Salı, Nisan 05, 2016

LİMON SOSLU CHEESECAKE-2

Tıp'ta okuyan yeğenim onur belgesi alınca, teyzesi olarak en sevdiği cheesecake i yapmak elbette bana düştü. Seve seve yaptım. Başarıları daim olsun inşallah. Bu kez alt tabanına ve üst süslemesine fındık ekledim. Gayet başarılı oldu. Tarifimiz şöyle;
Malzemeler; 
Taban için;
*2 paket burçak bisküvi
*1 su bardağı iri dövülmüş fındık
*125 gr eritilmiş tereyağı
Peynirli Krema için;
*800 gr labne peynir ( oda sıcaklığında)
*200 gr beyaz krem peynir
*1,5 su bardağı toz şeker
*1 adet limonun suyu
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
*3 adet orta boy yumurta ( oda sıcaklığında)
*1 paket vanilya
*3 çorba kaşığı mısır nişastası
*200 gr krema
Limon sos için;
*1 adet limonun suyu
*1 çay bardağı su
*2 çorba kaşığı nişasta
*1 yumurta sarısı
*3 çorba kaşığı şeker
*50 gr tereyağı
*yarım çay kaşığı zerdeçal ( rengi daha sarı olsun diye)
Hazırlanışı;
1.Önce 26 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altını, yağlı kağıt ile kaplayın ve fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın.
 2.Taban için bisküvileri ve eritilmiş tereyağını beraberce rondoda çekin. Dövülmüş fındıkları da ekleyerek, karışımı, kelepçeli kalıbınızın altına bastırarak yayın ve buzdolabına, üst malzeme hazırlanıncaya kadar kaldırın.
3.Labne, Krem peynir ile şekeri mikserle iyice çırpın. Bu karışıma sırası ile kremayı, limon kabuğu ve limon suyunu, vanilya,  ve nişastayı katarak tekrar çırpın.
4.Son olarak karışıma yumurtaları tek tek katarak ve fazla çırpmadan karıştırın. 
5.Buzdolabından çıkaracağınız alt tabanın üzerine peynirli kremayı dökün.
6.Cheesecake in çatlamaması için cheesecake kalıbının alt tarafını su geçirmeyecek şekilde alüminyum folyo ile kapladıktan sonra içinde su olan ve ısıya dayanıklı minik bir tepsiye yerleştirerek fırına verin.   Bu uygulama cheesecake iniz çatlamasın diye. Cheesecake inizi yaklaşık olarak 45-50 dakika pişirin.
7.Cheesecake'in fazla kızarmamasına dikkat edin. Orta kısmı hafif sallanıyor, kenarları sallanmıyor ise pişmiş demektir. Bu hali ile fırını kapatın ve fırın kapağını hafif açarak, bu şekilde iyice soğumasını bekleyin.
8) Cheesecake fırında pişerken siz minik bir tencereye tereyağı hariç tüm sos malzemesini alıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin, tereyağını da ekledikten sonra altını kapattıktan sonra karıştırarak ılınmasını sağlayın.
9)Ilınan cheescake i fırından çıkarın ve iyice soğumuş olan sosu üstüne döktükten sonra buzdolabına kaldırın ve en az 6 saat dolapta soğumasını sağlayın.( 1 gece dolapta beklerse çok daha iyi olur )
10.Kalıptan çıkarmak için önce kenarlarını bir bıçak yardımı ile kalıptan ayırın ve daha sonra kelepçeli kalıptan çıkarın.Çilek, fındık ve limon veya dilediğiniz şekilde süslediğiniz ceheesecake'iniz servise hazırdır. Afiyet olsun.


4 yorum:

Adsız dedi ki...

yıllardır sizin tarifinizle cheescake yapıyorum ,en çok tutulan pastam ,birebir verdiğiniz ölçü tutuyor muhteşemler! hakkınızı helal edin . gül

birsence dedi ki...

yeğeninin başarıları daim olsun. seninde ellerine sağlık. her zamanki gibi nefis bir görüntü var ortada...

Adsız dedi ki...

Peki limon sosunu bir gece cheesecake dinlendikten ve kalıptan çıktıktan sonra döksek olur mu?

ufukmutfakta dedi ki...

isimsiz ziyarteçim limon sosunu sonradan da dökebilirsiniz. Sıkıntı olmaz.