Cumartesi, Ocak 20, 2007

HÜNKAR BEĞENDİ


Beğendi Malzemesi;
* 6 adet çekirdeksiz bostan patlıcanı,
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 3 fincan un
* 2 su bardağı süt
* 1su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
* tuz ve 1 limon suyu,

Et Malzemesi;
* 1,5 kg kuzu kuşbaşı,
* 2 çorba kaşığı sıvıyağ ( Mısırözü olabilir )
* 1 soğan ( ince yemeklik doğranmış )
* 2 çorba kaşığı salça,
* tuz, karabiber,
Hazırlanışı;
1. Öncelikle patlıcanları birkaç yerinden çatal yardımı ile delin. Fırında yada ocakta közleyerek pişirin. Soğumasını beklemeden çatal veya bıçak yardımı ile kabuğunu soyun. Soyduğunuz patlıcanları içine bir limon sıktığınız suya bırakarak acısının çıkmasını sağlayın.Daha sonra suyunu süzün ve bir çatal yardımı ile iyice ezin.
2. Tereyağını bir tencerede eritin, unu da üzerine ekleyerek, 5 dakika orta ateşte kavurun.Sütü yavaş yavaş kavrulan una ilave ederek, topaklanmaması için çırpma teliile hızlı hızlı çırpın. Bu şekilde 5 dakika pişirin. Sosun içine ezmiş olduğunuz patlıcanları, kaşar peynirini ve tuzu ekleyerek bir 5 dakika daha karıştırarak pişmesini sağlayın.Ocağın altını kapatın.
3. Diğer tarafta sıvıyağı tencereye alın ve içine kuzu kuşbaşını ekleyerek bir iki defa çevirdikten sonra tencerenin ağzını kapatarak etlerin suyunu çekinceye kadar pişmesini bekleyin. Et suyunu çektikten sonra, doğranmış soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin. Soğanlar biraz kavrulduktan sonra salça, tuz ve karabiber ekleyerek biraz daha kavurun.
4. Kavurduğunuz etin üzerini azıcık geçinceye kadar su ilave ederek, bu suyu çekinceye kadar bekleyin.
5. Et tam anlamıyla piştikten sonra, önceden hazırladığınız beğendiyi bir servis tabağına alın, eti istediğiniz şekilde üstüne yerleştirin. Hünkar beğendiniz servise hazır, afiyet olsun.

Hünkar beğendi, çok lezzetli bir yemek olması sbebi ile genellikle çok sevilir. Yemek davetlerinizde bence gayet iiyi bir seçim olabilir.

Hiç yorum yok: