Pazar, Şubat 10, 2008

FRAMBUAZLI KEDİDİLİ PASTA ( CHARLOTTE)

charlotte 024

sofra-nilüfer 003
Cumartesi günü biricik Naz'ımızın annesi ( Naz'mızı buraya tıklayarak hatırlayabilirsiniz )Nilüfer bizi öğleden sonrası için çaya davet etti. Minik resimde de görülebileceği gibi, hem göze hemde damağa hitap eden davet soframızın tariflerini daha sonraki günlerde yayınlayacağım. Bende bu davete hafif bir tatlı ile gitmek istedim ve epeydir dolapta bekleyen kedidili bisküvilerden frambuazlı kedidili pastasını hazırladım. Bu pastaya charlotte da deniyor.Ancak charlotte pastalarda genellikle kullanılan jelatini ben burada kullanmadım. Belki bu anlamda charlotte dan farklı bir pasta olarak da kabul edilebilir. Siz nasıl istiyorsanız o şekilde adlandırabilirsiniz. Oldukça hafif ve lezzetli bir pasta oldu. Yanlız siz yaparsanız en az dört saat buzdolabında bekletmenizi öneririm. Benim çok vaktim olmadığından bir saat kadar bekletebildim.
Malzemeler;
*36 adet kedidili. ( marketlerde satılan Savoiardi'ler çok güzel oluyor)
(Bu ölçü 24 cm çapındaki kelepçeli kalıp için. Kalıbınızın büyüklüğüne göre adedi siz belirleyebilirsiniz )
*1 lt süt,
*4 adet orta boy yumurta sarısı,
*1 su bardağı toz şeker,
*2 çorba kaşığı un ( yaklaşık 40 gr)
*2 çorba kaşığı mısır nişastası ( yaklaşık 40 gr )
*1 paket vanilya,
*50 gr margarin
*1 su bardağı kadar dondurulmış frambuaz ( üstünü süslemek için ayrıca lazım )
*1 paket sade krem şanti,
*1 su bardağı süt ( krem şanti için )
*1 kase süt ( kedidillerini ıslatmak için)
Hazırlanışı;
1. Öncelikle kremayı hazırlayalım. Yumurta sarıları ile şekeri iyice karıştırdıktan sonra süt, un, nişasta ve vanilyayı da ekleyerek ve devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim.Krem şantiyi de bir su bardağı süt ile çırpıp kullanıncaya kadar buzdolabına kaldıralım.
2.Muhallebi kıvamına gelince içine margarini ekleyip mikserle beş dakika kadar çırpalım. Muhallebiyi bir kenara soğumaya bırakalım ama arada bir mikserle tekrar tekrar çırpalım.
3.Kedidillerini kalıbımızın yüksekliğine uygun olarak uçlarından keselim ve her birini süte hafifçe batırıp kalıbımızın yan çeperlerine dikey olarak yerleştirelim. Bu yerleştirme ile ilgili çektiğim fotoğrafı en altta görebilirsiniz.
4.Hem kestiğimiz kedidillerini hemde yeteri kadar olan bir kaç kedidilini yine süte batırarak, kalıbın taban kısmına boşluk kalmayacak şekilde yerleştirelim.
5.Kremayı bir kez daha mikserle çırpıp, yarıya yakın bir kısmını kaşık yardımı ile tabana döşediğimiz kedidillerinin üstüne dökelim.
6.Çözdürdükten sonra, sularının süzdürdüğümüz frambuazları kremanın üstüne dizelim ve üstünü ince bir tabaka krem şanti ile kaplayalım.
7.Kedidillerinin geri kalan hepsini, yine hafifçe süte batırıp, krem şantinin üstüne yine boşluk kalmayacak şekilde dizelim ve kalan tüm kremayı üstüne kaşıkla döküp, düzeltelim.
8. Artan krem şantiyide yine kremanın üstüne düzgünce sürelim. Ben çok hafif hindistan cevizi serptim. Artan frambuazlarıda pastanın ortasına yerleştirip, üstlerine hafifçe süzme bal sürdüm.
9. Bu şekli ile pastamızı buzdolabında en az dört saat bekletelim. Kalıptan dikkatlice çıkartalım. Şık görünmesini isterseniz bir kurdele ile bağlayabilirsiniz. Bağlamasınız bile kedidilleri düşmüyor, aynı şekilde kalıyor.
charlotte 010

Kedidillerinin dizilişi ve pastanın dilim görüntüsü aşağıdaki gibi.
charlotte 001charlotte 027

44 yorum:

Yaren dedi ki...

