Pazar, Mayıs 20, 2012

EV YOĞURDU

Yoğurdun ne kadar faydalı olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. Neredeyse her derde deva dediğimiz yoğurdu bol bol tüketmek lazım.  Ancak  pek çok hazır besin maddesine olduğu gibi,  günlerce tadında hiçbir bozulma olmayan, kıvamı muhteşem!!!!!binbir çeşit katkı ile üretilen hazır yoğurtlara da güvenim kalmadı maalesef. Bu sebeple yoğurdumu artık evde yapıyorum. Tek sıkıntım açık süt bulamamak. Uzun zamandır kutularda satılan uzun raf ömürlü sütleri de evime sokmadığımdan, biraz daha güvenli ve katkısız olduğunu düşündüğüm günlük ( ki onların da  yine 4-5 gün dayanma süresi var) şişe sütlerden yoğurdumu mayalıyorum. Çocuklar bile yerken artık  "Anne ev yoğurdu bu değil mi?" diye soruyorlar.
NOT; Lütfen yayınlamış olduğum "EV YOĞURDU" yazısı ile ilgili gelen yorumları da okuyunuz. Arkadaşlar oldukça faydalı bilgiler paylaşmışlar. Hepsi kayda değer paylaşımlar. Teşekkür ediyorum.

Bir kaç püf noktasını uygulayarak, harika ev yoğurdu yapabilirsiniz. İlk bir kaç kez tutturamazsanız sakın pes etmeyin. Çünkü muhakkak tutturacaksınız. Vazgeçmek yok:) sadece maya olarak kullanacağınız yoğurdu ev yoğurdundan kullanmanız gerekecek. Çünkü hazır yoğurtların içine nasıl katkılar koyuyorlarsa, hazır yoğurtlarla maya tutmuyor. Bir kere evde mayaladıktan sonra ayıracağınız mayalarla, devamlı surette yoğurt mayalayabilirsiniz.Şimdi nasıl mayalayacağımızı anlatalım.
Malzemeler;1 kg süt ve 2-3 yemek kaşığı ev yoğurdu,
Hazırlanışı; Öncelikle sütümüzü kaynatacağız. Ancak açık süt kullanacak isek; 5 dakika kadar kaynatalım. Ama şişe sütü kullanacak isek; pastorize olduklarından sütü kaynatmayıp, üstü( kaymak kısmı) hafifçe hareketlenmeye başlayıncaya kadar ısıtacağız. Bu arada maya için kullanacağımız yoğurdun oda ısısında olmasına özen gösterelim. Isıttığımız ya da kaynattığımız sütü, kalınca ve büyükçe bir mutfak bezinin üstüne yerleştirelim.(Sonradan bu örtü ile yoğurdu saracağız) Sütün biraz soğumasını bekleyim. Ancak çokta soğumayacak. Serçe parmağınızı kenardan süte batırdığınızda, parmagınız yanmayacak ama sıcaklık hafif ısıracak. Sıcaklık kısmı önemli, yoğurdun en güzel mayalanma derecesi 40 derece ve biz parmağımızla bunu belirleyeceğiz.Süt  istediğimiz sıcaklığa geldiğinde maya için kullanacağımız yoğurdu, tencerenin kenarından doğru çok fazla karıştırmadan sütün içine bırakalım ve kaşıkla hafifçe dibe doğru yayılmasını sağlayalım. Tencerenin ağzını kapatalım ama buharın çıkması için, bir kurdanla kapağın hafif aralık kalmasını sağlayalım. Daha sonra alta serdiğimiz örtü ile tencereyi güzelce saralım ki hemen süt hemen soğumasın.  
Yoğurt ortalama 4-5 saat içinde mayalanıyor. Ancak ben akşam geç saatte mayaladığım yoğurdu sabaha kadar sarılı bekletiyorum.  Örtüsünü açtığınız yoğurdu buzdolabına koyup en az 6 saat kadar dinlendirin. Yoğurdunuzun fazla sulu olduğunu düşünüyorsanız, temiz bir mutfak havlusunu hafifçe yoğurdun üstüne sererek, suyunu bu şekilde çektirebilirsiniz. Yoğurdunuz böylece süzme yoğurt gibi olacaktır. Afiyet olsun. 

