Cumartesi, Mart 29, 2008

PORTAKALLI ÇİKOLATALI CHEESECAKE



Portakalın mevsimi geçmeden, portakallı bir sürü tarif denemek ve burada paylaşmak istiyordum ama ne yazık ki olmadı.Dün akşam dolapta son kullanma tarihleri yaklaşan malzemeleri bir araya toplayınca olsa olsa cheesecake olur bunlardan diye düşünüp, meyve çanağında da iki adet portakal kaldığını görünce hadi portakallı bir cheesecake yapayım bari dedim. Ama elimin altında portakallı cheesecake tarifi yoktu, araştırmaya da pek vaktim yoktu. Zira "Hatırla Sevgili" başlamak üzereydi ve ben bu dizinin bir saniyesini bile kaçırmak istemiyorum.( Yakın geçmişimiz, bizim kuşağımızda da dahil pek bilinmiyor ve bu dizi yakın tarihimizle ilgilenmemiz ve ders almamız konusunda bence bir ufuk açtı.)
Neyse konumuza gelelim:)
Elimde tarif yoktu ama bende hızlıca bir portakallı cheesecake yapma isteği son haddindeydi ve kafamda oluşturduğum ölçülerle aşağıda vereceğim tarif ortaya çıktı. İsmi portakallı ama çikolata ile aramdaki vazgeçilmez bağ sebebi ile portakallı ve çikolatalı olarak da isimlendirebiliriz.İşte tarifimiz;
Malzemeler;
Taban için;
*1,5 paket eti burçak bisküvi,
*60 gr eritilmiş tereyağı,
*2 çorba kaşığı süt.
Üstü için;
*400 gr light labne peynir ( iki küçük kutu veya büyük tek kutu)
*1,5 su bardağı toz şeker ( bana biraz şekerli geldi, 1 su bardağı da olabilir)
*1 kutu sıvı krema
*1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu,
*4 çorba kaşığı portakal suyu,
*1 paket vanilya,
*3 tepeleme çorba kaşığı un,
*2 tepeleme çorba kaşığı hindistan cevizi,
*3 adet yumurta ( benimkiler ufaktı, iri yumurtalarda 2 adet)
*1 su bardağı kadar parça çikolata.( Evdeki kuvertürlerinizden iri parçalar olarak doğrayabilrisiniz)
Hazırlanışı;
1.24 cm çapındaki kelepçeli kalıbınızı yağlı kağıt ile kaplayın.Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
2.Bisküvileri rondodan geçridikten sonra, eritilmiş tereyağı ve süt ile iyice karıştırıp, kalıba yayın ve kaşığın tersi ile bastırarak düzleştirin.Üst malzemeyi hazırlayıncaya kadar buzdolabına kaldırın.
3.labne peynirleri şeker ve portakal kabuğu ilavesi ile iyice karışıp, krema gibi oluncaya kadar çırpın.
4.Sırası ile krema, portakal suyu, vanilya ve unu ekleyerek çırpın.
5.Hindistan cevizini de ekledikten sonra yumurtaları teker teker ve herbirini ( mikserin ucundaki çırpıcılar ile ama mikseri çalıştırmadan, hızlı hızlı elinizle çevirerek)iyice karıştıktan sonra, diğerini ekleyerek çırpın.
6.Bu karışımı dolaptan çıkaracağınız alt tabanın üstüne dökün.Üstüne parça çikolataları sık sık ancak bastırmadan yüzeysel olarak serpin.
7.Kalıbınızın altını aleminyum folyo ile su geçrimeyecek bir şekilde sardıktan sonra, çok az su doldurulmuş mini bir tepsinin içine, kalıbınızı yerleştirin ve sıcak fırına verin.
8.Yaklaşık olarak 1 saate yakın pişirin.(Orta kısmı sallanıyor olabilir, telaşlanmayın, pişmiş demektir)
9.Fırının kapağını hafif aralayarak( Ben bu işi araya kürdan sıkıştırarak yapıyorum) ve cheesecakei fırından çıkarmadan soğutun. İyice soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın ve mümkünse bir gece bekletin. Afiyet olsun.
Not: Servis yaparken portakal dilimleri yada erimiş çikolata ile süsleyebilirsiniz.


portakallı cheesecake 017

29 yorum:

ebruli pastalar dedi ki...

Ufuk,
Cheesecake nefis, sunum da harika olmuş. Ellerine sağlık.
Artık tarifini de bekliyoruz en kısa zamanda.
Sevgiler..

Dilek Sokullu CANDAN dedi ki...

Elde ne varsa doğaçlama yapılan şeylere bayılıyorum.Tarife bağlı olmadan.Görüntü muhteşem lezzetinin de öyle olduğuna eminim.
Ellerine sağlık:))))

elif dedi ki...

çok harika olmuş. hiç de aceleyle yapılmışa benzemiyo. çok güzel

masalmutfagi dedi ki...

Şimdi olsada yesek...:))ellerine sağlık Ufukçuğum en iyisi ben bunu yarın yapayım..:))ziraa benimde evde portakalım ve iki gündür cheescake için yalvaran bir kızım var bu tarif tam isabet oldu...:)))

Feyza Fidan dedi ki...

Dilim tutuldu bu görüntüyeeeee, enfes olmuş Ufuk'cummm, inanılmaz bir görüntüsü var cheesecake ininnnn..
Lezzetide illaki enfestir portakalla çikolata biraraya gelince muhteşem olmuşturrr..
Ellerine sağlık harikasın...

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Ufuk'cugum,

Gene bir harika yaratmissin, ellerine saglik.

Guzel bir pazar diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

sekergibi dedi ki...

ufuk hanımcım
bu yoğunlukta nasıl yapıyorsunuz bu harika şeyleri
hayranım enerjinize.

Yaren dedi ki...

Harika bir pasta ,bende portakalli pasta yayinladim.Cheescake li harika olmustur mutlaka.Ferah bir lezzet olmustur.Mutlaka bunu da denemem lazim.Ellerine saglik sunumda cok hos olmus.Afiyetler olsun.

Yasemin dedi ki...

selam ufuk :) peykek harika gorunuyor ellerine saglik! tum sevdigim lezzetler birarada dyebiliriz :D
ya haddim olmadan bi tavsiye versem senin sayfan cok gec yukleniyor sanirim bunun sebebi bir sayfada cok fazla postunun olmasi. onun sayisini azaltirsan sayfanin yuklenmesi daha hizli olacaktir. hani bir tavsiye :D

gülriz dedi ki...

Ufukcuğum, portakalaın içine girdiği herşey, muhteşem oluyor zaten. Cheesecake de nefis görünüyor, o üzerinden akan çikolatalara dalasım geldi şimdi :))) Ellerine sağlık canım, kocaman sevgiler

Adsız dedi ki...

Portakal ve çikolatanın dayanılmaz birleşimi,
Peynir ve kremanın ağızda bıraktığı lezzet,
Ufuğun maharetli elleri,
Ve sonuç...
Daha ne olsun?

Unknown dedi ki...

Canım Ufukcuğum ....
Chessecake olupta bu kadar az peynirli bir tarifi görünce inan aşık oldum tarife...en kısa zamanda artık portakallısı olmasada başka bir şekilde deneyeceğim...ellerine sağlık.....sağlık ve afiyetle

Hatice dedi ki...

merhaba Ufuk, cheesecake muhteşem görünüyor, ellerine sağlık.. geçen haftalarda benzer bir cheesecake yapmış içine de hindistancevizi eklemiştim, ağızda çok güzel bir tat bırakıyordu, eminim portakallı da nefis olmuştur, en kısa zamanda denemek isterim...
güzel bir hafta dilerim, sevgilerimle...

Fosi dedi ki...

görüntü bi harika! ellerine sağlık yapımı ve resimleme konusunda:)

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Ufuk'cum,
bir cheesecake sever olarak portakalin bu güzellige nasil da büyük bir katkida bulundugunu tahmin edebilirim, lezzetine cok uygun olmustur eminim.

Ellerine saglik diyorum.

Selamlar ve kocaman öptüm..

yildiz dedi ki...

Sevgili Ufuk,cheesecake harika olmus,ellerine saglik.Hatirla Sevgili benim de hic kacirmadan izledigim bir dizi.Tam o arada tamamlaman harika olmus.
Güzel günler diliyorum..

Unknown dedi ki...

Ufukcuğum nasıl güzel bir görüntüdür böyle. Gecenin bir yarısı olmasa kalkıp yapasım geldi vallahi. Ellerine sağlık. Sevgiler..

gülriz dedi ki...