Cok harika görünüyor ,kesin yapmak isterim,sunumda her zamanki gibi süper.Ellerine saglik ve iyi bir pazar gecirmeni diliyorum.

OYOSH dedi ki...

Sevgili Ufuk hakikaten muhteşem görünüyor.Hele kurdelesi çok şık ellerine sağlık!! Selamlar!!
OYOSH!

Nilay Cinisli dedi ki...

Ufukcuğum,
Gerçekten inanılmaz bir görüntü...Bayıldım...Ellerine sağlık arkadaşım, aynı zamanda bal şeker olsun...
Öpüyorum sevgiler

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

ellerine sağlık harika bir görüntü.

Adsız dedi ki...

Merhaba
Tek kelimeyle müthiş. Sevgiler...

Hülya dedi ki...

Sevgili Ufuk,
Pasta harika görünüyor ellerine sağlık.Son derece ustaca bir çalışma olmuş lezzetinin de nefis olduğundan eminim...

Eya dedi ki...

Sevgili Ufuk... herzamanki zerafetini yine bu pastaya da yansıtmayı başarmışsın.Harika tek kelimeyle. Ellerine sağlık...

sevgiler

zehra

Feyza Fidan dedi ki...

Harika ötesi olmuş bu pasta Ufukk...Nasıl güzel bir görüntü Yarabbim yaaaa..Ellerin dert görmesin..Ayrıca burnumu PC ekranına dayamak suretiyle masadakilere baktım ve ağzımın suyu aktı....Ohhh afiyet olsun yiyenlere, e tabii yapanlarında elleri dert görmesin..
Sevgiler...

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Ay bunuda yapmak şart oldu,hangi birine yetişicem ki...Bu arada sen istedin bende ilk tarifimi yazdım :))

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Cok gosterisli duruyor.

Adsız dedi ki...

Masa'nın görüntüsü gene süper, pratik bir pastaya benziyor. HACER

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ufuk,
Kedi dili hiç kullanmadım şimdiye kadar ama bu enfes pastayı gördükten sonra farz oldu artık. Ellerine sağlık,sunum her zaman ki gibi şahane.
Sevgiler titiz ve becerikli arkadaşıma,

sinem dedi ki...

Ufuk hanim merhaba,

herzamanki gibi muthis bir pasta hazirlamissiniz. Bende hafta sonu benzer bir tarif uyguladim fakat pastayi servis ederken cok zorlandim dilimlerken adeta dagildi. Acaba neyi yanlis yapmis olabilirim..

emineninemekleri dedi ki...

Ufukcum, pastan muhtesem duruyor canim ellerine saglik.

Sevgilerimle Emine

gulay dedi ki...

cok guzel, tebrikler:)

yaban mersini dedi ki...

sevgili ufuk,pastanın görüntüsüne bayıldım,bu pastadan ben de yaptım ama kalıptan çıkarır çıkarmaz 1-2 dk.içinde bisküviler yana dogru düştüler,nerde hata yaptım acaba..ıslatmasa mıydım diye düşünmüştüm o zaman ama sende ıslatmıssın..ellerinize sağlık cnm.slmlar..

ufukmutfakta dedi ki...

Yaren, bende hem yapılışını hemde tadını sevdim, tavsiye ederim...

Oyosh, biraz estetik bir pasta:) Hoşçakal....

Nilay, teşekkür ederim, ama her yediğim şeker oluyor galiba, inanılmaz kilo aldım bu aralar:)

Semra teşekkür ederim...

