Pazar, Haziran 10, 2007

KUŞADASI KURABİYESİ


Bu kurabiyeyi aşağı yukarı 15 yıl kadar önce bir Kuşadası tatilinde öğrendim. Bir bayrama denk gelen tatilimizde, orada bulunan bazı dostlarımızı ve onların büyüklerini bayram ziyaretine gittiğimizde limonata ile ikram etmişlerdi. Limonta ile zenginleşen tadına bayılmıştım. Sorduğumda, Kuşadası'nın yerli halkının çok eskiden beri bayramlarda bu kurabiyeyi yaptığı ve limonata ile beraber ikram edildiğini söylemişlerdi. Tarifini verirken de hamuru yoğurduktan sonra üstünü örterek beklettikleri ve ara ara un ekleyip, yoğurarak, hamurun mümkün olduğunca fazla un almasını sağladıklarını, böylece kurabiyenin daha sert olduğunu ve çok uzun süre dayanabildiğini söylemişlerdi. Bu şekilde öğrendiğim ve sonrasında benimde çok sık yapar olduğum Kuşadası kurabiyesinin bu güne kadar sayfamda olmadığını geçenlerde fark edince ilk yaptığımda yayınlama kararı aldım ve işte tarifi.
Malzemeler;
*250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında )
*1 adet yumurta beyazı,
*1 çay bardağı toz şeker,
*Yarım limonun suyu,
*1 paket kabartma tozu,
*1 su bardağı kadar sarı kuru üzüm,
*Alabildiği kadar un,
*1 adet yumurta sarısı ( üstüne sürmek için )
Hazırlanışı;
1. Öncelikle yağ ile şekeri, şeker iyice eriyinceye kadar karıştırın.
2.Sırası ile yumurta beyazı ve limon suyunu katıp karıştırın.
3.Kabartma tozu ve unu ekleyerek, kulak memesindenden biraz daha sert fakat dağılmayacak ayarda bir hamur hazırlayın.
4. Hamura üzümü katarak tekrar yoğurun.
5. Yoğurduğunuz hamuru üç parçaya ayırın ve her bir parçayı 4 cm çapında rulolar haline getirin.
6. Ruloları baklava dilimi şeklinde verev olarak kesin. Üstlerine yumurta sarısı sürün ve çatalla çizik atarak şekil verin.
7. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.

11 yorum:

serinmavi dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar canım,elerine sağlık.Çayın yanına da yakışır eminim.Macaronlara da bayyıldım doğrusu.bir macaron furyasıdır gidiyor en kısa zamanda denemek istiyorum...Selamlar :)

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Ufuk buralarda(İzmirde) pastahanelerde çok rastlamıştım bu kurabiyelere seninkide görüntü olarak onlardan farklı değil. Eminim tadı dahada güzeldir. Sevgiler..

Leziz Tarifler dedi ki...

Sanki hatırlıyorum bu kurabiyeleri. Yedim de galiba. Ve tadı oldukça güzeldi.
Aynı tat mı merak ettim, deneyeceğim.
Bana geçmişte kalan tatları anımsattığın için teşekkürler.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ufukcum ne güzel kurabiyeler bende kurabiye sevdiğim için hemen birtane yiyesim geldi dün senin tırtıl kurabiyeni denedim çok beğenildi ellerine sağlık iyi bir hafta geçirmeni diliyorum sevgiler emel

Adsız dedi ki...

çok güzel bir kurabiye..hep az un koymaya çalışırız bu kurabiyelere çok un konması ilginç geldi..ellerine sağlık canım.selamalr..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Kurabiyeler çok güzel görünüyor Ellerine sağlık Ufuk.
Sevgiler,

ufukmutfakta dedi ki...

Serinmavi, Selservis, Feyhan'cığım,Emel,Süheyla ve Burçin'ciğim güzel yorumlarınız ve beğenileriniz için çok teşekkür ederim. Gerçekten eskilerden gelen ve hiç unutlumayacak, hep özlenecek bir gelenek kurabiye diyebilirim. Zaten görüntüsü de bunu yansıtıyor sanırım. Hepinize sevgilerimi gönderiyorum..

Unknown dedi ki...

daha önce hiç yemedim bu kurabiyelerden,adını da duymadım ama çok lezzetli göründüğü muhakkak.ilk kez yapacaklar için bir püf noktası var mı acaba? bu arada tarifleriniz çok hoş.başarılar...

Fatosca Tadlar dedi ki...

Kurabiyeler harika. İlk kez duyuyorum ismini. Tadını da çok merak ettim doğrusu.
Margarin kullanmamayı tercih etmiyorum, acaba sıvıyağ ile denesem nasıl olur diye düşündüm şimdi :))))
Ellerine sağlık canım,
sevgiler :)

GÜLDEN dedi ki...

denedim veeeee sonuç yine muhteşemdi..."misafire yapılacaklar"ın arasında yerini aldı.eskiden bir tarif denerken yanımda kimse olmamasına dikkat ediyordum.tarif tutmazsa kimseye göstermeden imha edebilmek için:)ama sizin tariflerinizi çekinmeden yapıyorum.bunun içinde size tekrar tekrar teşekkür ederim.segilerimle...

demet dedi ki...

Merhaba, takriben kaç adet çıkıyor
Sevgiler