Salı, Ocak 23, 2007

TOST EKMEĞİ SALATASI


Sevgili arkadaşlarım, bu salatayı aşağı yukarı 10 yıldır özel günlerde yaparım. hem tadı hem görüntüsü çok beğenilir. Aslında dilimlendikten sonra bir resmini de çekmeyi istiyordum ama, misafir ağırlarken o detay unutuldu.

malzemeler:

* 1 paket tost ekmeği

* 1 adet ufakça haşlanmış tavuk göğsü

* 200 gr kadar süzme yoğurt

* 200 gr kadar mayonez,

* 2 diş sarmısak

*tuz

*1 su bardağı süt.( her tost ekmeği diliminin üstüne bir çorba kaşığı dökmek için )

* 1 adet haşlanmış yumurta

* 1 yemek kaşığı kuru nane

* 1 yemek kaşığı pul biber

* yeterince dereotu ( süslemek için )

Hazırlanışı:

1. Önce tavuk göğsünü tuzla beraber haşlayın. Haşlandıktan sonra sarmısakla beraber rondoya atarak iyice parçalayın.

2. Süzme yoğut ve mayonezi bir kapta iyice karıştırın, karıştırdığınız malzemeyi ikiye ayırın.

3. Yoğurtlu karışımın ayırdığınız bir parçasına, tavuklu malzemeti ekleyerek, bunuda iyice karıştırın.

4.Tost ekmeğinden bir tane alarak, bir kaşık sütle ıslatın, üstüne tavuklu karışımdan güzelce sürün, iç malzemeyi hafif kalın bırakabilirsiniz.

5. kinci tost ekmeğini yine sütle ıslatarak , az önce üstüne iç harcı sürdüğünüz dilimin üzerine yerleştirin ve onun üzerine de iç harcından döşeyin.

6.Tüm tost ekmeği dilimleri bitinceye kadar bu işlemi devam ettirin. Ekmekler aralarında harçlarla beraber bir kule gibi üst üste konacak. Sonra kulenin en altından ve en üstünden dikkatlice tutarak , kullanacağınız servis tabağına yatay baton oluşturacak şekilde yatırın.

7. Ayırdığınız yoğur-mayonez karışımından çok az bir miktar ayırarak kalan kısmı, pasta kaplar gibi ekmeklerin üstünü kaplayın. ve üstüne aleminyum folyoyu çok gevşekçe kapatarak buzdolabına koyun ve bir gece bekletin.

8. Servis yapacağınız zaman salatayı dolaptan çıkarın, az miktarda ayırdığınız yoğurtlu, mayonezli karışımla, folyonun bozduğu üst kaplamasını düzeltin.

9.Bir adet yumurtayı haşlayın, sarısı ve beyazı ile birlikte rendenin küçük tarafı ile rendeleyin. Resimde görüldüğpü gibi verev verev salatanın üstüne dökün, aynı şekilde nane ve pul biberi de dökün.

10.Dereotunu yıkadıktan sonra, iri dallarından ayırın ve pasta salatamızın etrafına düzgünce yerleştirin. Salatamız bir bahçeye benzesin.

Tost ekmeği salatası servise hazırdır. Afiyet Olsun...


29 yorum:

Esma dedi ki...

merhaba, glogunuzu yeni buldum, tarifler hrika, paylastiginiz icin tesekkurler, bu tost ekmekli tarifi, ve blogunuzdan birkac tarifi daha denemem lazim, cok hosuma gitti.
selamlar.

Adsız dedi ki...

merhaba
harıka bır salata tablo gibi
denemek ısterım de mayonez asla agzıma koyamadıgım şeylerden bırı
acaba koymadan yapılır mı ne dersınız?

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk, yediğim en nefis salatalardan biri... emeğine, paylaştığın için yüreğine sağlık..
sevgimle,
Fazile

durutarifler dedi ki...

Kesin ve kesin denenecek . Aklımın bir köşesine yazdım.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Uzun zamandır salatanızı denemek istiyordum.Bugün denedim ve gelen misafirlerimizden çok beğeni topladı ve tarifini istediler.çok çok teşekkür ediyorum,emeğinize sağlık.Ben salatanın tamamını dere otu ile kaplayıp, yumurtanın sarısı ve beyazıyla en üstüne papatya şekli verdim çok şık oldu.Ben Yemekzevki.net sitesinden meldanın annesiyim.

emel dedi ki...

Salatanızı denedim gerçekten çok çok beğenildi.Görünüşü kadar lezzetide mükemmeldi,paylaşımınız için teşekkürler.
emel[yemekzevki.net]

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba,

Salatayı denedim.Çok şık ve lezzetli, pasta görünümlü bir salata oldu.Tarif için teşekkürler...



sevgiler...

betty dedi ki...

ellerinize sağlık güzel görünüyor :))

Mimosa Café dedi ki...

yemek zevkinden görüp de buraya geldim. çok nefis ve sıradışı bir salata. elinize sağlık.

meyse dedi ki...

arkadaşlar bu tarifi denedim ve ben de misafirlerim de bayıldık, yapmak isteyip de tereddütü olan olabilir diye yorum bırakmak istedim,tarif için teşekkürler...

tombikasci dedi ki...

merhaba.
tarifi denedim herkes bayıldı.Resmini çektim henüz atamadım bilgisayara ama siteme tarifini ekledim.Resmini de çekip en kısa zamanda koyacağım.Tarif için çook teşekkürler.Siteme beklerim.
tombikasci.blogspot.com

cigdem dedi ki...

Muhtesem bir salata ellerinize saglik.
Buarada bir sorum var Yeturla lezzet karelerine ne oldu nasil ulasabiliriz kendisine acaba bilginiz var mi

gülşen(uğurböceğim mutfağı) dedi ki...

ufuk hanım bu salatayı ortaya getirip misafirlerin önündemi servis yapsak acaba bu görüntüyü görmeleri için:)
ben servisi nasıl olacak merak ettim tost ekmekleri yan yana olunca dilimmi keseceğiz yoksa iki tost ekmeği olacak şekildemi dilimlere ayıracağız siz nasıl yapıyorsunuz?
birde bu tarifi etimeklede yapmak mümkün değilmi buna benzer bir tarif var elimde ama etimekler ayrıca ıslatılmadan yine yoğuertlu bir gece bekletiliyor bende geceden yaparsak çok yumuşak olunca güzel olurmu diye kafama takılıyordu hafif kıtır daha güzel olmazmı diye düşünüyordum,sizde tost ekmeğini sütle ıslatmışsınız bu tarz salatalarda iyice yumuşaması dahamı güzel olur?

ufukmutfakta dedi ki...

Gülşen merhaba,
bu salatanın bir özelliği de görüntüsü. Bu sebeple bence misafirlerin önünde servis yapılması en doğrusu.
Etimekle yapılan tarifleri görmedim. Ama etimek sert olduğundan tost ekmeği gibi yumuşaklık ve uyum vermeyebilir. Ame yine de senin tercihin. Ayrıca etimeği dilimlerken de zorlanabilirsin.
Servis yaparken dikdörgen şeklindeki salatanın bir köşesinden başlayarak verev şeklinde keseceksin. Bu şekilde tek bir dilim değil, bir kaç dilim tost ekmeğinin kesiti servis edeceğin dilimde görünecek.
Nasıl görüneceğine dair aşağıda yine bana ait olan linli vereceğim oradan bakarak daha iyi bir fikir edinebilirsin. Sevgilerimle...

http://ufukmutfakta.blogspot.com/2009/05/peynirli-ve-kiraz-domatesli-kis.html

gülşen(uğurböceğim mutfağı) dedi ki...

tam anlamıyla bu limkten anladım ufuk hanım çok teşekkürler:)harika.
buna benzer bisküvi pastası yapmıştım ama bunun bu şekilde kesileceğini düşünemezdim yaniç
mutlaka denenecek listeme aldım bir paket tost ekmeği olduğuna göre oldukça çok miktarda çıkıyor bu tariften,birde son sorum kusura bakmayın tavuk göğsü bir bütün tavuk göğsü klullandınız değilmi yani ben bir adet denildiğinde hep tek parçasımı yoksa tamamımı bir adet karıştırıyorum tariflerde?
süzme yoğurt çok katı oluyorya,normal hazır yoğurt kullansak çokmu cıvık kalır?
ben geç kalmışım birçok kişi sizin bu tarifinizi denemişte haberim yok:)
sevgiler...