Ben Yoğurdumu çelik tencerede yapıyorum ama en kısa sürede ısıya dayanıklı bir toprak tencere edinip, onun içinde mayalamayı düşünüyorum. Siz dilerseniz cam saklama kaplarında ya da cam kavanozlarda, ölçüyü ayarlayarak yapabilirsiniz. Bebekleri olanlar Minik kavanozlarda mayalarlarsa her daim taze taze yedirebilirler  .  

25 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba, ben de yoğurdumu evde günlük şişe sütler ile mayalıyorum bu ara. İzmir'den toprak tencere almıştım orada mayalıyorum. Fırınımı 50 dereceye ısıtıyorum ve aynen sizin de aktardığınız şekilde süt ile mayayı buluşturuyorum. sonra ısıttığım fırına koyuyorum testi tencereyi. Ben kapak kapatmıyorum ve tencerenin ağzına bir tülbent geriyorum. Fırının o ısısı inkübatör gibi güzel bir mayalanma sağlıyor. Tülbent sayesinde de suyu buharlaşıyor. Sonra buzdolabında önce 2 saat kadar ağzı açık, ardından da uygun bir kapak ile kapatarak saklıyorum.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Merhaba
nerdeyse yaklaşık 2-3 yıldır daimi olarak yoğurdumuzu kendimiz mayalıyoruz,bundan önce de yapardık ama ara ara amma velakin şimdi daimi ve manda sütüyle yapıyoruz.Bu şekilde ev yapımı yoğurt iyi hoş amma velakin buna alışan biri dışarıdan ahzır alınmış yoğurdu beğenmeyebiliyor ve de yemiyor en azından bana öyle oluyor:-)
Bugün annem yoğurdu mayalarken sordu "annenin yoğurdunu eklemedinmi bloga"diye bende hep istiyorum ama kalıyor dedim:-)
Neyse yazınızı bu muhabbetin üzerine güzel tevafuk oldu haftaya bende fotoğraflamalıyım ev annemin püf noktalarını önce kendim sonra da isteyenler için blogumda arşivlemeliyim.
teşekkürler,ellerinize sağlık.

Sonu garanti tarifler dedi ki...

Biz de sütümüzü evde mayalıyoruz.hatta evimize mecbur kalmadıkça hazır yoğurt sokmuyoruz.biz size göre daha şanslıyız.açık süt bulabiliyoruz.ayrıca bizim evde yoğurtları annem mayalar eski usulle..önce güzelce kaynatır.ılıttıktan sonra da kaşığın ucuyla çok az yoğurt koyup bir güzel sarıp en az 6 saat kadar bekletir.sonrada buzdolabın da 2-3 saat kadar dinlendiriyor.taş gibi oluyor.ellerinize sağlık.sevgiler...

lezzetiharikalarmutfagi dedi ki...

Bencede ev yoğurdu gibisi yok, ben güvendiğim bir yerden sütü satın alıyorum ve evde yapıyorum ayrıca suyuda çok faydalı onuda atmayıp içiyoruz.

bolkepce dedi ki...

Çok doğru demişsiniz hazır yoğurtlar maya tutmuyor. Yoğurdunuz çok güzel görünüyor, kıvamı pek iyi. Çocuklar için küçük kavanozlarda mayalama işini (eskisi kadar sık olmasa da) ben yapıyorum. Çok şirin gözüküyorlar :)
Elinize sağlık.

Hülya dedi ki...

Ben de bir kaç aydır evde yapıyorum yoğurdu..
Oğlum ilk zamanlar kabul etmedi ama yavaş yavaş alışmaya başladı..
İlk sefer maya olarak probiyotik yoğurt kullandım o güzel maya oluyor.
Süt olarak da AOÇ nin günlük şişe sütlerini kullanıyorum pastorize olmasına rağmen yine de 5-10 dk. kaynatıyorum.
Sevgiler kolay gelsin.

durutarifler dedi ki...

Ben de kendim yapıyorum. Yoğurdun ekşiyebildiğini gördüm. Özellikle ekşidikçe daha da faydalıymış
Sütümde pastaorize süt değil. Bunu bulabildiğimiz için biz çok şanslıyız.

pınariko dedi ki...

bende yoğurdumu evde yapıyorum sütümüzde kurtköy'deki bir çiftlikten geliyor ben göztepe civarında oturuyorum buralarda oturuyorsanız sizede yönlendirebilirim.zavallı sütçüyü apartmanca sorguya çektik. nasıl soğutuyosun nasıl taşıyosun diyee adamcağız bizlere uzun süre açıklama yaptı ama bu civara yıllardır servis yapıyormuş komşu garantili yani iyi günler dilerim

ufukmutfakta dedi ki...

