Çarşamba, Aralık 03, 2008

TAVUKLU MUSKA BÖREĞİ VE DOLABIMDA NE VAR?

tavuklu muska böreği 015

Çok pratik ve bir o kadar da güzel bir börek. Bizim evde ne zaman yapılsa anında bitiyor.Hepimiz çok seviyoruz ama çocuklar daha fazla seviyor.Ölçüleri yine kendiniz belirleyebilirsiniz.Ben oldukça az öçlü vereceğim, artırıp azaltabilirsiniz.
Malzemeler;
*2 yufka,
*1 adet haşlanmış tavuk göğsü,
*1 adet domates
*1 adet sivri biber
*1/2 çay bardağı kadar sıvı yağ
*1/2 çay bardağı kadar yoğurt
*tuz, karabiber
*Üstüne sürmek için bir adet yumurta sarısı.
Hazırlanışı;
1.Önce haşlanmış tavuğu küp küp doğrayın. Küp doğranmış domates, doğranmış sivri biber, baharatlar ve bir yemek kaşığı sıvıyağ ile domates suyunu çekene kadar soteleyin.Ilınmaya bırakın.Sonra yoğurt ile sıvıyağı birbirine güzelce karıştırın.
2.Yufkalardan birini alın mutfak tezgahınıza yayın ve üstüne yağlı yoğurtlu karışımdan her yere eşit şekilde sürün.
3.Yufkayı yağlı kesim içe gelecek şekilde yarım ay şeklinde ikiye katlayın.
4.Katlama yerinden serbest uca doğru, yufkadan 3 parmak genişliğinde şeritler kesin.
5.Şeritlerin bir ucuna bir yemek kaşığı kadar tavuklu içten koyup, yufkayı muska şeklinde sarın.
6.Sardığınız yufkaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin üstlerine yumurta sarısı sürün. İster haşhaş tohumu, ister susam ister çörekotu serpip, önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
NOT:Fırından çıkan böreklerin üstünü sıcakken temiz bir mutfak havlusu ile kapatın ki börekler yumuşak kalsın. Afiyet olsun.

BUZDOLABIMDA NELER VAR?
Sevgili LAMA MUTFAKTA beni buzdolabımdakileri saymam konusunda sobelemiş. Bende memnuniyetle cevaplıyorum.
Derin dondurucuda neler var?
*Yazdan dondurduğum bezelyeler, barbunyalar, domates püreleri.
*Haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek ( Bakliyatları fazlaca haşladığım zamanlar bir kısmını buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuya kouyorum. Böylece işten eve döndüğümde ve acil yemek yapmam gerektiğinde elimin altında hazır oluyorlar.)
*Fazla ekmek ve pideler (Bayatlayan ekmek ve pideleri küp şeklinde doğradıktan sonra bozdolabı poşetlerine koyup, ağızlarını sıkıca bağlayarak dondurucuya koyuyorum. (Gerektiğinde çorbalar için hafif yağda kızartıp kullanıyorum )
Buzlukta Neler Var?
*Birer yemeklik ölçülerde bölünüp, buzdolabı poşetlerine konmuş kıyma ve kuşbaşı et.(Parçalara böldüğünüzde pişireceğiniz kadar çözdürüyorsunuz, gerekmeyenleri çözdürmüyorsunuz)
*Bir paket milföy hamuru ( Çok acil durumlar için )
*Bir kaç pişirimlik, evde yapılmış Kayseri mantısı.
*Bir kaç topak, pişmemiş kurabiye hamuru ( Fazla gelen kurabiye hamurlarını streçleyip buzlukta donduruyorum. Gerektiğinde çözdürüp, şekillendirip pişiriyorum.)
*Keklerden veya pandispanyalardan artan parçalar. ( Rondodan geçirdikten sonra buzdolabı poşetlerinde saklıyorum. Truff yapımında kullanıyorum)
Dolapta neler var?
Olmazsa olmazlar;
*Yumurta, beyaz peynir, siyah zeytin ( muhakkak sele ), tereyağı, süt, yoğurt.( Bu grup genellikle dolabımda her zaman bulunur )
*Bu gün bunlara ek olarak taze kaşar peyniri ve tulum peyniri var.
*Çilek ve kayısı reçeli, böğürtlen marmeladı ve dut pekmezi ile tahin. ( Hepsi minik kavanozlarda )
*2 paket labne peynir ( Bir müddettir çikolatalı cheesecake yapmak istiyorum. Onun için alındılar ama henüz kısmet olmadı.)
*Bir kavanoz mayonez, minik bir kavanoz hardal, küçük bir kutu ton balığı konservesi.
*Bir kavanoz domates salçası ve bu gün akşam yemeğinden artan minik bir tencere şehriyeli tavuk çorbası.
*Yine akşam yemeğinden artan ve minik bir tavaya aldığım sade bulgur pilavı.
*Biraz biber ve salatalık turşusu.
*UNO ligt ekmek ( Benim için ), UNO tost ekmeği ( Çocuklar için )
Sebzelikte Neler Var?
*Pişmeyi bekleyen bir küçük karnabahar,domates, sivri biber, yeşil soğan, kavırcık salata, kırmızı turp, bolca limon,havuç ve pişmeyi bekleyen pırasa.
İşte benim dolabımda yer alanlar bunlar, birde her daim bulundurduğum irmik, puding, kabartma tozları, vanilya vb. gibi hazır toz ürünler var.Ayrıca meyveleri balkonda sebzelikte saklıyorum.
Bende Mutfağımdan Lezzetler-Oya'yı ve Diyalog Yemekleri-Süheyla'yı sobeliyorum. Tabiiki kabul ederlerse.

