Salı, Ocak 21, 2020

2020 KURABİYE EV - MUTLU YILLAR

Yayınlamam biraz geç oldu ama, burada da muhakkak bulunmasını istedim.On yıldır Kasım ya da Aralık aylarında yaptığım artık geleneksel olan kurabiye evimi bu sene de tamamladım. Tüm evi dolduran ve çok uzun süre gitmeyen tarçın ve zencefil kokulu bu kurabiye evimizin karşısına oturup, sıcacık bir fincan kahve ile seyre dalmak, kendini o karlı bahçede hissetmek, soğukların başladığı bugünlerde nasıl keyifli, nasıl huzur verici anlatamam. Çocukluğumdan beri böyle masalsı şeyleri hep çok sevmişimdir. Karlı kulübelerin, çam ağaçları arasında geyiklerin resmedildiği simli kartpostallarla büyüdük ondan mı acaba bu sevgim. O kartpostallarda ki huzur mu yoksa bana bu terapiyi yaşatan? Keşke bütün çocuklar o kartpostallardaki gibi yaşayabilse çocukluklarını...huzurlu, güvenli, keyifli... eğer sizde yapmak isterseniz yapılış videosunu youtube kanalıma yükledim. Oradan tüm ayrıntı ve püf noktalarıyla beraber ucretsiz izleyebilirsiniz.

Tarif her sene güvenle yaptığım tam tutan aynı tarif. Bu sene yaptığımız workshoplarda da aynı tarifi kullandık. O workshoplara ait bazı fotoğrafları da aşağıda görebilirsiniz.

Malzemeler;

*250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında ) veya margarin ( margarin daha iyi sonuç veriyor)
*150 gr pudra şekeri ( yaklaşık 1 su bardağından biraz fazla)
*1 adet büyük yumurta
*3 çay kaşığı tarçın
*1,5 çay kaşığı zencefil
*yaklaşık 350-400 gr un ( hemen hemen 4 su bardağı una denk geliyor-Hamurun kıvamını Youtube daki video da görebilirsiniz. Kanalın linki yukarıda)
*Royal İcing
 ( 250 gr pudra şekeri ve bir adet yumurta akının çırpılması ve çeyrek limon suyu eklenmesi ile oluşuyor)
*Süslemek için yazı glazürü, pudra şekeri, çeşitli bisküviler, çikolatalar vb.)
Hazırlanışı;
1. Önce yağ, yumurta ile şekeri iyice karıştırın.
2. Toz malzemeleri de ekleyerek, güzelce yoğurun.
3. Yoğurduğunuz hamuru  streç folyo ile sardıktan sonra buzdolabında en az yarım saat bekletin.
4. Dolaptan çıkardığınız hamuru merdane ile 0,5 (yarım) santim kalınlığında açın ve gerek kendi hazırladığınız gerekse de Google'dan bulabileceğiniz kurabiye ev kalıpları ile ( Google'da gingerbread house template diye aratabilirsiniz)  kesip, yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine yerleştirin.
5. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında, 10 veya 12 dakika kadar pişirin ve ızgara tel üzerinde iyice soğutun.
6. Hazırladığınız royal icing ile evi monte edin. Monte ederken iyice yapışıncaya ve kuruyuncaya kadar kurabiye parçalarına çeşitli ev malzemeleri ile destek verip, kuruduktan sonra o malzemeleri kaldırabilirsiniz. ( örn; tuzluk, kavanoz vb. gibi)
























Hiç yorum yok: