Cuma, Haziran 05, 2015

ÇİLEKLİ VE ÇİKOLATALI PASTA

DSC_1388
Bloguma şöyle bir göz attım da uzun zamandır pasta tarifi yayınlamamışım. Oysa eskiden ne sık pasta yapardık ve yayınlardık. Özellikle şeker hamurlu pastaları.   Artık neredeyse hiç pasta yapmıyorum. Bunda kilo probleminin de etkisi çok büyük. Ama çok nadir de olsa elbette yine pasta tarifi paylaşacağız burada. Bu pastanın görüntüsü ve lezzeti bir harika. Yalnız bir kusuru var. Keserken parçalanıp bu görüntü bozulabiliyor. Bu sebeple pastayı dilimleme işini, kelepçeli kalıptan çıkarmadan, sivri bir bıçak yardımı ile yapmanızı, dilimledikten sonra da dolapta biraz bekletip sonra servis yapmanızı öneririm. Tarif şöyle;
Malzemeler;
KEKİ İÇİN
 *6 adet yumurta. ( oda sıcaklığında)
 *60 g toz şeker. (3 yemek kaşığı kadar)
*50 g un. ( 2,5 yemek kaşığı kadar)
*50 g mısır nişastası.  ( 2,5 yemek kaşığı kadar)
*20 g kakao. ( bir minik paket. Paketlerin üstünde gramı yazar)
MUHALLEBİSİ İÇİN
* 30 g mısır nişastası ( 1,5 yemek kaşığı kadar)
*15 g un. ( 1 yemek kaşığı kadar)
*70 g şeker.( 1/3 su bardağı kadar)
*yarım kilo süt.
*35 g tereyağ. ( 2 yemek kaşığı kadar)
* 400 g süt kreması.

SOSU İÇİN.
*100 g süt kreması.
*100 g bitter çikolata.
*yarım kilo çilek.
Hazırlanışı;
1.Muhallebi için; Mısır nişastası ve  un çırpma kabına alınır. Üzerine   toz şeker eklenip çırpma teli ile çırpılır.  Üzerine yarım kilo süt eklenip ocağa alınır. Sürekli çırpılarak muhallebi pişirilir. Kıvama gelince ocaktan alınmadan içine tereyağ bırakılır ve eriyene kadar çırpılır. Tereyağı eriyince ocaktan alınıp geniş bir cam kaba aktarılır ve üzeri kabuk bağlamaması için streç filmle kaplanır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca 400 g taze krema eklenip mikser ile tekrar çırpılıp dolapta bekletilir.
2. Keki için;5 adet yumurtanın sarısı ayrı bir kaba, beyazı ayrı bir kaba kırılır. Sarısının kırıldığı kaba ayrıca 1 yumurta bütün olarak kırılır.  Kırılan yumurta aklarının üzerine daha iyi köpürmesi ve sulanmaması için bir fiske tuz serpilip mikser ile traş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpılır. Kıvama gelince 3 yemek kaşığı toz şeker eklenir ve tekrar çırpılır.  Kırılan yumurta sarılarının üzerine toz şeker ilave edilir ve rengi beyazlaşana kadar mikser ile çırpılır. Un,   mısır nişastası ve  kakao elekten geçirilir.  Yumurtanın çırpılan sarıları yumurtanın çırpılan akları ile birleştirilir ve karıştırılır . Üzerine elekten geçirilen kakao, nişasta ve un karışımı yavaşça alttan üste doğru karıştırılarak ilave edilir.
3.Hazırlanan karışım,    22 cm lik kelepçeli bir kalıba dökülerek,  180 derecede önceden ısıtılan fırında 10 dakika kadar pişirilir.
4.Sosu için;  Çiğ krema ocağa alınır. Isınınca altı kapatılıp ocaktan alınır. İçine   bitter çikolata atılıp karıştırılarak eritilir.
5.Fırından alınan kek biraz ılıyınca kalıptan çıkarılır ve enine olacak şekilde ikiye kesilir. İlk parçası tekrar kelepçeli kalıba oturtulur.  çemberin tüm yan duvarları ortan ikiye bölünmüş çileklerle, çileklerin iç yüzeyleri dışa gelecek şekilde kaplanır. Hazırlanan kek ve çileğin üzerine hazırlanan muhallebisi dökülür. Muhallebinin içine küçük doğranan çilekler serpilir ve ikinci kek parçası ile üstü kapatılır. Üzerine ince bir tabaka olacak şekilde muhallebi sürülür ve onun üzeri de hazırlanan çikolata sosu ile kaplanır. İsteğe bağlı olarak üzerini çilekle süsleyebilirsiniz.
Dolapta 2-3 saat bekleterek çemberini çıkarıp sunuma alabilirsiniz.
Afiyet olsun.


DSC_1394

Hiç yorum yok: