Pazar, Ocak 21, 2007

MERCİMEK ÇORBASI


Bu sabah uyanıpta dışarı baktığımızda beyaz beyaz pamuk tanelerinin bazen hızlı bazende salına salına havada uçuştuğunu heyecanla gördük. Evet sevgili arkadaşlarım ve dostlarım erken gelen mevsimin ilk karı içimizi kıpır kıpır ederken; ( Uğurum pazartesi de devam etmesi için dualar ederken - gördüğünüz gibi okulu çok seviyor)eşim bu soğuk ve karlı havada ben çorba isterim diye tutturdu. Evde hazırda çorba yoktu, tabiiki ilk aklıma gelen en kolay çorba oldu. Bu çorba bizim evde yaz ve kış fark etmeksizin haftanın iki günü muhakkak pişirilir. İşte tarifi;
Malzemeler;
*2 su bardağı kırmızı mercimek
*1 adet orta boy soğan
*2 çorba kaşığı sıvıyağ ( ben mısırözü kullanıyorum)
*1 çorba kaşığı domates salçası ( rengi daha kırmızı olsun isterseniz bir çorba kaşığı salça daha ekleyebilirsiniz)
*1/2 limonun suyu,
* tuz,nane, pulbiber
Hazırlanışı;
1. Soğan, yemeklik doğranarak sıvıyağda pembeleştirilir.
2. Soğan, pembeleştikten sonra bir çorba kaşığı salça ilave edilerek 2-3 dakika kavrulur.
3. Mercimek güzelce yıkandıktan sonra suyu süzülerek salçalı soğana eklenir ve 2-3 dakikada mercimek kavrulur.
4. Kavrulan mercimeğin üstüne 4 su bardağı kadar sıcak su ilave edilir.
5.Mercimekler iyice pişinceye kadar, suyu ile iyice özdeşleşinceye kadar pişirilir. Çorbamız piştikten sonra üzerine limon suıyu dökülerek bir iki taşım daha kaynatılır.
6. Biraz daha yağlı seviyorsanız 2 çorba kaşığı yağı tavada kızdırıp içine pulbiber ve nane ekleyerek çorbanın üstüne dökebilirsiniz.
7. Ama yağı yeterli diyorsanız, pişen çorbanın üstüne 1 tatlı kaşığı nane ve 1 tatlı kaşığı pulbiber döküp karıştırıp servis yapabilirsiniz. ( benim tercih ettiğim şekil budur.)
Afiyet olsun.............

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba, tarifi denedim , en sonda blendardan gecirdim, yalniz cok koyu oldu, yemek gibi. 1 bardak mercimege 4 bardak su olmasin tarif?