Pazar, Ocak 21, 2007

HAMSİ TAVA


Eveeett, günlerden pazar.
Pek çok evde olduğu gibi bizde de balık var. Bora her türlü balığı sevdiği halde Uğur sadece hamsi seviyor. Bu gün ise hamsiyi biraz zor bulduk, pek çok yerde yoktu. İşte bulduğumuz hamsiyi hemen tavaya attık ve tarifi;
Malzemeler;
*1 kg hamsi
*3 çorba kaşığı galeta unu,
* Tuz
* 3 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı;
1.Hamsiler kılçıkları da çıkarılmak sureti ile temizlenip, iyice yıkandıktan sonra süzülmek üzere biraz bekletilir.
2.Galeta ununa tuz bir tabakta karıştırılır. Suları süzülen hamsilerin yarısı bu karışıma bulanır.
3.Büyükçe bir teflon tavaya 1 çorba kaşığı sıvıyağ dökülür.
4.Galeta ununa bulanan hamsilerin yarısı, kılçık kısımları tavanın dış kenarına, baş kısımları ise ortaya gelecek şekilde tavanın tabanını tamamen kapatacak şekilde dizilir.
5. Galeta ununa bulanmayan hamsiler yeterli miktarda tuzlandıktan sonra dizili hamsilerin üzerine aynı şekilde yerleştirilir.Üstlerine bir çorba kaşığı sıvıyağ gezdirilir.
6. Galeta ununa bulanmış olan hamsilerden geri kalanları da parlak kısımları üste gelecek şekilde, aynı stilde tüm hamsilerin üstü kapanacak şekilde dizilir ve üstüne 1 çorba kaşığı sıvıyağ gezdirilir.
7. Tavanın altı orta derecede yakılarak hamsilerin sularını bırakması ve bıraktığı suyu çekmesi beklenir. Suyunu çeken hamsinin yağda biraz kızarması beklenir.
8. Tavanın çapında bir tencere kapağı yardımı ile hamsiler alt üst edilerek çevrilir ve üstünün de kızarması sağlanır.
9. Kızaran hamsiler yine tencere kapağı yardımı ile servis tabağına alınır. Üstüne ince doğranmış maydonoz dökülerek servise hazır hale getirilir. Dilerseniz yanına kırmızı soğan halkaları ve arzu edenler için limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.
NOT: Genellikle mısır unu kullanılan hamside ben galeta unu kullanıyorum. İnce çekilmiş galeta unu ile bence daha iyi sonuç alınıyor. Afiyet olsun.................

Hiç yorum yok: