Pazar, Ocak 21, 2007

KÜMBET PASTA


Genellikle herkes tarafından bilinen bir pasta olan kümbet pastayı kendimce bazı değişikliklerle yaptım.
( Nedense tarifleri değiştirmeyi çok seviyorum ) bakalım sizler ne diyeceksiniz. İşte tarifi;
Malzemer;
* 1 adet kakaolu çift katlı pastaban
* 125 gr margarin
* 3 fincan un
* 1 lt süt
* 1 su bardağı şeker
* 2 paket vanilya
* 3 yemek kaşığı toz badem
* 3 yemek kaşığı toz antep fıstığı
* 1 paket çikolatalı pasta sosu
* 2,5 bardak süt ( Pasta sosunu hazırlamak için )
* 100 gr bitter çikolata.
Hazırlanışı;
1. Margarin ile un, unun rengi fazla kararmadan 5 dakika kavrulur.
2. Kavrulan una süt yavaş yavaş eklenir. Süt eklenirken un topaklanmasın diye devamlı ve seri hareketlerle karıştırılır.
3. Süt ve un karışımı devamlı karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca 1 su bardağı şeker ilave edilir ve 5 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan indirilir.
4. Ocaktan indirilen muhallebinin içine vanilya konarak mikserde yaklaşık 5-6 dakika hızlı devirde çırpılır.
5. Çırpma işlemi bittikten sonra toz badem de eklenerek kaşıkla bir güzel karıştırılır ve muhallebi biraz soğuması için bir kenara alınır.
6. Pastabanın bir parçası çukur bir kasenin içine yerleştirilir. Yerleştiriken yavaş ve yumuşak hareket ederseniz pastabanın kırılmasını önlemiş olursunuz.Pastabanın kasenin şeklini almasını sağlayın.
7. Hazırladığınız muhallebiyi çukur pastabanın içine dökün, ancak pastabanın üst kenarlarını taşmamasına özen gösterin.
8. Muhallebiyi çukur pastabana döktükten sonra muhallebinin üstünü toz antep fıstığı ile tamamen kapatın.
9. Pastabanın ikinci parçasını çukur kasenin çapı oranında kenarlarından kesin ve muhallebinin üstünü yanlarda boşluk bırakmayacak ve örtecek çapta olmasını sağlayın.
10. Bu şekilde boyutunu ayarladığınız pastabanı muhallebinin üstüne kapatın, ve 2-3 yemek kaşığı sütü üstüne dökerek ıslatın.
11. Hazırladığınız pastanın üstünü streç folyo ile kapatarak buzdolabına koyun ( dondurucuya koymayın ) ve bir gece bekleterek, muhallebinin tamamen katılaşmasını bekleyin. ( Aksi takdirde muhallebi kesilmiyor.)
12. Servis yapmanıza yakın bir sürede çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile üstündeki tarife göre pişirin Sos pişerken içine ufak parçalara ayırdığınız bitter çikolatayı da ekleyerek ve devamlı karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın. Sos piştikten sonra hafif ılınmasını sağlayın ve dolaptan çıkardığınız pastanın üstüne dökerek pastanın hertarafını kapatın. Bu şekilde pastayı bir yarım saat daha buzdolabında tuttuktan sonra servis tabağına alarak servis yapabilirsiniz.
13. Arzu ederseniz üstünü dövülmüş antep fıstığı veya hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Pasta dilimlendiğinde bu şekilde görünüyor. Ancak resimlerken pek başarılı olamadığım için resim puslu çıkmış, artık kusuruma bakmazsınız değil mi?Afiyet olsun

Hiç yorum yok: