Salı, Mayıs 29, 2007

BOL PEYNİRLİ BÖREK


Aslında bu böreğin adı Pazar Böreği olmalıydı. Hemen hemen her pazar sabahı yaparım. Eşim ve çocuklarım pazar kahvaltısında bu böreği sıcak sıcak yemeyi çok seviyorlar. Çok sık yaptığım bu böreği herkesçe bilinen bir tarif olması sebebi ile yayınlamayacaktım ama bu pazar börek dilimleri bana melül melül bakarken " Bizi beğenmiyormusun?" der gibiydiler. Bende evimizde bu kadar çok pişen böreğimize haksızlık yapmak istemedim.
Malzemeler;( ölçüler midi fırın tepsisi için olup,kendinize göre değiştirebilirsiniz.)
*4 adet yufka,
*4 adet yumurta,
*3/4 su bardağı sıvıyağ,
*2 su bardağı süt,
*1/2 su bardağı su,
*100 gr kadar otlu peynir,
*100 gr kadar beyaz peynir,
*100 gr kadar taze kaşar,
*Yeteri kadar maydanoz.
Hazırlanışı;
1-Öncelikle fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın.
2-Çukur bir kaseye yumurtaları kırın ve iyice çırpın.
3-Sıvıyağ, süt ve suyu yumurtalı karışıma katıp, karıştırın.
4-Yufkalardan bir tanesini tepsiye büzüştürerek yayın.
5-Üstüne 2 kepçe kadar sıvı karışımdan dökün.
6-2. yufkayı elinizle kopararak ufak parçalara bölün ve 1. yufkanın üstüne serpiştirerek yayın.
7-Sıvı karışımdan 2 kepçe kadar daha yufkaların üzerine gezdiri.
8-Otlı peynir ve beyaz peyniri çatalla ezin, kaşarı rendeleyin, maydanozları ince ince doğtayın ve hepsini karıştırarak, yufkaların üstüne serpiştirerek yayın.
9-Kalan 2 yufkadan 1 tanesini yarıya bölün ve kenara ayırın. Diğerlerini elinizle kopararak peynirlerin üzerine yayın ve birinci kattan sonra tekrar sıvı karışımdan bir kepçe üstüne dökün.
10-Yarım yufkayıda diğer yufkaların üstüne tek parça olarak yayın, yandan sarkan kısımları, tepsinin iç kenarlarından böreğin altına doğru çevirin.
11- Keskin bir bıçakla yufkayı istediğiniz büyüklükte dilimleyin ve kalan sıvı karışımıda üstüne dökün ve yayılmasını sağlayın. ( Pişmeden dilimlediğiniz börek, piştikten sonra çok rahat dilimlenir.)
12-Üstüne susam yada çörek otu serpebilirsiniz. Bu şekilde böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
13-Kızaran böreği fırından çıkarın ve kurumaması için temiz bir mutfak havlusunu, 10 dk kadar üstüne örtün. Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun.

16 yorum:

Adsız dedi ki...

sevgili ufuk yeni internet kullanıcısıyım bloğunu beğenerek izliyorum bu saatte böreğin çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler emel

Nukhet dedi ki...

Byildim boreklerin beni begenmiyor musun diyisine. Yazik onlara. Ben de cok begendim. Ustelik su asagidaki patataesde super. Ellerine saglik Ufuk. Sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

sevgili Ufuk,
ben börekleri bu kadar güzel yapamıyorum çok kıskandım seni:)) ellerine sağlık çok güzel görünüyor. sevgiler

Leziz Tarifler dedi ki...

Ufuk'cum,

Böreğinin haşmetini görünce anladım ki, benim börek zamanım gelmiş. Ben de börek türü bir şeyler yapayım bu hafta.
Nefis görünüyor malzeme de bol, tadı da harikadır.

Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Merhaba Ufuk, benim de çok sevdiğim bir börektir kendileri. Yengemden öğrenmiştim ben de. Belki duymuşsundur ama yine de bir öneride bulunayım, fırına verdikten 10 dk kadar sonra 1 bardak su veya 1 bardak soda (bildiğimiz beypazar v.b.) gezdirince daha da bir su böreği gibi oluyor. Tabi benim kullandığım 1 bardak büyük fırın tepsisi ve 5 yufka için.

ufukmutfakta dedi ki...

Emel, nete ve sayfama hoşgeldin. Güzel yorumun için teşekkür ederim, sevgiler...

Nükhet, her iki tarifi beğenmene sevindim. Bu kadar çok yaptığım ve çok sevdiğim bir tarifi ( ne kadar çok bilinse de) yayınlamamak bana onlara haksızlık yapıyormuşum gibi hissettirdi:)

Sevdamavisi eminim senin yaptıklarında bir başka güzel oluyordur. .....

Feyhan, çocuklarla eşim seviyor dedim ama, itiraf ediyorum ben onlardan daha çok seviyorum bu börekleri. Birde peyniri çok sevmem başka bir etken sanırım..Senden de bekliyoruz, sevgiler.....

Naile, yazdığın metodu bilmiyordum. Öğrenmiş oldum ve ilk fırsatta deneyeceğim. Normalde sodalı börek de yaparım ama sodayı fırında değil, böreği hazırlarken döküyordum. Bu değişik bir şey ve not alındı. Çok teşekkür ederiz.

Adsız dedi ki...

Merhaba Ufuk , herkesçe bilinen bi börek deyip geçme ne kadar da pratik aynı zaman da. benim gibi hiçbir tarif bilmeyen ama bloglar sayesinde yemek yapabilen biri için bu tür tarifler lazım. sen yeter ki paylaş. ne de olsa herügn bakıyoruz yeni birşey var mı diye :)

anne ve cocuk dedi ki...

ailen cok sansliymis...Guzel bir pazar sabahi kahvaltisi gibisi yoktur. Sanki tabak yanimda gibi curmus resimde...Rejimde oldugum icin agzimin sulari akti:)))

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ufuk ellerine sağlık su böreği gibi çok güzel görünüyor. Kokusu burnuma tadı da ağzıma geldi ve feci canım istedi şimdi.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

ah biz beğendik canım bu börekleri,melul melul bakmasınlar,şahane,hem bence haksızlık etme,tarifinde yok yok,bır sürü peynir çeşidi,süt yumurta ne ararsan var.çok güzel.ellerine sağlık.selmlar..

Hülya dedi ki...

Ahh ah ahhh süper olmuş Ufuk'cuğum;)Bir pazar sabahı Tanrı misafiri olmak varmış sizin eve;)Sanki peynirli böreklerin piştiğinden hiç haberimiz yokmuş gibi;)

ufukmutfakta dedi ki...

Sibel yorumun beni sevindirdi. Demekki hiçbir tarifi hafife almamalıyız, belkide herkes farklı bir püf noktası uyguluyordur. Tamam artık bilinen-bilinmeyen ayrımı yapmayacağım. Sevgilerimle...

Anne ve çocuk, hoşgeldin.
Güzel yorumun için teşekkür ederim, sevgilerimle...

Burçin ikram etmek isterdim ama....
Neyse başka zamanlara inşallah, sevgilerimle...

Süheyla beğendiğiniz için sevindim. Teşekkürler...

Hülya, bir sabah ansızın diyorsun öyle mi?
Peki esas kız o bir sabahı bekleyeceğiz:) sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

(yandan sarkan kısımları, tepsinin iç kenarlarından böreğin altına doğru çevirin).ben bu kısmı anlamadım lütfen daha detaylı anlatabilirmisiniz?

Unknown dedi ki...

(yandan sarkan kısımları, tepsinin iç kenarlarından böreğin altına doğru çevirin).ben bu kısmı anlamadım lütfen daha detaylı anlatabilirmisiniz?

Seda dedi ki...

benimkisi neden kabardı kek gibi :S

lale dedi ki...

tarif icin tesekkurler.yapicam insallah iyi olur