Ufukcuğum, yine ben geldim; bu sefer teşekküre :)))) O ne kadar güzel bir tekerlemeydi öyle, çok teşekkür ederim güzel dileklerin için, çok incesin gerçekten.

PS: Erzincan'a kuru fasülye nakliyatı işi demek, müthiş müthiş!!!! Eğiliyorum ticari dehanın karşısında, saygıyla :)))))))))))

Kocaman sevgiler, benden sana

ufukmutfakta dedi ki...

Ebru, Dilek,Elif güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim,

Ülviye bence kızını hiç bekletme hazır portakal henüz bitmeden:) sevgilerimle...

Feyza güzel yorumun için çok teşekkür ederim,

Aybike'ciğim, şeker gibi çok teşekkürler,

Yaren tavisye ederim, sevgilerimle...

Yasemin'ciğim ne demek haddim olmadan. Tabiiki uyaracaksın. İyi de yapmışsın bak dediğini yaptım ve galiba düzeldi. Değil mi?

Gülriz, Nüket çok teşekkür ederim, sevgilerimle....

Hande, Hatice güzel yorumlarınıza ve beğenilerinize çok teşekkür ederim...

Gül, Kevser, Yıldız, Selda çok teşekkür ederim, sevgilerimle....

Sevil Şahin dedi ki...

SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;10.03.2008--10.04.2008 Tarihleri arasında EN GUZEL PASTA YARIŞMAMIZ VAR http://birdemliksohbet.blogspot.com
Yani BEN YAPACAĞIM SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL PASTA TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE "EN GUZEL PASTA YARIŞMASI 1" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI.TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI. GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR.BEN SİZE GERİ DÖNÜP.TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SELAM VE SEVGİLERİMLE......SEVİL
Bu haftaki ev sahibemiz http://mucizembenibul.blogcu.com

el*ff dedi ki...

cheesecake harika görünüyor,fotoğraf çok hoş. benim de yeni yeni yapmaya başladığım bi lezzet ellerinize sağlık,hatırla sevgili ise aynen benim de tek bir bölümünü bile kaçırmadığım izlerken çok etkilendiğim hatta göz yaşlarımı tutamadığım ve bloğumda da yer verdiğim bi dizi...
kocaman sevgiler...

Adsız dedi ki...

cok nadir sitenize sitenize giriyorum bu resim karsisinda yorumbirakmaliyim dedim. hic canim cheesecake istemezken, sunum harika. böyle tariflere ve sunumlara devam.
sevgiler layla

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk,
Cheesecake nefis görünüyor. Bende bir cheesecake meraklısı olarak mutlaka deniycem. Ama birşey merak ediyorum. En üstte sanki sarı ayrı bir katman daha var gibi çıkmış resimde.(Sanki portakallı bir karışım varmış gibi duruyor) Işıktan mı yoksa pastanın en üstünde bir kat daha mı var?

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Ufukcugum pastan harika gorunuyor Ellerine saglik. Sevgiler

capankizimutfakta dedi ki...

harika bir goruntu ufuk ablacim, eminim tadida oyledir. ellerine saglik. sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk,bloğunu bende takip ediyorum.Tariflerin ve anlatımın müthiş.Ellerine ve yüreğine sağlık.

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk, blogunun takipçisiyim ve sayende pek çok şey öğrendim. Özellikle cheese cake.. Hemen her hafta bir tane pişiriyorum. Portakallısını denememiştim, üzerinde ayrı bir katman var gibi geldi. Ama yanılmış de olabilirim bu konuda aydınlatırsan sevinirim.. teşekkürler, sevgimle.
Fazile

ufukmutfakta dedi ki...

Fazile merhaba,
blogumu takip etmene çok memnun oldum. Portakallı cheesecake in üstünde başka bir katman yok. Üst kısmı biraz daha fazla kızarmış, fotoğrafı çektiğim saatteki güneş ışığıda, sarı tonlarında çıkmasına neden olmuş. Yani üst katman sadece ışıktan dolayı öyle görünüyor. Herhangi bir şey yok. Sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

slm cheesecake çok gördüm ama yapmak asla aklımda değildi ama 3 gün önce bir tanıdığım yapmış satıyormuş tabi tarif isteyemedim o satıyor diye ama 3 gündür tarif arıyorum çokkk tarif var sizin sitenizide sıkı takip eden biri olrak ben yediğim kekin tarini sanki sizde buldum görüntü ve anlatım çok güzel elinize sağlık
www.mugla48.blogcu.com