Çarşamba, Haziran 20, 2007

NİCE YAŞLAR SÜMER......


Geçtiğimiz pazar yeğenimiz Sümer'in doğumgünüydü ve Sümer için resimdeki pastayı hazırladım. Oldukça kalabalık olacağımız için büyükçe bir pasta yapmak istedim ve iki katlı olarak düşündüğüm pastanın 1. katını dikdörtgen, ikinci katını yuvarlak pastalardan oluşturdum. Sümer'in vücut geliştirmeye karşı özel ilgisi olması sebebi ile de onu yansıtacak bir figur yerleştirmek istedim. Tabii ki hayalimde yapmayı planladığım figur, şeker hamurunu elime alıp çalışmaya başladıktan sonra suya düştü. Çünkü sıcak havadan etkilenen şeker hamuru kesinlikle forma girmedi ve modelleme yaparken çok zorlandım.Örneğin vücut ile başın arasına defalarca boyun yapmak zorunda kaldım. Çünkü başı yerleştirdikten sonra boyunu oluşturan hamur, hemen yamuluyor, baş gövdeden çıkmış gibi oluyordu. Aynı şeyi kollarda da yaşadım. Elindeki ağırlıkları havaya doğru kaldırmasını planladığım figurde, kolları yamulduğu için ancak bedene tutturarak veya haltere dayayarak yerleştirebildim. (Hamurun içinde destek amacı ile kürdanlar olduğu halde)
Neyse ben bu sefer şeker hamuru ile çalışırken çok zorlandım. Acaba sıcaklarda bu işi kolaylaştıracak bir formül bilen varmı?
Durum böyle olunca kaplama olayıda en basite indirgenerek, resimde görüldüğü gibi oldu.
Pastamızın 1. katını oluşturmak için midi fırın tepsisini kullandım. Bu pastada pandispanyanın iki değişik çeşit ve renkten oluşmasını istedim ve bunun için aynı tepsi ile her zaman yaptığım kakaolu pandispanyayı ve aşağıda tarifini yazacağım vanilyalı pandispanyayı yaptım. Vanilyalı pandispanya benim ve yiyenlerin çok hoşuna gittiği için tarifini aşağıda yayınlayacağım.
Kakaolu pandispanyayı 12 yumurta ölçüsü ile yaptım ve pişen keki ikiye böldüm.Birinci katı Sevgili Pastacı-Burcu'nun bana gönderdiği straforun üzerine yerleştirdikten sonra, üstüne çikolatalı ganaj sürerek, vanilyalı pandispanyayı yerleştirdim ve üstüne az miktarda portakal suyu sürerek nemlendirdim. Bu katın üstünü de krema ile çırptığım pastacı kreması ve dondurulmuş böğürtlen ( çözdürüp, suyunu kuruttuktan sonra)ile kapattım. Böğürtlenlerin üstüne çok ince krem şanti sürerek, kakaolu pandispanyanın ikinci katını yerleştirdim ve krem şanti ile çok ince bir şekilde kapladığım dikdörgen pastayı yuvarlak pastayı hazırlayıncaya kadar buzdolabına koydum. Yuvarlak pastada kakaolu pandispanyadan oluşuyordu. 24 cm çapındaki kalıp için 8 yumurta ölçüsü kullandım. Pişen pandispanyayı üçe böldüm. Aralarına çikolatalı ganaj, ortalarına böğürtlen yerleştirerek onuda krem şanti ile kaplayıp dolapta beklettikten sonra, kırmızı boya ile renklendirdiğim şeker hamuru ile kapladım. En son figür için en üste ve ortaya bıçak yardımı ile çentikler açıp, figürü ve halteri yerleştirdim.
Vanilyalı pandispanya ( tarif Karen Goble'nin Celebration Cakes kitabından )
*5 adet orta boy yumurta,
*315 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin( Ben tereyağı kullandım)
*315 gr toz şeker,
*375 gr un,
*3 adet limonun rendelenmiş kabuğu ( ben 3 adetin fazla olacağını düşünüp, 1 adet uyguladım)
*2 paket vanilya,
*1/2 su bardağı toz badem.( orjinal tarifte 90 gr dövülmüş fındık veya ceviz )
tereyağı ile toz şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın, yumurtaları tek tek katarak, karışım iyice beyazlaşıncaya kadar çırpmaya devam edin. Elenmiş un ve vanilya ile limon kabuğu ve bademi de ekleyerek, spatula ile iyice karıştırdığınız karışımı, yağlı kağıt serilmiş kalıba döktükten sonra 160 derecelik önceden ısıtılmış fırında 50 dakika kadar pişirin. ( Pişirme işlemini kendi fırınınızın pişirme özelliğine göre kontrollü olarak gerçekleştirin. Kürdan testi ile pişip pişmediğimi kontrol edin. Belki 50 dakikadan fazla belkide kısa sürede pişebilir.)

17 yorum:

Adsız dedi ki...

sevgili ufuk bu nasıl bir yetenek pastanın rengi alt kenarda kullandığın dore gibi gözüken örgü öyle hoş olmuş ki birde kurabiyeler bu kadar mı gözalıcı olur zarif olur bayıldım ellerine sağlık emel

Adsız dedi ki...

