Perşembe, Mayıs 03, 2007

ENGİNAR MEVSİMİNDE


İstediğimiz her sebze ve meyveyi, her mevsimde bulabilmemiz mümkün. Ama bana göre sebze ve meyveler mevsiminde güzeller ve lezzetliler. Yaklaşık olarak iki yıldır buzdolabımın derin dondurucusunda başka bir mevsime ait sebzeleri saklamıyorum ve çarşıdan da almıyorum. Neden mi?
Çünkü her mevsim bulabildiğimiz ve yediğimiz sebzeleri artık özlemiyoruz. Örneğin; bütün bir kış istediğimiz her an taze fasulye veya patlıcan bulabildiğimiz için artık bu sebzelerin tadlarını özlemiyoruz ve yazın bol oldukları dönemlerde de o güzelim tadlarını alarak yiyemiyoruz. Yani bıkmış oluyoruz. Oysa kışın taze fasulyeyi, dolmalık biberi, patlıcanı, yazın ıspanağı, lahanayı ve diğerlerini özlemeliyiz ki mevsiminde hem taze taze hemde lezzetini ala ala yiyelim. Üstelik hormonsuz ve vitaminli bir şekilde. Mevsiminde doya doya yememiz gereken sebzelerden biride enginar. Şimdi tam mevsimi olan bu karaciğer dostu, sağlık deposu sebzeyi siz de doya doya yiyin.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
*5 adet enginar,
*1 adet orta boy soğan,
*1 adet havuç,
*1 adet büyükçe patates,
*1 su bardağı kadar bezelye,
*1 çay bardağı kadar zeytinyağı,
*1 yemek kaşığı un,
*2 adet kesme şeker,
*tuz ve yarım limon.
üstüne serpmek için dereotu.
Hazırlanışı;
1. Öncelikle enginarları limonlu suda bekleterek kararmalarını önleyelim.
2. Bezelye diğer sebzelere göre daha geç piştiği için bezelyeyi önceden bir miktar haşlayın ve süsün. Ama diğer sebzelerle beraber daha sonrada pişeceği için çok fazla haşlamayın.
3.Soğanı yemeklik doğrayarak, zeytinyağında biraz çevirin. Bir yemek kaşığı unu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra küp küp doğranmış havucu ve patatesi de ekledikten sonra, tuzunu ve şekerini de ekleyerek yaklaşık 5 dakika kadar sebzeleri kavurun.
4.Enginarları çukur kısımları aşağı bakacak şekilde tencereye diğer sebzelerin üzerine yerleştirin.
5.Enginarların üstünü çok az geçecek kadar, kaynar su dökün ve dilimlediğiniz yarım limonu tencereye atarak, orta ateşte enginarlar pişinceye kadar pişirin.
6. Enginarların pişip pişmediğinin çatal batırarak anlayabilirsiniz. Suyunu çekmiş ve enginarlar hala pişmemişse çok az sıcak su ekleyebilirsiniz.
7. Enginarlar piştikten sonra tencereden çıkarmadan soğutun.
8. Soğuyan enginarları servis tabağına alıp, ortalarına diğer sebzeleri doldurun ve dereotuyla servis yapın.

7 yorum:

meltem dedi ki...

merhaba
ellerine sağlık ben enginarı çok severim çok faydalı olduğunu da biliyorum mevsiminde sık sık pişiriyorum difrize koyuyorum heralde alışkanlık olmuş.konserve olanları beğenmiyorum da...
sevgiler
http://melteminyemektarifleri.blogspot.com/

aslı dedi ki...

Sevgili ufuk ellerine sağlık harika olmuş enginarları bol bol yemek lazım.....sevgiler..

Leziz Tarifler dedi ki...

Ufuk'çum selam,

Ben de enginara bayılan biri olarak, her sene bu şifalı sebzenin kürünü illaki yaparım. 40 adet yersen karaciğer komple yenileniyormuş diye okumuştum.

Ne tesadüftür ki, dün akşam ben de aynı tarzda zeytinyağlı enginar pişirdim.

Seninki de çok güzel görünüyor. ellerine sağlık.

Sağlıcakla kal.

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık...
ufuk'cuğum süper faydalı bir sebzeyi bu şekilde güzel sunup tekrar bize hatırlatıp ağzımızı sulandırdığın için çok teşekkürler sana.çok faydalı şifalı ve antibotik etkisinde sebzeyi hepimiz ilaç niyetine pişrimeliyiz bencede...süper olmuş ...sağlıkla ve afiyetle....

Aybike Ceylan dedi ki...

Ufuk'cugum,
Sahane olmus, ellerine saglik. Nefissss...
Sevgiler ve iyi hafta sonlari.

Hülya dedi ki...

Sana bu konuda sonuna kadar katılıyorum Ufuk'cuğum.Çocuklarımız artık hiçbirşeyi özlemez oldu.Hani hangi meyva hangi mevsimin asla bilinecek gibi değil.Ben de çok fazla stok yapan biri değilim.O bir furyaya karışımdı ben de de,geçti.Şimdi pandispanya şoklar oldum;)
Hormonsuz...
Tarifin pek bir sağlıklı,leziz...Ellerine sağlık...

ufukmutfakta dedi ki...

Sevgili Meltem, Aslı, Feyhan, Hande, Aybike ve Hülya'cığım, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyor ve hepinize kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum...