Cuma, Ocak 26, 2007

İYİKİ DOĞDUN CANIM



Bu gün sevgili eşimin doğumgünü. Dün gece ondan gizlemeye çalışarak yaptığım bu pastayı henüz o görmeden sizlerle paylaşmak istedim.
Neden mi bu temayı seçtim? Aynen eşimi yansıtıyor. Gazete okurken koltukta hep uyuyakalır.
İyi ki doğdun canım, iyi ki bizimsin, iyi ki varsın!
Seni çok ama çooooook seviyoruz.

Pastamın tarifine gelince;

Kek Malzemeleri;
*6 adet yumurta,
*170 gr toz şeker ( yaklaşık 3/4 su bardağı )
*114 gr un ( yaklaşık 3/4 su bardağı un )
*50 gr kakao ( yaklaşık 2/3 su bardağı kakao)
*1/2 çay bardağı portakal suyu
( Not: Bu kek tarifi Emel Başdoğan'ın Pasta Yapımı isimli kitabındaki "Bir genç Kız yetişiyor" isimli pastasının kek ölçülerinin yarıya indirilmiş ölçülerle bire bir aynı tariftir.)

Krema Malzemeleri;
* 200 gr bitter kuvertür çikolata,
* 200 gr krema
* 1 su bardağı damla çikolata
* 1 paket krem şanti,
* 1 su bardağı soğuk süt ( krem şantiyi hazırlamak için )

Süsleme malzemeleri;
* yaklaşık 750 gr kadar hazır şeker hamuru
* arzu ettiğiniz renklerde gıda boyası

HAZIRLANIŞI;
1. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırarak, şekerin yarısı ile beyazlarını kar gibi oluncaya kadar çırpın. Sarılarınıda şekerin diğer yarısı ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.Portakal suyunu bu kremaya katıp karıştırın.
2.Unu ve kakaoyu beraber eleyerek yavaşça çırptığınız yumurta sarısından oluşan kremaya katın ve bir spatula yada tahta kaşıkla karıştırın.
3.Bu karışımı çırptığınız yumurta aklarına katın ve yavaş hareketlerle havalandırarak karıştırın. Çok fazla karıştırmayın, mikserle asla çırpmayın.
4. Hazırladığınız bu karışımı altına yağlı kağıt serilmiş 24 cm çapındaki yuvarlak kelepçeli kalıba dökün ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dk pişirin.
5. Pişen kekinizi henüz sıcakken tel ızgara üzerine ters çevirerek soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra kekin yarısından daha küçük bir oranda bir yarım daire kesin. Sonradan bu parçayı koltuğun arka kısmı olarak pastanın üstüne yerleştireceğiz.
6. Çikolatayı benmari usulü ile eritin ve soğuk krema ile iyice çırpın. Bu kremayı da buzdolabına kaldırarak en az yarım saat bekletin.
7. Krem şantiyi sütle beraber çırpın, kullanıncaya kadar buzdolabına kaldırın.
8. Pandispanyayı dikiş ipi yardımı ile enine 3 eşit parçaya ayırın. çkolatalı kremanın yarısı ile ilk katı kaplayın, üstüne damla çikolatanın yarısını serpin ve krem şantinin 1/3'ünü bu katın üstüne sürün.
9. İkinci kat keki yerleştirip aynı işlemi onun içinde uygulayın. ve 3. kat keki de onun üstüne yerleştirin. Koltuğun ana kısmı oluşmuş oldu. Koltuğun arka kısmı için ayırdığınız keki de ikiye bölüp ortasına sadece çikolatalı kremadan fazla olmamak koşulu ile sürün ve iki parçayı birbirine yapıştırarak, bir koltuk oluşturacak şekilde ana gövdeye yerleştirin. ( Bu kısmı resimlerle anlatmam lazımdı, ama ben bu aşamada resim çekmeyi hiç düşünemedim.)
10.Krem şantinin artan kısmı ile tüm keki ince bir tabaka şeklinde kaplayın ve buzdolabına kaldırın.
11. Uyuyan adam fikrini ve örneğini Carol Deacon'un No-Time Party Cakes isimli kitabından aldım ve orada gösterildiği şekilde uyuyan adamı, şeker hamurunu renklendirerek oluşturdum.
12. mavi renkten koltuğun ana döşemesini oluşturmak üzere uygun bir parçayı merdane yardımı ile açıp, pastayı kapldım ve koltuğun fırfırlarını oluşturdum.

13.Parçalar halinde hazırladığım uyuyan adamı da koltuğun üstüne yerleştirerek pastayı bitirdim.
Yapmayı düşünen arkadaşlarıma kolay gelsin ve afiyet olsun diyorum.

21 yorum:

Adsız dedi ki...

son pastalar yine hariha ellerine sağlık gidişine üzüldüm yeni blogun hayırlı olsun sevgilerr damla

ufukmutfakta dedi ki...

Damla'cığım ben biryere gitmedim, bak yine buradayım. yine seni takipteyim, sen yine beni izliyorsun. Blogcu daki sıkıntılar bitmek tükenmek bilmedi ve benim blogcunun çalışmalarını her seferinde kontrol edebilecek vaktim olmuyor. Böyle olunca yazılarda gecikme ve problem çıkıyordu. Sırf bu yüzden sayfa değiştirdim. Güzel yorumun için teşekkür ediyorum ve seni kocamaaaan öpüyorum kardeşim. Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık, pasta gerçekten harika olmuş, bu şeker hamuruyla çok güzel pastalar çıkıyor ortaya, bakalım ben ne zaman el atacağım bu şeker hamurlu pasta yapma işine :)
Eşinin doğum günü kutlu olsun, nice sağlıklı ve huzurlu seneler dilerim.

Adsız dedi ki...

Ne güzel ve şirin bir pasta,ellerine emeğine sağlık canım :)

Eşine uzun ve sağlık&huzur dolu yıllar diliyorum.

Selam ve sevgilerimle

Adsız dedi ki...

oyyyy inanılmaz yaaa.cok espirili olmuş harika valla ;))))))) Eşine nice yıllar dilerim saglıklı veaileniz hep beraber gecireceginiz mutlu yıllar dilerim.Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Ufuk Hanım,

Vallahi bravo. Çok güzel ve profosyonel bir görüntü. Eminim eşiniz de çok beğenecek. Nice yaşlara. Elinize sağlık. Sevgiler. Burçin.

Adsız dedi ki...

ufukcuğum eşin için böyle bir pasta düşündüğünü konuşmuştuk ama bu düşündüğümden de güzel olmuş eşine uzun bir hayat diliyorum seninle ve çocuklarınla ellerine sağlık canım süpersin süper

Adsız dedi ki...

Ufuk hanım eminim çok beğenip gülecektir çok güzel olmuş eline sağlık birlikte nice senelere allah ayırmasın

SEDA dedi ki...

Profeyonel pastacılardan bir farkın olmadığını düşünüyorum. Kesinlikle mükemmel olmuş, ellerine sağlık. Henüz şeker hamuruyla bir çalışma yapmadım ama bu tema abime de uyar yaklaşan doğumgünü için deneyebilirim :) Yalnız bir şeyi merak ediyorum bu tür pastaların servisi kolay oluyor mu yani çoğu şekilli pastaya bakınca aklıma direkt bu soru geliyor "bu nasıl dilimlenir" diye :) Eşine sağlıklı, mutlu, güzel bir ömür diliyorum...

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Ufukcuğum bu kez de senin ne kadar şanslı bir eş olduğunu yazamadan edemeyeceğim;))Sürekli başında vıdı vıdı eden bir eş yerine köşesinde oturan keyifle gazetesini okuyup uyuya kalan bir eşe sahip olduğun için;))))
Canıııım şaka bir yana yine harikalar yaratmayı başarmışsın gerçekten çok profesyonel çalışılmış bir pasta olmuş;)
Eniştemizin de doğum günü kulu olsun seninle,oğluşlarınızla ve sevdikleri ile geçireceği,sağlıklı, problemsiz mutlu yaşları olsun;
SEVGİYLE KALIN...

*Ra dedi ki...

Eşinizin doğum gününü kutluyorum. ne kadar da şanslı biri. :)
Ellerinize sağlık.

Ebruli Lezzetler dedi ki...

Blogunu malesef biraz geçte olsa bugün keşfettim. Eşinin doğumgününü kutlarım, pastası harika olmuş. Ellerine sağlık. Sevgiler,

Doruk dedi ki...

Ufuuuk, yine bir şaheser yaratmışsın, çok sevdim bu pastanı da, ellerine sağlık!

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk pastan harika olmuş . Eşini yansıtmasıda çok anlamlı ve esprili. Eşinin doğum gününüde kutlarım. Sevgilerimle.

ufukmutfakta dedi ki...

Pembeli, güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Şeker hamuru ile çalışmaya bence hemen başla, eminim ki başarılı olacaksın. Çünkü sayfanda yaptıklarının tümü başarılı, sevgilerimle...

Serinmavi beğenmene çok sevindim. Kutlaman için de çok teşekkürler, esenkal....


Necla abla çoook teşekkür ediyoruz ve seni çok seviyoruz, öpüldün...


Burçin çok teşekkürler, en iyisini yapmaya çalışıyorum ve çalışacağım da, sevgiyle kal...


Seda'cığım, tüm iyi dileklerin için çok teşekkürler canım arkadaşım, sevgilerimle....


Özlemhan gerçekten beğendi ve anlamlı anlamlı tebessüm etti. Sevgilerimle....


Seda'cığım, çok teşekkür ederim güzel yorumun için, ama ustalığa daha çooook var. Ben sadece elimden geleni en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum o kadar. Bu pastalarda diğer pastalar gibi dilimleniyor. tabii dilimlemeyi kolaylaştırmak için üstündeki objelerin bir kısmını kaldırmak gerekiyor. Ama onun haricinde normal pastalar gibi dilimleyebiliyorsun. Hatta üstteki şeker hamuru daha düzgün kesiliyor. Denemeni tavsiye ederim. Eğer denersen en iyisini yapacağına eminim. Sevgilerimle....


Zuhal'ciğim tatlı arkadaşım, güzel yorumuna çoook teşekkürler, eşim kadar benimde şanslı olduğumu düşünüyorum, onu tanıdığım için. Ayrıca özel kutlamanı ilettim. Tekrar çok teşekkürler ve kocamaaaaan öpüyorum.


Rabia çok teşekkürler canım sevgilerimle.....


Ebruli lezzetler, hoşgeldin siteme, ben seni çoktan keşfetmiştim. Pastamı beğenmene çoook sevindim, kutlaman için teşekkürler sevgilerimle......

Burcu'cuğum senin şaheserlerin yanında benimkilerin lafı bile olmaz. Ama beğenmene çok sevindim sevgilerimle.....

ufukmutfakta dedi ki...

Selda'cığım, evet biraz espirili oldu. Yaparken de çok eğlendim. Beğenmene sevindim, teşekkür ederim. Esenkal..

Hülya dedi ki...

Ufukcuğum;tebrik ederim çok güzel bir pasta ve son derece şık.Sormak istediğim koltuğun arkasını keke sabitlemek için kürdan veya çöpşiş benzeri birşey kullandın mı?Uyuyan adamı sanırım direkt koltuğa yapıştırdın?Cevabın için teşekkürler...

ufukmutfakta dedi ki...

Hülya hoşgeldin canım, öncelikle pastamı beğenmiş olmana çok sevindim, teşekkür ederim. Koltuğun arkasını sabitlemek için hiçbir şey kullanmadım. Ama şimdi senin yorumunu okuyunca "kullanabilirmişim, iyi fikir " diye düşündüm. Ev pastasında kullanmıştım. Ama niyeyse burada aklıma gelmedi.
Neden böyle düşündüğümü de yazayım. Koltuğun ana gövdesini ve arkalığını krema ile kapladıktan sonra, üstüne o şekilde yerleştirdim.Ama şeker hamuru ile kapladıktan sonra sanki arkaya hafifçe meyillendiğini gördüm. Şekli bozulmadı ama, hafif meyil yaptı. Uyuyan adamın ise yastıklarını ve kollarını ve kafasını yumurta akı ile yapıştırdım. Diğer yerleri yapıştırmadan o şekilde yerleştirdim. Bir yere taşımadığım içinde sabitlik konusunda bir problem yaşamadım. Sevgilerimle.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ufuk'cuğum,
Öncelikle eşinin doğum günü kutlu olsun canım..Nice yaşlara sevdikleriyle..

Pastan muhteşem olmuş ellerine sağlık tatlım..Sanırım ben bu işi çözdüm..))Ya resimin güzel olacak ya da yatkınlığın her ikiside bende olmadığına göre sanırım benlik değiller.(((

Ben sadece uzaktan bakıp iç geçirmekle yetineceğim sanırım.Ellerine sağlık canım tekrardan..

Mutlu bir hafta diliyorum..Sevgilerimle.

ufukmutfakta dedi ki...

Güzel arakadaşım,komşu kızı, her zamanki gibi yine çok güzel şeyler yazmışsın, teşekkür ederim. Sevgilerimle...

lezzetyolculugu dedi ki...

Ablacım ellerine sağlık harika görünüyor bende geçende bu pastanın pandispanyasını yapmak için bir deneme yaptım ama başarılı olamadım neyi başaramadım bilmiyorum yumurta sarılarının olduğu kremaya un ve kakao yu koyunca çok sert bir karışım oldu yumurta beyazlarını da ekleyince çok karıştırmama rağmen topaklanma devam etti.Aslında açmak için tek çözüm blendırdı ama bu seferde kabarmayacak korkusuyla verdim fırına.Anlayacağın başaramadım ama sonunda kendisi güzel bir truf olmayı başardı belki bir kaç kez daha denesem başarabilirim.