Cuma, Temmuz 08, 2011

LİMON SOSLU CHEESECAKE

1
Uzun zamandır cheesecake yapmıyordum. Bu yüzden arkadaşlarımdan epeyce sitem alınca, dün gece evdeki malzemelerle yapayım dedim. Yaz günü limon aromasının daha iyi gideceğini düşünüp içi limonlu, üstü limon soslu (Limon pelteli desek daha doğru olur aslında)bu cheesecake yaptım.  kelepçeli kalıbı bu kere içi su dolu tepsiye yerleştirmeden doğrudan fırın tepsisine koydum. Tepsiye de iki minik ısıya dayanıklı kapta su yerleştirdim. Ama sular yeterli olmadı galiba cheescake ortasından kocaman çatladı. Neyse ki limon sosu çatlakları kapatmaya yardımcı oldu da görüntü bozulmadı.
Malzemeler; 
Taban için;
*1 paket burçak bisküvi
*1yarım paket yulaflı bisküvi
*100 gr eritilmiş tereyağı
Peynirli Krema için;
*800 gr labne peynir ( oda sıcaklığında)
*1,5 su bardağı toz şeker
*1 adet limonun suyu
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
*3 adet orta boy yumurta ( oda sıcaklığında)
*1 paket vanilya
*2 çorba kaşığı un
*1 çorba kaşığı nişasta
*200 gr krema
Limon sos için;
*1,5 su bardağı hazır limonata ( yada evde kendi yaptıklarınızdan)
*2 çorba kaşığı nişasta
*1-2 çorba kaşığı şeker
Hazırlanışı;
1.Önce 24 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altını, yağlı kağıt ile kaplayın ve fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın.

2.Taban için bisküvileri ve eritilmiş tereyağını beraberce rondoda çekin. Hamur haline gelen bu karışımı, kelepçeli kalıbınızın altına bastırarak yayın ve buzdolabına, üst malzeme hazırlanıncaya kadar kaldırın.
3.Krem peynir ile şekeri mikserle iyice çırpın. Bu karışıma sırası ile kremayı, limon kabuğu ve limon suyunu, vanilya, un ve nişastayı katarak tekrar çırpın.
4.Son olarak karışıma yumurtaları tek tek katarak ve fazla çırpmadan karıştırın. 
5.Buzdolabından çıkaracağınız alt tabanın üzerine peynirli kremayı dökün.
6.Cheesecake in çatlamaması için cheesecake kalıbının alt tarafını su geçirmeyecek şekilde alüminyum folyo ile kapladıktan sonra içinde su olan ve ısıya dayanıklı minik bir tepsiye yerleştirerek fırına verin. Ben bu sefer böyle yapmayıp, tepsiye ayrıca kaselerde su koydum ama ortadan çatladı. Üstüne sos yapmayacağınız cheesecake lerde mutlaka kalıbı suya yerleştirin ki çatlamasın. yoksa görüntü kötü oluyor. Cheescake inizi yaklaşık olarak 45-50 dakika pişirin.
7.Cheesecake'in fazla kızarmamasına dikkat edin. Orta kısmı hafif sallanıyor, kenarları sallanmıyor ise pişmiş demektir. Bu hali ile fırını kapatın ve fırın kapağını yarım açarak, bu şekilde iyice soğumasını bekleyin.
8) Cheesecake fırında pişerken siz minik bir tencereye limonata, nişasta ve şekeri alıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin ve altını kapattıktan sonra karıştırarak ılınmasını sağlayın.
9)Ilınan cheescake i fırından çıkarın ve sosu üstüne döktükten sonra buzdolabına kaldırın ve en az 6 saat dolapta soğumasını sağlayın.( 1 gece dolapta beklerse çok daha iyi olur )
10.Kalıptan çıkarmak için önce kenarlarını bir bıçak yardımı ile kalıptan ayırın ve daha sonra kelepçeli kalıptan çıkarın.Hindistan cevizi ile süslediğiniz ceheesecake'iniz servise hazırdır. Afiyet olsun.
Limon Soslu Chesecake2

10 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ben 3 tane topkek kalıbına su dolduruyorum(cam tabi) çatlama olmuyor ablacım.

Çok nefis görünüyor, ellerine sağlık.Tam yazlık bir lezzet olmuş...

Adsız dedi ki...

cheesecake yemesini çok seviyorum ama nedense yapması gözümde büyüyor:( nefiss görünüyor ellerinize sağlık ilk ziyaretine gideceğim arkadaşıma bigün önceden tarifinizi göndereceğim umarım sizinki gibi yapabilirler:)
sevgiler

Pelin dedi ki...

Ufukçuğum harika görünüyor. Fotoğraf, renkler muhteşem görünüyor.
Ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

HA-RI-KA herseyi ile!! ellerin dert görmezsin

Fatma dedi ki...

Harika görünüyor
Elinize sağlık

Zehra Gürgen dedi ki...

Ufukcum kesinlikle görüntü harika! üzerine sos dökülünce çatlaklık falan görünmüyor, bence çatlasada önemli değil ki kremasının kıvamı çok güzel görünüyor.
Limon sever olarak bu tarifini deneyeceğim.
sevgiler

Unknown dedi ki...

Şahane olmuş canım,ellerine,emeğine sağlık..
Mutlu haftalar diliyorum..

birsence dedi ki...

ben resime bittim bittimmmmmm tadını düşünemiyorum zaten...ellerine sağlık canımcım...

Ada dedi ki...

Merhaba,

Verilen tarifi yarım ölçülerde denedim, gerçekten mükemmel oldu. Kreması biraz çatladı ama limonlu sosu dökünce çatlaklar görünmüyor.

Tarif için çok teşekkürler..

Adsız dedi ki...

:-(( ilk denemem midir nedir diye bilmiyorum ama hiç kabarmadı.. zaten sosunuda hiç beceremedim üstüde çatladı bi tepside su koymuştum halbuki :-) tadı konusunda bişey diyemem çünki daha önce hiç yememiştim evdekiler netten daha bişey yapma sen iyisimi dedi yaaaa ama nedeeen :-) :-)