17 yorum:

leyya dedi ki...

hani vardır ya denizden babam çıksa ...değimi ben onu ufak bir uyarlamayla yeniden degerlendirsem herhalde kümesten babam çıksa .. gibi bişey olurdu))çok leziz gördüm bu böreği .ellerinize sağlık.

leyya dedi ki...

yine benn))ben her nasılsa ilk kez gelebilmişim sayfanıza ve kendimi esefle birlikte kınıyorum.bu kadar bol tarif bu kadar şık sunum,bu kadar özeni daha evvel keşfedememenin esefidir bu)tekrar takdir ve teşekürlerimle..

yaban mersini dedi ki...

muska böreğini nefis anlatmıssın,hemen denemek istedim.Bu dolabınızda neler var meselesini ilk kez Newyork Times ta görmüştüm,çok hoşuma gitmişti..Yemek konusunda otorite sayılabilecek beş kişiye bu soruyu yöneltmişlerdi.Yalnız orada dolapların resmi de vardı..Teşekkürler..Cevap yazacağım en kısa zamanda..slmlar

Adsız dedi ki...

hem pratik hem lezzetli yine çok hoş bir lezzet ellerinize sağlık sevgilerle

pelin dedi ki...

UFUKCUM harika bir börek olmuş.daha önce tavuklu bir börek denemeye hiç cesaret edememiştim.senin tarifin benim için bir başlangıç olacak. Ayrıcabir şey daha sormak istiyorum sana izninle. takip ettiğin bloglar kısmında blogun adından ayrı olrak bir resim ve tarifin ismini gösteriyorsun bu çok hoş olmuş.ben de yapmak istedim ama bir türlü nasıl yapıldığını keşfedemedim. bir mahzuru yoksa açıklayabilir misin?
şimdiden teşekkürler ve sevgiler...

durutarifler dedi ki...

Tavukta böreğe çok yakışıyor. ellerine sağlık

Feyza Fidan dedi ki...

Muska böreğin enfes, dolabındakileri de oku oku bitiremedim,kimbilir ne lezzetli şeyler yapacaksın onlarla :)
Şimdiden ellerine sağlık,
Sevgiler..

pelince dedi ki...

Ufuk bu börekler birer ikişer yenir elbette,ellerine sağlık...
Dolabının bereketi her zaman bol olsun...

Sevgiler.

Betül KAVAL dedi ki...

bende bu böreği büyük sigara böreği şeklinde sarıp üzerine kaşar rendesi koyarak pişiriyorum. Bu şekilde de harika olmuş birdahaki sefere böyle deniycem..ellerine sağlık..

sevgiler

ÇALIŞAN ANNE OLMAK dedi ki...

Ellerine sağlık. Tavuklu böreğe nedense hep uzak durdum. Tadını almadan bile hep sanki güzel olmazmış, ıspanaklı peynirlinin yada patatsli kıymalı böreğin yerini alamazmış gibi geliyor. Kimbilir belki bu 9 günlük tatilde şeytanın bacağını bu tarifle kırarım :)

Adsız dedi ki...

Muska şeklindeki böreklere bayılırım. Hop hop yutarken o minicik şeyleri, ipin ucunu laçırıyorum bazen ama :)
Ellerine sağlık canım
Sevgiler

ebru dedi ki...

Ufukcum ellerine sağlık.Börekler çok lezzetli görünüyor.Buna benzer bir börek bende yapıyorum.Fazla yapıp dondurucuya koyuyorum.Acil misafirler geldiğinde iyi oluyor.Biz çalışan bayanlar her şeyin bir kolayını bulmuşuz.

Adsız dedi ki...

bloğunuzdaki tüm tarifleri tek tek inceleyen, hatta zaman zaman tariflerinizden evde bir deftere yapıştırarak güzel bir tarif defteri oluşturan ve mutfağında onlardan faydalanan anlıyacağınız blog sapığınızım. Bu güne kadar niye yorum yazmadığımı soracak olursanız. Ya iş yoğunluğundan yada tembelliğimden sizi kutluyorum. Benimde aylardır hiç bir şey yazmadığım uyduruk bir bloğum var. Ama sizinle boy ölçüşmek ne haddime, Sizi kutluyorum. Bu hafta sonu "paris güzeli" tarifinizi yapmaya çalışacağım. Ellerinize sağlık.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Börekler nefis canım,ellerine sağlık.iyi bayramlar diliyorum.sevgilerimle...

ab-ı hayat dedi ki...

Sevdiklerinizle birlikte olabileceğiniz, mutlu, huzurlu, güzelliklerle dolu ve içinize sinen bir bayram geçirmeniz dileğiyle...

Sevgiler…

serinmavi dedi ki...

Biraz gecikmeli de olsa sobeni cevapladım canım,kusuruma bakma lütfen...Selamlar,sevgiler.....

ümran dedi ki...

Merhaba..Ya ben bişeyi anlamadım..Şimdi yufkayı yağlayıp 2 ye katlıyoruz ve 3 parmak genişliğinde şeritler halinde kesiyoruz ya.. malzemeyi koymadan önce bu şeritleri açıyomuyuz yoksa bu 2 kat haliylemi sarıyoruz..Umarım anlatabilmişimdir :((