Salı, Kasım 20, 2007

BARDAK BÖREĞİ


Börek çeşitlerine farklı bir alternatif, üstelikte çok lezzetli. Tarif sayısını hatırlayamadığım sofra dergilerinden birinden. İç malzemesini dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.Peynirli, kıymalı, patatesli veya sucuklu olabilir. Denemek isteyenlere kolay gelsin, sonrasında afiyet olsun:)
Hamur malzemesi;
*1 su bardağı erimiş tereyağı ( tarifte margarin olarak verilmiş)
*1 adet yumurta,
*2 çay bardağı süt,
*1 çay kaşığı karbonat,
*1 çay kaşığı tuz,
*Aldığı kadar un.
İç Malzemesi;
*4 adet haşlanmış orta boy patates,
*2-3 dal yeşil soğan,
*100 gr kadar kavrulmuş kıyma ( Tarifte 1 çay bardağı kadar peynir )
*4-5 dal maydanoz,
*karabiber, tuz, pulbiber.
Üstü için;
*1 adet yumurtanın sarısı,
*1 tatlı kaşığı sıvıyağ,
*susam, çörekotu. ( Tarifte haşhaş kullanılmış)
Hazırlanışı;
1.Tereyağını eritip, ılıtın.İçine yumurta, süt, karbonat, tuz ve unu ilave dein.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
2.Hamurun üstünü örterek 20 dk. dinlendirin.
3.Patatesleri haşlayın ve çatalla ezin. Kıymayı bir yemek kaşığı sıvıyağ ilavesi ile kavurun. Patatesleri, kıymayı, ince doğranmış yeşil soğan, maydanoz, karabiber ve tuzu birbirine karıştırın.
4.Hamuru merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açın ve bir su bardağı yardımı ile daireler oluşturun.
5.Bir daire alın ve üzerine patates sürün. İkinci daireyide fazla bastırmadan onun üstüne kapatın. Daireler bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edin. Hamurun üstte kalan kısmına sıvıyağ ile çırptığınız yumurta sarısı sürüp, susam yada çörekotu serpin.
6. Börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirdikten sonra 200 derecede üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Not: Birleşim yeri olmadığı için börekler piştikten sonra kenarlarından ayrılacakmış gibi görünüyor. Ama aradaki patates tuttuğu için ayrılmıyorlar.Afiyet olsun.

14 yorum:

Yaren dedi ki...

Görüntü olarak cok güzel,hemde farkli bir görek veya pogaca türü,böyle güzel bir görüntünpn tadida güzel olur elbette.Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

harika görünüyorlar. ee görünen köy kılavuz istemezmiş:) tam benlik bi tarif. en kısa zamanda deneyeceğim. sevgiler... sibel
cafecihan

Müge Hüner dedi ki...

Ufukçum;
Görüntü bir harika, deneyeceğim en kısa zamanda kahvaltı sofrası için ne kadar değişik bir seçenek. ellerine sağlık canım

Adsız dedi ki...

uzunca bir aradan sonra yeniden merhaba.Sayfanız herzamanki gibi harika tariflerle dolu.inanın özlemişim sayfaları gezmeyi, yeni tarifler görmeyi ve yorum yazmayı sevgilerr damla
www.cedene.blogcu.com

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor Ufuk'cuğum. Müge'nin dediği gibi kahvaltı sofrasına çok yakışan bir lezzet olacağına eminim. Bayram sabahı yapabilsem ne iyi olur mesela. Ellerine sağlık.

pastacı cafe dedi ki...

nefis gözüküyor ellerinize sağlık ufuk hanım sitenizi çok beğeniyorum sizide takdir ediyorum yemekte yapıyorsunuz kariyerde:)

ayseyaman dedi ki...

Ufukcum,
bardak börek çok güzel ve değişik görünüyor,az biraz hamburgeri anımsattı! :) Eminim lezzetine güzeldir..
Ellerine sağlık
Tanıttığım filmi de görmek çok isterdim ama kimbilir izlemek ne zamana kısmet olur.
sevgilerle

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

lezzetli ve bir o kadar da güzel bir tarif.mutlaka deneyeceğim.ellerine sağlık cnm.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ufukcuğum merhaba,
Bu çok farklı bir börek olmuş. Hem az malzeme hem de çok zor olmayan, evdeki malzemelerle hemencecik yapılabilecek bir çeşit.
Ama benim aklım bir önceki cheese keklerde. Çok çok çok güzel olmuşlar. Keklerde light labne kullansak tadları çok mu ekşi olur.
Çünkü light ürünler özellikle biraz daha ekşimsi bir tada sahipler. En kısa zamanda yapmayı düşünüyorum. Ellerine sağlık.
Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Börek cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik.

gülriz dedi ki...

Ufukcuğum ellerine sağlık, çok güzel görünüyor börekler; ben şimdi gözlerimi kapattım, onları patlıcanlıymış gibi hayal ediyorum. Birazdan yemeye başlayacağım afiyetle :)))))) Kocaman sevgiler

ufukmutfakta dedi ki...

Yaren gerçekten güzel bir lezzet...

Cafe Cihan tavsiye ederim....

Müge gerçekten kahvaltılarda çok hoş oluyor. Sevgiler...

Damla bizde seni özledik, nerelerdeydin....

Burçin, bence sen çok daha güzelini yaparsın....

Pastacı Cafe güzel yorumun için çok teşekkürler......:)

Ayşe ilk gördüğümde bende kendimce sandviç börek demiştim. Gerçekten hamburgere benziyor. Film için yapılan yorumları sinemalar.com'da görebilirsin. gerçekten izlenesi bir film:)

Semra mutlaka denemelisin.....

ufukmutfakta dedi ki...

Işıl'cığım öncelikle beğenin için çok teşekkür ederim. Cheesecake'lerde light labne bu güne kadar hiç kullanmadım. Onun için nasıl sonuç vereceğini bilmiyorum. Ama lezzet açısından farklılık olabileceğini düşünüyorum. Yinede denemeden bilemeyiz. Sana kolay gelsin, sevgilerimle.....

Kızılcık Şurubu teşekkür ederim....


Gülriz afiyet olsun canım. Ama dikkat et, birazı yere döküldü galiba....:)

Adsız dedi ki...

süpersin ufuk. bence sen mutfağa fazla girme hanımlar kıskanacak ne güzel şeyler yapmışsın böyle. bardak böreğini de deneyeceğim en kısa zamanda. sarıyer böreğini ikinciye yapıyorum. sarıyer'de de yedim ama bu kadar güzelini yemedim doğrusu hep midemi yaktı. ellerine sağlık ne diyeyim :)