Salı, Mart 12, 2019

PORTAKALLI ŞİFON KEK ( CHİFFON CAKE)

 Genellikle Şifon Kek (Chiffon cake) olarak   biliniyor. Bence Bulut kek ismi daha yakışır ona.  yiyip  Tadı ve yumuşaklığı inanılmaz..hele o portakal kokusu.. en çok hoşuma giden ise duruşu ve yüksekliği. özel bir kalıbı var. tabii bu demek değil başka kalıpta olmaz. Ama en rahat kendi kalıbında sönmeden yüksekliği bozulmadan pişirebilirsiniz. Neyse siz de deneyin görün iyisi mi....

Tarifi şöyle;*6 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
*1 adet yumurta beyazı
*300gr toz şeker
*Yarım su bardağı sıvıyağ
*3/4 su bardağı portakal suyu
*1,5 portakalın rendelenmiş kabuğu
*225 gr un
*1 paket vanilya
*1 paket kabartma tozu
*1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı1. Önce yumurta aklarını şekerin 100 gr ile katı hale gelinceye kadar çırpın.
2. Yumurta sarılarını ayrı bir kapta kalan şeker, yağ, portakal suyu ve portakal kabuğu ile rengi açılıp krema gibi oluncaya kadar çırpın.
3. Un, vanilya, kabartma tozunu karıştırıp, yumurta sarısından oluşan karışıma katıp iyice karıştırın.
4. Unlu karışımı yumurta aklarından oluşan kar gibi karışıma 3 kerede ekleyin ama havalandırarak alttan üste karıştırın ki beyazlar sönmesin.
5. Bu karışımı kenarlarını yağlamadığınız bir kek kalıbına dökün. Mümkünse bunun için olan özel kalıpları kullanın. Yoksa ortası delikli yüksekçe bir kek kalıbı da olur.
5. Önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında 45 veya 50 dk. Pişirin.
6. Fırından çıkardıktan sonra çökmemesi için kalıptan çıkarmadan bir ızgara üstüne ters çevirerek, ortası delikli kalıp kullandıysanız bir şişenin üstüne ters çevirerek iyice soğumasını bekleyin.
7. Soğuyan keki, kalıptan çıkarmak için kenarlarını bir bıçak yardımı ile açın. Servis tabağına aldığınız keki istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: