacak benim de. annem sürekli kullanıyor sinangil unlarını ekmek için ve sonuc hep harika. seninkinin şekline bayıldım ben, kek kalıbından çıkmış gibi. acaba kek kalıbında olmaz mı? ne dersin?

pelince dedi ki...

Ufuk nefis gözüküyor,bende denemek isterim.. ellerine sağlık..

Burcu Çalışkan dedi ki...

bir süredir bende makina ile ekmek yapmaya başladım. uzun süre acaba çok ekmek yedirir mi diye cesaret edemiyordum ama rutinimiizn dışına çıkmadığımızı görünce artık dışardan ekmek almıyoruz. çavdarlı denememiştim verdiğniz şekilde dilimlenme açısından çok mantıklı olmuş bu arada ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

ekmek yapmayı çok istiyorum ama fırında nasıl olur acaba diye endişe duyuyordum ama artık endişeli degilim sayende.ellerine saglık.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Sevgili Ufuk Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Bende halka görünümünü çok beğenmiştim. Ama tavsiye etmiyorsan bu şekilde denemeyeyim.
Çavdarın kokusuda nüthiş olmalı.
Tekrar ellerine sağlık canım
sevgilerimle

ufukmutfakta dedi ki...

Tijen merhaba,
halka şeklini tavsiye ediyorum. Ancak halkanın ortasına su dolu cam kaseyi koymayın. Ben böyle yaptım ve camın değdiği hamur kısımlar çiğ kaldı. şekil bozulmasın diye bir cam veya metal kalıp koyabilirsiniz ama kalıbın içine su koymayın.Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Merhaba Ufuk hanım bir insan bu kadar nasıl yetenekli olur ve bunun farkına varır.Bu yemek kültürü bu zenginlik nereden geliyor.hangi yemek kurslarına katıldınız.Fotoğrafları da siz çekiyorsunuz.Hemde çok iştah açıcı fotoğraflar

www.zeytinyagibutigi.com