Ufuuuuuuuuuk,gene süper olmuuuuuuş

Adsız dedi ki...

sevgili ufuk , ne kadar becerekli olduğunuzu söylememe gerek yok sanırım. umarım bende birgün şeker humuru kullanmaya cesaret edebilirim. sitenizi bir kaç haftadır takip ediyorum. çok güzel tarifler var. benim merak ettiğim birşey iki katlı pastalaıın kesiminde sorun oluyor mu? çünkü keserken alt kat eziliyor diye uyaranlar oluyor. birde şeker hamurunun tadı nasıl rahatlıkla yenilebirmi.. cevap alabilirsem sevinirim. kolay gelsin yeni tariflerinizi merakla bekleyeceğim.

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk, çalışmalarınız çok güzel. Bu pasta ve diğerleri harika! Ellerinize sağlık!

NiNo dedi ki...

enfes bir konsept ve muhtesem bir pasta ellerine saglik yine super yine super yine ...

Burcu ÜNAL dedi ki...

Ufukcuğum,

Gerçekten beklediğime değmiş :)
Tahmin ettiğim gibi sen olmadı diye abartmışsın.,,gayet başarılı olmuş..

Ellerine, yüreğine sağlık :)

öpüyorum

Behiye dedi ki...

Ufuk merhaba, blogunu ilk kez ziyaret ettim. Çok hoş pastalar, kurabiyeler gördüm. Ellerine sağlık. Yine görüşmek üzere, sevgilerimle.

ufukmutfakta dedi ki...

Emel güzel yorumun ve desteğin için çok teşekkürler. Sevgilerimle..

Suzan, çooooooooook teşekkür ederim. Öpüyorum....

Kadriye önce sayfama hoşgeldin.Sonra güzel yorum için teşekkür ederim. Cevabımıza gelince,katlı pastalarda tabiiki her zaman alttaki pasta yükü taşıdığı için az da olsa eziliyor. Ama bu öyle dikkat çekecek boyutta asla değil. Birde pastaları çok keskin ve uzun bıçaklarla kesmekte fayda var, bıçak kısa ve fazla keskin değilse zorlamadan dolayı aşağıdaki hafifçe çökebilir, ama yinede fazla değil.Şeker hamuru yenilebiliyor tadı da oldukça güzel. Fakat çok şekerli olması sbebei ile birazda damak tadı ile orantılı. Ama ben pastadan çok şeker hamurunu severek yiyen bir çok kişi gördüm. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgilerimle....

Gaye beğenin için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle...

Nihan sağol canım, sevgilerimle...

Burcu, çooook teşekkür ederim.Bende seni öpüyorum....

Behiye sayfama hoşgeldin. Yorumun için teşekkür ederim. Bende senin sayfanı sıkça ziyaret ediyorum, güzel şeyler paylaşıyorsun. Tebrik ederim. Tekrar görüşmek üzere, hoşçakal....

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Ufukçuğum yine bol performanslı bir pasta çıkarmışsın ortaya. Dediğin zorlukları hiç yansıtmıyor merak etme. Tadı da çok güzele benziyor tarif için teşekkürler.
Sevgiler,
Esra

Unknown dedi ki...

Ufuk insan figuru modellemede bence senin ustune kimse yok :) Ne kadar gercekci bir model olmus bu tek kelimeyle olaganustu. Kesinlikle heykeltras falan olabilirmissin diye dusunuyorum. Ellerine saglik canim...
Sevgiler...

SEDA dedi ki...

Pastanın rengine bayıldım! Gerçekten yine muhteşem olmuş, ellerine sağlık. Pasta sahibine mutlu bir ömür diliyorum. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Ufukcuğum,

Öncelikle Sümerciğimin doğum gününü sevgilerimle kutlarım.Canım yaaaa bu harika pastaları yarattıgın için senide kutlarım tabii seviniyorumda sen yaptıkca çünkü tatile gelince bizede yapacagını umut ediyorum böyle karşıdan bakmakla kalmıyacağız dimi;)))))))
Sevgiler ve kocaman öpücüklerrr.....

Selma Alkan dedi ki...

Gunaydin ufuk ablacim kesin cok emek vermissin bu pastaya cunki harika deyil super deyil muhtesem deyil olagan ustu gorunuyor benim en sevdiyim renk kirmizi pasta cok yakismis..sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

slm..yaptıın pasta ve kurabiyelere artık söyleyecek söz yazacak yorum bulamıyorum..her zamanki gibi şahane..ellerine sağlk..

ufukmutfakta dedi ki...

Esra güzel yorumun için teşekkür ediyorum. Sevgilerimle...

Nilgün, beni şımartıyorsun. Beğendiğin için çok teşekkür ederim. Ama ben o kadar iddialı değilim. Yinede hoşuma gitti, sevgilerimle....

Seda pastalarda bende kırmızıyı çok severim. beğendiğin için teşekkür ederim. Sevgilerimle...

Gülderen Abla, kocaman öpüyorum :))

Selma, evet bayağı uğraştım. havaların sıcaklığı beni bayağı zorladı. Ama güzel yorumlarınız için değmiş bence, sevgiyle kal...

Süheyla, çok teşekkür ederim, sevgilerimle.....

Doruk dedi ki...

Ufuk'cuğum, bence muhteşem olmuş. Modelleme konusunda öyle başarılısın ki. Sıcak havalarda modelleme yapmak için hamura koyduğun gum tragacanth miktarını biraz artır ve epey sert bir hamur hazırla, böylece daha rahat çalışabilirsin. Sevgiler.

aylin dedi ki...

Pastana bayıldım, modeline bir kere daha bayıldım. Sıcaklarda şh ile çalışmanın zorluğunu çok iyi bilirim. Ben de ellerimi buz torbasında soğutup öyle yapmıştım hayvancıklarımı. Ama tüm anlattıklarına rağmen model çok başarılı olmuş.
Sevgiler,