Pınariko teşekkür ederim ama maalesef Avrupa Yakası'nda oturuyorum. Ama şimdi bir arkadaşımın yönlendirmesi ile sanıyorum haftalık Silivri'den halledeceğim açık süt işini... sevgiler...

minika tv izle dedi ki...

güzel olmuş elleriniz dert görmesin en sağlıklısı bu bence

necli dedi ki...

Yoğurdumu senelerdir evde mayalayan biri olarak cam kap kullanılması taraftarıyım.Çelik kaplar yoğurdun kimyasını bozuyormuş.Hatta metal kaşığı yoğurdun içinde uzun süreli bırakmamak gerekirmiş.Ben açık temin edebildiğim sütümü 9 dakika kaynatıp(lise biyoloji öğretmenim söylerdi) ılınınca bir kaşık alıp serçe parmağimi değdiriyorum çok hafif yakıyorsa 5 litre süte 2-3 yemek kaşığı yoğurt koyup çok karıştırıyorum.Sonra üstünü kış ise kalın yaz ise daha ince olacak şekilde örtüp 4 saat bekliyorum.Fazla dışarda kalırsa suyu çıkar çünkü.Sonra dolaba kaldırıp ilk bir gün yoğurdu bozmuyorum.Yani kullanmıyorum.Sonrasında keyifle yiyoruz.

nurtanem dedi ki...

Merhaba,ben yogurt mayalarken içine 1 parçada ekmek içi koyuyorum daha güzel mayalanıyor.şiddetle tavsiye edilir

pinkconcept dedi ki...

Gerçekten faydalı bir paylaşım olmuş... Teşekkürler :)

Bak Bu Harika dedi ki...

mis gibi ev yoğurdu. Kayınvalidem kendine yaparken banada yapıyor sağolsun. Bende bloğuma bekliyorum. www.bakbuharika.blogspot.com

Ayşegül İlikçi dedi ki...

Merhaba, ben de yoğurdunu kendi yapanlardanım. Çok güzel oluyor. İstanbul şartlarında önceleri süt bulamıyorduk. Bir kaç yıldır sütümüz arkadaşlarımızın çiftliğinden geliyor.Market yoğurdunun o standart tadından kurtulduğumuz için çok memnunuz...Sevgiler...

NURTEN dedi ki...

Ufuk cuğum merhaba,ben de birkaç aydır yoğurdu evde mayalıyorum.Annemin yoğurt mayalarken meşhur bir sözü vardır,onu belirtmeden geçemeyeceğim.Yoğurdun mayalanmasın da faydası olduğunu düşünüyorum.Ben de annem gibi,yoğurdu mayalarken,"bütün uykum senin olsun,ben uyumıyayım sen uyu"derim.Süper yoğurtlar yapıyorum.

kitana dedi ki...

Evde yoğurt mayalama işine yeni başladım ama iyi gidiyor bu acemiliğe göre:) Ben de cam kap kullanıyorum, kapaklı borcamlara mayalıyorum ya da cam kapaklı hava geçirmeyen kavanozlara.
Günlük pastörize sütü bir taşım kaynatıp serçe parmağımı değdirdiğimde 7 ye kadar sayabildiğim sıcaklığa kadar ılıtıyorum. Sonrasında da maya koyup sarıyorum, cam kap olduğundan gece mayalayıp sabah açıyorum, işe giderken buzdolabına koyuyorum akşam yemeye hazır oluyor. Şimdi market yoğurdunu unutup tüm yoğurdu yersek mayasız kaldığımız için alıyoruz:)
paylaşımınız için teşekkürler.
Sevgiler...

CEPAYNASI dedi ki...

ya ev yoğurdu,
ya da yoğurt yememek!
annem yapıyor yoğurdumuzu,
ama bu tarifle işe başlamalı,
benim için yüreklendirici oldu...
teşekkürler:)

daimamutfak dedi ki...

Bende artık yoğurdumu evde yapıyorum.Gercekten tadı nefis..sevgiler

gulsum dedi ki...

Gündönümü çiftliğinden Aysun hanımdan süt temin edebilir. Netten detaylara bakabilirsiniz.

zey dedi ki...

