Cuma, Nisan 03, 2015

BILDIRCIN YUMURTALI PATATES SALATASI

DSC_1327
Hep bahsederim, bizde kahvaltılarda patates çok sevilir ve her türlüsü yapılır diye. Patates salata şekli de öyle. Hep sevilir. Ama bazen sunumlarda farklılıklar da aranır tabii ki. İşte o zaman, hafızamızdaki katalog ile biraz da hayal gücüne bağlı yaratıcılık bir araya gelir ve hoş bir şeyler çıkar genellikle. Yumurta tabii ki patates salatalarında kullanılır. Ama bıldırcın yumurtası ile kaplayıp, kümbet şekil vermek de şık duruyormuş gerçekten. Siz bu fotoğraflarda yumurtaların tavuk yumurtası gibi büyük durduğuna bakmayın, kümbetimiz küçük olduğu için minik bıldırcın yumurtaları iri çıkmış. Aslında pek bir ufaktılar. Tarife gelince; sunum dışında çok farklı bir patates salatası değil. Arzunuza ve damak zevkinize göre pek çok alternatifini yapabilirsiniz.  Bizim uyguladığımız tarif ise şöyle;
NOT; ölçüleri tamamen kişi sayısına göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler;
*Haşlanmış, soyulmuş ve ufak ufak doğranmış patates.
*Rendelenmiş havuç
*İnce ince kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan
*ince kıyılmış ve çok az sıvıyağda hafifçe sotelenmiş kuru soğan
*Tuz, limon suyu, zeytinyağı, pul biber, karabiber, toz nane
*Salatayı kaplamak için yeteri kadar bıldırcın yumurtası. ( Haşlanıp soyulduktan sonra, oldukça keskin bir bıçakla ortan yatay olarak ikiye bölünmüş olacak)
*Süslemek için maydanoz vb. istediğiniz malzemeler.
DSC_1352
Hazırlanışı;
1. Bıldırcın yumurtası dışında, Salata için gerekli olan tüm malzemeleri bir kap içinde karıştırın. Baharatların oranlarını damak zevkinize göre kendiniz ayarlayın.
2.Kümbet dediğimiz, çukur ve yuvarlak bir mutfak kabını ( Çok büyük olmamalı. En fazla 20 cm. çapında) streç folyo ile kaplayın. Yarıya böldüğünüz yumurtaları, kabın kenarlarına sarı kısımları dışa gelecek şekilde ve aralarında hiç boşluk kalmayacak şekilde, yan yana dizin.
3. Dizdiğiniz yumurtaların üzerin patates salatasını dikkatlice ve hafif bastırarak- aralarda boşluk kalmasın- yerleştirin.
4. salatanın üst kısmını da streçle kaplayıp, 2 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
5 Servis yapacağınız zaman servis tabağına dikkatlice ters çevirip, streç folyoyu alın. ve istediğiniz gibi süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.



DSC_1331

2 yorum:

daimamutfak dedi ki...

İşte tarz bu olsa gerek..Müthiş bir süsleme olmuş..Ufuk'cuğum...sevgiler...neriman

neslice tarifler dedi ki...

Çok güzel bir görüntü :) İnsan yemeye kıyamaz bu bıldırcınları :)