Cumartesi, Mart 10, 2012

ÇİÇEK POĞAÇA



Bu aralar kendim bir şeyler yapmayıp, hep etrafımdakilerin tariflerini paylaşıyorum. Siz deyin tembellik, ben diyeyim bu güzelliklerden bana fırsat kalmıyor:)) Çiçek poğaça tarifi, kendimi bildim bileli hep arkadaşım, hep kardeşim olan Sevgili Zuhal'ciğimin özenli ve güzel sofrasından. Sofradan bir kaç görüntüyü aşağıda sizlerle paylaşacağım. Çiçek poğaçanın görüntüsünün güzelliği yanında lezzetli ve yumuşaklığı da harika. Tavsiye ederim.
Malzemeler;
Hamur için;
*1 su bardağı süt,
*1 çay bardağı yoğurt
*1 çay bardağı sıvıyağ
*2 çorba kaşığı yumuşak tereyağı
*1 çay bardağı ılık su
*1 paket yaş maya
*1 yumurta
*1 çorba kaşığı toz şeker
*1 tatlı kaşığı tuz
*14 çorba kaşığı un( tepeleme)
İçi İçin;
*150 gr beyaz peynir
* tutam maydanoz ve bir tutam dereotu
*üstüne yumurta sarısı.
Çiçek poğaça
Hazırlanışı;
1. Yaşmayayı, parçalayıp 1 su bardağı süt içinde ezin. Sırasıyla sıvıyağ, yoğurt, tereyağı ve ılık suyu ekleyerek karıştırın.
2.Karışıma yumurta, şeker, tuz ve unu da ekleyerek, yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 3 parçaya bölün ve parçalardan iki tanesini merdane yardımıyla bir santim kalınlığında yuvarlak olarak açın ve birbirlerine eşit üçgen parçalara ayırın.
4.Peyniri ezin, maydanoz ve dereotunu ince doğradıktan sonra peynirin üzerine katıp karıştırın.
5.Her bir üçgen parçanın geniş kenarına peynirli harçtan koyup, iki yanını kapatıp, rulo şeklinde sarın ve ister kelepçeli kalıba, isterseniz borcama kenardan başlayarak ve  fotoğraflardaki gibi ortaya dik gelecek şekilde yan yana dizin.
6.Hamurun baştan ayırdığınız parçasını ise ufak parçalara bölüp, merdaneyle yuvarlak açın. içlerine peynirli harçat koyup sarın ve diğer hamurları koyduğunuz kalıpta ortada kalan boşluğa rulo yaparak yerleştirim.
7.Poğaçaları bu şekilde ılık bir ortamda yarım saat kadar mayalanmaya bırakın. daha sonra üstlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. İlk sıcaklığı geçtikten sonra soğutmadan servis yapın. Afiyet olsun.

                           

 Zuhal'in Sofrasından aşağıda iki görüntü paylaşacağım. İkramlar arasında Zeytinyağlı Biber Dolması, Limon Çanaklarında Közlenmiş Kırmızı Biber ve Kereviz Salatası ( Muhteşem görünüyorlardı!!!) Kütük Şeklinde Patates Salatası, Çikolata Soslu Muffinler................
                                    
Tavuklu, Garnitürlü ve Galeta Unlu Börek, Peynirli Muska Börek, Yulaflı, Çikolatalı Kurabiyeler ve fotoğraflarda görünmeyen Limonlu-Kedidili Pastası ve en üstte tarifini verdiğim Çiçek Poğaçalar vardı.....

                         

Aşağıdaki fotoğrafta, limon kabuklarında servis edilen közlenmiş kırmızı biber salatasının sunumuna ise bayıldım!!!!!

                                    

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Baharı anımsatıyor bana görüntü süper sıcak sıcak tadıda harikadır....sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çok güzel ve özenli birde ziyadesiyle zengin bir sofra olmuş.Arkadaşınızın ellerine sağlık o limon çanakları çok güzel bir fikirmiş çok hoş.

nanemaydonoz sofrasıGÜL dedi ki...

hangisinden yesem acaba çook güzel görünüyorlar

LEZZETİKRAM dedi ki...

masa çok lezzetli görünüyor ,çiçek poğaça da harika olmuş arkadaşınızın ellerine sağlık :)

Unknown dedi ki...

Nefis gorunuyor canim ellerin dert gôrmezsin

durutarifler dedi ki...

Kesinlikle muhteşem olmuş.
Görüntü harikaaa
yapanın ellerine sağlık
Sevgiler

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ufukcuğum merhaba,
Arkadaşınız Zuhal hanım bizlerin de tanıdığı sevgili Zuhal Yalçın mı?
Günlerdir gelip gidip masanın yalınlığının yanı sıra zerafetine bakıp duruyorum. Yiyeceklerin hepsi nefis onlara denecek söz yok ama ben sofra dizaynından (sofrada siyahı hiç sevmesem de öylesine asil ve şık duruyor ki)servislerden ve zerafetten söz ediyorum. Bir sanatçı eli değmiş gibi hissettim. Öyle mi?
Çiçek poğaçayı geçenlerde Oktay usta yapmıştı ve ben sonuna yetişebilmiştim. Artık nerde arayacağımı biliyorum. En az onunki kadar güzel görünüyor, arkadaşının ellerine sağlık, sizlere de afiyetler olsun.

Sevgilerimle,

ufukmutfakta dedi ki...

Işıl'cığım sofra Zuhal Yalçın'a ait değil. Onun da sofraları her zaman zariftir ama bu sofra benim kardeşim kadar yakın çocukluk arkadaşımın sofrası. Zuhal'im hep yalın ama çok şıktır. Dikkat ettiysen masa yanı konsol üstünde siyah dantel örtü var. Onu da Zuhal kendisi örmüş.. Ben bayıldım, kendim de yapmak istiyorum:)) Çiçek poğaçayı sordum.. Evet Oktay Usta'nın yakın bir zamanda verdiği tarifmiş, gerçekten çok güzeldi.. Güzel yorumuna arkadaşım adına ve ben çok teşekkür ederim. sevgilerimle güzel arkadaşım....