Cuma, Ocak 07, 2011

FIRINDA HİNDİ



yılbaşı hindisi-1

Yeni yılı yakın akrabalarımızla bizim evde karşıladık.Cuma gününe denk gelmesi ve yoğun trafikte işten eve dönüp hazırlık yapması zor olduğundan, çok fazla bir şey hazırlayamadım. Salatalar ağırlıktaydı. Ana yemek olan Fırında hindi ise, bizim evde  sıklıkla pişen bir et yemeğidir. Yanına genellikle çocuklar öyle sevdiği için sade pirinç pilavı yaparım. Pirinç pilavı tarifime BURADAN bakabilirsiniz.
Hindiyi ise gerek bütün olsun, gerekse de but şeklinde olsun pişirmeden önce yaklaşık 1,5- 2 saat kadar kendi hazırladığım bir sosta bekletiyorum. Bu sosun ölçüsü yok. Hindi etinin büyüklüğüne göre miktarı belirleyebilirsiniz. Aşağıya tarifi genel ifadelerle yazacağım. Hindiyi haşlamadan fırına vererek pişirdiği bu yöntemde pişirme sürelerine uyarsanız, inanılmaz güzel pişmiş, yumuşacık bir hindi yemeğine sahip olursunuz. Size burada bir önerim var. Hindiyi kesinlikle haşlamayın. Hindi eti özelliği ile haşlamalarda hindinin tüm lezzeti suya karışıyor ve sertleşen et pek lezzetli olmuyor. Ama bu şekilde fırında pişirdiğinizde hem çok lezzetli oluyor, hemde yumuşacık ve hatta kemikleri içinden çekip alabilecek kadar iyi pişiyor.
Hazırlanması;
*1 adet orta boy hindi ( Temizlenmiş ve çok güzel yıkanmış olacak. Üstünde kalması muhtemek tüyleri tek tek temizleyin ve gerekiyorsa tütsüleyin )
* En az yarım kilo süt ( Büyük boy hindilerde daha fazla gerekebilir)
*Zeytinyağı veya sıvıyağ
*Bolca kekik, karabiber, az kırmızı pul biber, kurutulmuş veya bulabilirseniz taze biberiye, bir- en fazla iki diş çok iyi ezilmiş sarmısak, çok az miktarda köri ve tuz
Süt, zeytinyağı ve tüm baharatları büyükçe bir kapta iyice karıştırın. İyice yıkadığınız hindiyi sosoun içine yerleştiirn ve elinizle sosun hindinin her yerine bulaşmasını sağlayın. Bu şekilde arada bir hindinin sos içinde kalan bölümünü alt üst ederek, bir buçuk iki saat kadar her yerinin iyice sosu emmesini sağlayın. Yanlız iki saatten fazla sütlü sos içinde bırakmayın.
Fırınınızı 220 derecede önceden ısıtın. Hindiyi içine alacak kadar büyüklükte ( ki genellikle hindiyle beraber satılıyor ) fırın poşetini hafif unlayın. Hindiyi sostan çıkarın ve biraz sosunun süzülmesini bekledikten sonra iç kısmına biraz daha tuz serptikten sonra ataklarının birbirine yanmaz bir iple bağlayın ve ayak kısmı alta gelecek şekilde fırın poşetine yerleştirin. Fırın poşetinin üstüne bir kaç yerden delik açmayı unutmayın.
Bu şekildeki hindiyi 1,5 saat pişirin. Bu sürenin sonunda üstünün çok fazla yanmaması için fırın poşetinin üstünden aleminyum folyo ile sadece üstünü örtün ve 1 saat veya 45 dakika kadar da böyle pişirin.
Bu sürenin sonunda hindiyi fırından alıp,( poşette biriken suyu kullanmayın)  daha önceden hazırladığınız pilavın üstüne yerleştirin ve servis yapın.Afiyet olsun
yılbaşı 2011q  yılbaşı 0591
Sıcak yemekler yerleşmede önce sofranın görüntüsü ve peçete detayı.
sosisli makarna salatası1a patates salatası1
Sosisli makarna salatası ve naneli, reyhanlı patates salatası.
meksika fasulyeli yeşil salata1 yoğurtlu kabak-havuç salatası1
Meksika fasulyeli yeşil salata ve yoğurlu sebze salatası.
NOT:Salatalın tarifleri sırayla gelecek.

12 yorum:

Unknown dedi ki...

Hersey cok guzel olmus, fotograflar da guzel. Iyi yillar.

Asuman

Lezzet Adası dedi ki...

ellerinize emeğinize sağlık. çoook güzel görünüyorlar...

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım. çok şık bir masa olmuş. hindide harka görünüyor.

Zeynep'in Evi dedi ki...

masayı hayal ediyorumda en iyisi etmiyim daha fazla:)

Unknown dedi ki...

Hersey mükkemel olmus ellerine saglik

Adsız dedi ki...

Herşey nefis görünüyor bayıldım vallahi ellerinize sağlık , sevdiklerinizle birlikte mutlu seneleree

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

hersey harika! müthis lezzetler hazirlamissiniz.. mutlu haftasonlari diliyorum..

Sevgi Küçük dedi ki...

harika bir sofra olmuş. nice güzel yıllara bol bereketli sofralarınız olsun.
sevgiler :)

durutarifler dedi ki...

Hindi harika görünüyor. Eağlık. İyi yıllar

Betül KAVAL dedi ki...

nefis olmuş tüm lezzetler ellerine sağlık canım..

sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Hersey harikaymis Ufuk'cugum. Ellerinize saglik. Tekrara yeni yilin kutlu olsun.

Guzel bir hafta diliyorum, sevgi ve selamlar.

narcicegirengi dedi ki...

Ne kadar rengarenk bir sofra, salatalar harika gorunuyor. Sebze salatasinin tarifini ozellikle merakla bekliyorum. Ellerinize saglik:)
Sevgi ve muhabbetlerimle