Çarşamba, Eylül 19, 2007

FIRIN SÜTLAÇ-RAMAZAN GELDİ, HOŞ GELDİ


Ramazan Geldi, hoş geldi, etkinliği için hazırladığım diğer bir tarif de fırın sütlaç. Bizim evde çok seviliyor ve özellikle eşim ve Bora tarafından çok çabuk tüketiliyor.Aşağıda vereceğim ölçülerle 10 kase fırın sütlaç çıkıyor. İsterseniz ölçüleri azaltabilir, isterseniz artırabilirsiniz. Afiyet olsun.( Bu arada sevgili Burçin'in Denemeleri-Burçin'in tavsiye ettiği fon kağıdı olan oluklu kartonlardan bende aldım. Bakalım fotoğraflar nasıl çıkacak
Malzemeler;
*8 su bardağı süt ( 1,5 kg'dan biraz daha fazla)
*2 kahve fincanı pirinç,
*2 su bardağı toz şeker,
*1/2 çay kaşığı tuz,
*3 çorba kaşığı buğday nişastası,
*2 paket vanilya.
Hazırlanışı;
1. Öncelikle pirinci duru su çıkıncaya kadar yıkayalım.
2.Yıkanan pirinci makul miktardaki su ilavesi ile iyice haşlayalım.
3.Haşlanan pirinci süzüp bir kenara alalım.Sütten iki-üç çorba kaşığı alarak nişastanın bulunduğu kaseye dökelim. Vanilyaları da ekleyip, nişastayı ve vanilyayı eritelim.
4.Sütü, şeker ilavesi ile kaynatalım. Pirinci, nişastalı karışımı ve tuzu ekleyerek ve devamlı surette karıştırarak, yarım saat kadar pişirip altını kapatalım. Bu süre sonunda sütlacımızın oldukça sıvı durumda olabilir. Hiç telaşlanmayın. Sütlaç bekledikçe koyulaşır.
5.Sütlacımızdan kepçe yardımı ile ısıya dayanıklı fırın kaselerine dolduralım ve kaseleri de taşmayacak şekilde su ile doldurulmuş fırın tepsisine yerleştirerek, önceden ızgara şeklinde ısıtılmış fırına yerleştirip, sadece üstten ısı ile ve üstleri kızarıncaya kadar pişirelim.
6.Üstleri kızaran sütlaçlarımızı soğutup, iftar sonrasında yada sahurda afiyetle yiyelim.

12 yorum:

ozlemhan dedi ki...

Tariflerin ikiside birbirinden güzel ellerine sağlık

Aybike Ceylan dedi ki...

Ufuk'cugum,
Ellerine saglik, harika gorunuyorlar.
Sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mmmmmm ne kadar hafif ve lezzetli görünüyor. Fon kağıdı da pek yakışmış doğrusu. Ellerine sağlık Ufuk'cuğum.
Sevgiler,

Nilay Cinisli dedi ki...

Ufukcum,
Sobeledim seni...Haberin olsun...Sevgiler canım..

Adsız dedi ki...

Ufukçum ellerine sağlık.Sütlü tatlılarımın baştacı sütlaç ; haftasonu iftar davetime kesinlikle çok yerinde bir hatırlatma oldu..Teşekkürler

Adsız dedi ki...

Pişti olmusuz Ufuk cum.. Bende tam buaksam yaptığım sütlacımı yayınlamak ıcın gırdım sıteme sonra dedım kı önce bır solasayım arkadaslarımı bırde baktım sen de yapmıssın:))) Hem senınkının yanında benım sütlacım pek bi sönuk kalacak yayınlamadım bende:)) Ellerıne sağlık hocamm.. O börek neydı öyle Ufuk eşim görmesın walla tutturur sahurd ısterım dıye:))supersın..

sevgıler
fıdan

Adsız dedi ki...

Merhaba
Sitenin sessiz takipçisi olarak öncelikle sizi tebrik ederim, çok güzel,lezzetli,sunumu hoş şeyler yapıyorsunuz. Ben fırın sütlaç yapıyorum, yumurtada ilave etmeme rağmen üzerleri kızarmıyor. mini fırın kullanıyorum belki sebep odur, bilemiyorum! Böyle kızarmasının bir püf noktası varmı?? Sevgiler Esra.

NiNo dedi ki...

ufukcum nefis olmus ellerine saglik bizde ailecek hastasiyizdir canimiz cekti :D

ufukmutfakta dedi ki...

Özlemhan çok teşekkürler...

Aybike sağolasın arkadaşım..

Burçin beğenmene sevindim, sevgiler..

Nilay daha önceden gül sobelemişti ve ben yazmıştım. Ama seninde sobeni kabul etmiş olayım ve senin içinde sevdiklerimi yazmış olayım. kabul edersin inşallah...

Burçin gerçekten güzel oluyor değil mi?

Fidan öyle şey olurmu? Tabiiki sende yayınlamalısın. Senin takipçilerinde muhakkak okumalılar. Yoksa birimizin yaptığını, diğerlerinin yapmaması lazımdı. bence nasıl olmuşsa olsun yayınla:)

ufukmutfakta dedi ki...

Esra beni takip ettiğin için çok teşekkürler. Sütlacın üstünün kızarması için hiçbir şey yapmıyoru. yazıda da belirttiğim gibi benim fırınımda midi yani senin ki ile pek farkı yok. Ama üstünün kızarması için fırının ızgarasını çalıştırıyormuzun. Yani üstten yoğun ısı almaları lazım ki kızarsınlar. Aslında kızarma dediğimiz şey, sütün ve şekerin yanması. Bunun içinde üstten yoğun ısı verip kızarıncaya kadar ızgara ayarına getirilmiş fırında tutman. eminim böyle yaptığında kızaracaktır. Sevgilerimle...

Nihan'cığım bence sende hemen yap. Afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

slm canim
ellerine saglik
sutlac cok leziz gorunuyor
size afiyet olsun
sevgiler
www.yenitadlar.blogcu.com

Leziz Sofralar dedi ki...

himmm...
sütlac nefis börek dahada nefis görünüyor ellerinize saglik Ufuk Hanim sevgiler...