Unknown dedi ki...

Ufuk hanim tarifiniz çok güzel ama benim anlamadigim nokta, kule seklinde asamasi bitikten sonra, bunu aktini üstûnû tutup yatiriyoruz. Peki neden o zaman, sizin resime bakinca dilimler daha çok yanyana duruyor? yani yorumlariokudum, verev kesseniz bile yine mantigim almiyor?!! :(( Lütfen açiklarmisiniz, simdiden tsler!!

ELİF dedi ki...

Ufuk Hanım kullandığınız tost ekmeğinin markasını soracaktım bi sakıncası yosa?

sule dedi ki...

Ufuk hanım merhaba tarifinizi denedim malzeme miktarlarını aynen dediginiz gibi uyguladım (1 akşam streçli halde dolapta beklettim) Ancak servis yaptıgımda sadece ekmek yer gibi olduk sanki içine hiç malzeme koyulmamış gibiydi.yaparken tost ekmeginin sadece bir tarafını sütle ıslattım bu yüzden olabilir mi? teşekkürler

sule dedi ki...

Bir soru daha ayla isimli kullanıcı da sormuş.foografta dilimler yanyanaymış gibi görünüyor.oysa kule gibi yapıp yan yatırdıgımda sizin fotografınızdaki gibi olmadı yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkürler

ufukmutfakta dedi ki...

Şule merhaba,
bu salata aslında pek kuru bir salata olmuyor. acaba tavuklu olan kısmı az mı koydun. Ekmeklerin tek tarafını ıslatmak da yeterli oluyor. Acaba çok az mı ıslattın. yani nemlendirir gibi mi?
Deneyenlerin ve yiyenlerin hemen hemen hepsi çok beğeniyor. ilk defa senden böyle bir soru geldi.
bir de şekli kule gibi olacak ve sonrasında yatıracaksın. dilimlerken verev olarak dilimleyeceksin. Bir link ekleyeceğim aşağıya oradaki fotoğraftan nasıl dilimleneceğini daha iyi anlayabileceğini düşünüyorum. kolay gelsin..


http://ufukmutfakta.blogspot.com/2009/05/peynirli-ve-kiraz-domatesli-kis.html

gülşen dedi ki...

Merhabalar ufuk hanım benim sorum salatanın kaç kişiye yeteceği..20 kişilik bir misafir gurubuna yeter mi acaba..deneyen arkadaşlarımdan da yorumları bekliyorum

ufukmutfakta dedi ki...

Gülşen merhaba,
dilimleme şekline bağlı olduğunu düşünüyorum. Biraz ince dilimler yaparsan 20 kişiye yetebilir. Ancak rahatlıkla 15 kişiye yeter..Kolay gelsin...

Adsız dedi ki...

Allah Allah ilginc

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Tost Ekmeği Salatası'nın benzerini bir arkadaşım yapardı. Cevizle süslerdi ve pasta gibi görünürdü.
Sizin tarifinizle denemeyi istiyorum.
Dereotlu görünüm çok hoşuma gitti. Ellerinize sağlık.
Sevgiler, Pırıl.

ELİF dedi ki...

Ufuk hanım bu tarifte kullandığınız tost ekmeğinin markasını verebiirmisiniz lütfen! Daha öncede sormuştum ama cevap alamamışım:( Böylece unutup gitmişim,halbuki tarifiniz çok dikkatimi çekmişti ve uygulamak üzere hemen not almıştım. Sitenizde gezerken bu tarifi şimdi tekrar gördüm ve yorumlara göz atarken sorumu gördüm cevabınızı göremedim:(Rica ediyorum hemen uygulamak için sabırsızlanıyorum, acil cevap lütfen lütfen...Sevgiler.

ufukmutfakta dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ufukmutfakta dedi ki...

Elif Hanım merhaba,
Genellikle Uno marka tost ekmeği kullanıyorum.Ama sizin kullandığınız başka marka varsa o da olur.Marka fark etmiyor,taze olması önemli.Sevgiler




Adsız dedi ki...

Mayonez yerine labne peynirde kullanabilirsiniz

cahide dedi ki...

Bu tarifi ilk defa görüyorum. Bütün yorumlar olumlu olduğu için merak ettim. bende deneyeceğim. ellerinize sağlık.