Çarşamba, Eylül 02, 2015

KETE ( ERZİNCAN KETE'Sİ)


DSC_1544
Her ne kadar İstanbul'da büyümüş olsam da köklerimin ait olduğu Erzincan'ın yöresel lezzetlerinden biri olan "Kete" yi bir başka severim ben. Belki de sahiplenmenin verdiği bir abartılmış duygudur.... bilemiyorum. Bildiğim kadarıyla Erzurum'da ve Kars'ta da Kete özgün bir şekilde yapılıyor ve yöresel lezzet olarak seviliyor. Ama onların tarifleri galiba biraz daha değişik. Bizimkisi Erzincan usulü.... bakalım beğenecek misiniz?
Malzemeler;
Hamuru için;
*1 lt süt
*750 gr tereyağı
*1 paket yaş maya
*1 tatlı kaşığı tuz
*Alabildiği kadar un ( yaklaşık 6 su bardağı kadar)
İçine;
*250 gr tereyağı
*Aldığı kadar un ( yaklaşık 5 su bardağı kadar)
Hazırlanışı;
1.Bir bardak ılık sütte mayayı eritin. Unu bir kaba koyup ortasını havuz gibi açın, mayalı süt, normal süt, tuz ve yağı ekleyip hamuru yoğurun. (hamura yavaş yavaş un ilavesi yapınız)Hamurun üzerini kapatıp yarım saat dinlenmeye bırakalım.
2. Bu arada, un ve tereyağını, yağa yavaş yavaş un ilavesi yaparak, çok fazla rengi değişmeyecek ama kokusu çıkacak kadar beraberce kavurun ve altını kapatıp soğumaya bırakın.
3.Mayalanan Hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayırın.
4.Her bir parçayı bir baklava tepsisi büyüklüğünde açın ( açarken yapışmaması için un serpin) ve iki yarım daireye bölün.
4.Yarım daire hamurları yuvarlak ucundan   içe doğru  ikiye katlayın.
5. tereyağlı ve unlu karışımdan bir parça alıp, katladığınız hamura boydan boya yayın.
6.Çok gevşek olacak şekilde rulo yapar gibi katlayıp, kendi etrafında gül böreği gibi sarın ve üstüne elle bastırarak yassılaştırın.
7. Hamurların üstüne yumurta sarısı sürüp, 180 derece  fırında kızartın. Afiyet olsun.
DSC_1551


3 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Ufuk Hanım;

Tereyağı 750 gr. doğru mu?

Teşekkür ederim..

ufukmutfakta dedi ki...

Evet 750 gr. doğrudur.

fuly dedi ki...

bayram sabahlarımızın olmazsa olmazı kete:) her bayram arifesi okuldan geldiğim gibi otururum fırının başına annem verir ben pişirirdim:) iç harcı koyup sardıktan sonra annem bana verir yumrukla bastırarak şekil verirdim. Ah ne çok severdim:) Şimdi annem yapınca getiriyor bende buzlukta saklıyorum... Ufuk beni çocukluğuma götürdün sabah sabah :)

Not: bir erzincanlı;)