Bne biraz bilimsel usulle yapiyorum yogurdu evde(mutfak termometresi ile olcuyorum sicakligi.o zaman hic sasmiyor.. bir iki onemli nokta: sutu tam olarak kaynatmamak gerekiyor, cunku icindeki yararli bakteriler oluyor tam kaynatinca. bir de normalde 4 saat yeterli oluyor yagurdun olusmasi icin. 4 saatten sonra ne kadar uzun tutarsaniz mayalanma surecinde, yogurdun eksilik seviyesi artiyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

ben de cok ihtiyacim olmadiktan sonra marketten yogurt almayip evde yapmaya calisiyorum. Köyde teyzemler mayaladigimiz yogurda 1 kasik bal ya da seker atarlardi. Daha sonralari ben netten asagida linkini verdigim 40 fırın ekmek sitesinin sahibi Tuğba hanım`in GARANTILI EV YOGURDUNU yapmaya basladim. Bu sekilde yapmayi herkese tavsiye ediyorum, cünkü benim ve cevremdeki belki 50 kisi tarafindan yapilarak tescillidir. Yalniz ben firinimi 40 derecede çalıştırarak yapiyorum ve icine 200 mililitrelik sivi kremada koyuyorum böylece cok daha lezzetli yogurdum oluyor. (Ayrica elektrik tüketimini düsünenler icin 40 derecenin cok az elektrik yaktigini yazmak isterim, ki bir börek yapmak icin 200 derecede 1 saat elektrik kullandigimizi düsünürsek...)

http://40firinekmek.com/ev_yogurdu_yogurt_yapimi.htm

Cok güzel tarifleriniz var, elinize ve yüreginize saglik.

Wuppertal`den Sevgiler,

A.A.

Ezgi.Kepsutlu dedi ki...

AOÇ ürünlerini artık İstanbul’da da bulabilirsiniz. AOÇ’nin süt ve dondurmasıyla İstanbul’da hasret giderin.AOÇ ürün listesi bayağı genişledi.Balın dışında artık keçi ve inek sütlerinden yapılmış peynirler, yoğurtlar ve tereyağı var. Salça, turşu, sirke ve litrelik şişelerde halis meyve suları da var.AOÇ İstanbul iletişim:0216 567 3836 www.aocistanbul.com

Rengarenk dantel dedi ki...

1 kg süte 2-3 kaşık maya çok bence. hem ekşi oluyor ekşi olmasada cok çabuk ekşiyor.
ben kendi çiftliğimizden algığım misssler gibi 4 kg sütesilme bir yemek kaşığı yoğurt koyup sarmadan kapalı fırında 4-5 saat mayalıyorum. kapağı olmadan mayalanıyor ve sonra dolabaalıyorum yina kapaksiz olarak ( dolb içiniz kokmuyorsa ) bir gün bekletiyorum. kalıp gibi oluyor bu arada fazla maya yogurdu sulu da yapıyor. az mayalı yogurt çok daha uzun dayanıyor. ben diim 1 hafta siz deyin 2 hafta. 4 kg yogurdu 2 kişi olarak 1 hafta da tüketiyoruz hiç ekşime olmadan. ilgilenen olursa biz istanbula süt satışı yapıyoruz. yanlış anlaşılmasın ciftliğimiz veteriner kontrollü olup büyük firamalara da süt vermektedir. içinde en ufak katkı maddesi yok ve hatta verdikleri yemlarin bile helal olup olmadığı araştrilıp alınıyor. o yemlerde de sunni bi katkı yok. beni yanlış anlamayın reklam için yazmadım elhamdulillah buna gerkte yok tadını alan bi dsaha istiyor ve hızla yayılıyor :) ben istiyorum ki herkese ulaşsın herkes yogurdunu kendi yapsın. bu arada dışarda satılan açıkk sütelrin çogunun bakteri oranı ölçümü yapılmaz ve 100.000 in üzeerinde bakteri bulunur içinde. elhamdulillah bizim sütümüzde bu oran 6000. 4000 olsa sütü kaynatmadan içebileceksiniz yani. tekrar söylüyorum yanlış anlamayın beni nolur :) bu arada blogunuzu takibe aldım enfess tarifler var :)

Adsız dedi ki...

Ben aoç yoğurt yapma setini denedim,çok memnun kaldım.sağlıklı ve de lezzetli oluyor. http://aocistanbul.com/2012/12/11/aoc-sut-ve-mayasiyla-evde-yogurt-yapma-seti/ - Kaynak Linki: http://ailecesaglik.com/beslenme/evde-kendiniz-yapin/ev-yogurdu-yapim-tarifi/