Mihriban teşekkürler....

Hülya gerçekten lezzetliydi, beğenin için teşekkür ederim...

Zehra güzel sözleşrin için teşekkürler....

ufukmutfakta dedi ki...

Feyza, güzel yorumun için teşekkür ederim. Sofradakileri tek tek yayınlayacağım, çok orjinal değillerdi ama lezzetleri muhteşemdi.

Suzi sen yetişirsin canım, ben biliyorum:)

Daniel Efe, teşekkür ederim...


Hacer gerçekten pratik , bir o kadar da lezzetli bir pasta..

ufukmutfakta dedi ki...

Burçin ben kedidilini çok seviyorum. Tiramisularıda hazır pastaban yerine hep kedidili ile yapıyorum. Her zaman garantili ve lezzetli sonuçlar veriyor. Migroslarda yazıda bahsettiğim markadan var, eğer ilk deneme yapacaksan bence bu marka ile yap. Çok başarılı oluyor, kolay gelsin arkadaşım....


Sinem, sanıyorum kremanın kıvamından dağılmış olabilir. Hazırladığın krema kıvamı çok gevşekse ve iyi donmamış ise dağılabilir. Birde her ne kadar kremayı soğuttuktan sonra kullanın deselerde biraz sıcak olmasında fayda var. Çünkü kedidillerini birbirine yapıştırıyor ve dağılmayı önlüyor. Bir daha denersen sonucu bana yaz olur mu?


Emine çok teşekkür ederim.....

ufukmutfakta dedi ki...

Gülay teşekkürler.....

Süheyla az önce Sinem'e de aynısını yazdım. Kedidilini ıslatmayla alakası yok. Islatmazsan çok sert oluyor ve istediğin pasta tarzını yakalayamıyorsun. Dağılmanın kullandığın Krema ile alakası olduğunu düşünüyorum. Kremanın kıvamı ve sıcaklığı önemli. Benim yaptığım krema bence çok iyiydi. Chef's dergisinden crem patisseria olarak aldığım bu tarife çok az ilave yaptım. Lezzetide kıvamıda çok iyiydi. ve çok sıcak olmamak şartıyla kremanın kullanırken yinede sıcak olması lazım bence. çünkü bu şekilde bisküvilere yapışıyor. Birde bittikten sonra dolapta uzunca bir süre bekletmek lazım. Süheyla umarım faydalı olabilmişimdir. Sevgilerimle...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Sevgili Ufuk,
Çok çok severim charlotte:)) Kedidilinin inanılmaz hafiliğinden olsa gerek:)

Ellerine sağlık, seninki enfess görünüyor....

Sevgiler........

Adsız dedi ki...

MERHABA,
Ufuk hanım uzun zamandır bloğunuzun sıkı bir takipçisiyim hiç yorum yazamadım cesaret edemedim aslında ama bu sefer tüm cesaretim topladım chorlotte'yi bu hafta sonu misafirlerime yapmayı düşünüyorum tadınında görüntüsü gibi olduğuna eminim benim sorum 1 paket krem şantinin içinde iki poşet var ikisinide 1 bardak süt ilemi yoksa 1 poşetmi kullanamlıyım eksik birşey yapmak istemedim genellikle ilk defa yapacağım birşeyi mutlaka denerim ama bu sefer deneceyecek vaktim yok şimdiden teşekkür ederim güzellikler dilerim

ufukmutfakta dedi ki...

Pastacı Rapunsel gerçekten de çok hafif bir pasta oluyor...:)

Demet,bir poşet krem şanti demek istedim. Yani tek kutudan çıkan iki poşet değil tek bir poşet. Onun için bir su bardağı süt yazdım. Bu pastaya iki poşet çok gelir. Krema şantiler kutu haricinde tek tek poşet halindede satılıyor.Benim ki onlardan. Umarım anlatabilmişimdir. Kolay gelsin...

Adsız dedi ki...

TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK İYİ ANLADIM SİZEDE KOLAY GELSİN SEVGİLER

sarımutfak-hande dedi ki...

slm
masa harikaymış orada olmak istedim görünce
pasta da harika ellerine sağlık
sevgilerimle....

peynir hösmelimi dedi ki...

Cok güzel bir pasta olmus canim eline saglik.iyi geceler.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Nefis görünüyor gerçekten, hiç denemediğim bir tür pasta bu charlotte, kendim kedi dili pişirebilir miyim acaba?

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Ufuk Hanım merhaba:) İnanılmaz şık ve güzel bir görüntü! Harika bir pasta çıkarmışsınız ortaya! Gel beni yap diyor:) Ellerinize sağlık!

Sebla.

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

ufuk bu pasta listemde. mutlaka denmeliyim sunumu cok guzel ! san ayazarim sonucu, sevgiler, emel

Adsız dedi ki...

Ufuk abla harika gözüküyor ellerine sağlık, ablam da ben de buna bayıldık :))) Füsun

mamideltoro dedi ki...

sayın ufuk hanım. tarifiniz belkide bir ilk niteliğinde... en kısa zamanda deneyip, her ne kadar lezzetinden ve kalitesinden emin olsam da size yorumumu bildireceğim. Ben 26 yaşında farklı kültür ve lezzetlerin takipçisi bir Turizmciyim. Asıl branşım Fransız ve İtalyan mutfağı... Patisserié ile de yakından ilgileniyorum. Önümüzdeki yıl kısmet olursa Kıbrıs'a Gastronomi alanında eğitim almayı planlıyorum. Tarifleriniz benim için gerçekten de bir kült niteliğinde. Eşsiz lezzetlerinizle başarılarınızın devamını temenni ederim..
Saygılarımla...

SİNEM AKIN dedi ki...

merhabalar,
PastanızI denedim. Çok güzel oldu.Yediğim en hafif pastalardan biriydi.Diğer kedi dili pasta tariflerinden çok farklı ayrıca anlatımınızda harika
yanlız ben frambuazların çözünmesini bekleyemedim.Üst süslemelerinde suyu aktı.Bende akan yerlere ceviz koydum.Blogumdada izniniz olursa adınızla yayınlamak istiyorum.
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

MERHABALAR UFUK MUTFAKTA ÇOK TEREDDÜT EDEREK YAPTIĞIM FAKAT SÜPER SONUÇ ALDIĞIM HERKESİN BAYILDIĞI BU PASTA İÇİN SİZE ÇOOOOK TEŞEKKÜR EDERİM.BEN ŞÖYLE YAPTIM FRAMBUAZ OLMADIĞI İÇİN ARASINA MUZ KOYDUM VE ÜZERİNİ BEBEKLİ ŞEKERLERLE SÜSLEDİM(Oğlumun diş buğdayında yaptım).TEKRAR TEŞEKKÜRLER,.KOLAY GELSİN :)

Hande dedi ki...

Merhabalar Ufuk hanım..
Charlotte pastası tarifi araştırırken sizinkine takıldık kaldık annemle ve yarınki günü için yapmaya karar verdik. Fakat kelepçeli kalıbın çapına takılmış durumdayız. Hangi boyu uygun olur karar veremedik. Sizin kalıbınız çapı neydi acaba? 27,5 çap büyük mü gelir.
Teşekkür ederimm şimdiden :)

ufukmutfakta dedi ki...

Hande merhaba,
Ben 24 cm'lik kalıp kullanmıştım. 27,5 büyük gelebilir. Eğer yinede bu ölçüyü kullanacaksanız, malzemelerin oranını artırmanız gerekebilir. Çünkü özellikle krema katı bayağı ince kalır ve bu yüksekliği elde edemezsiniz. Kolay gelsin, sevgiler...

Hande dedi ki...

Çok sağolun Ufuk hanım, pastamızı hazırladık yarın için ama biz 25,7 çapındaki kalıbımızla yaptık kaldırdı muhallebiyi.. lezzeti hakkında ki yorumumu tekrar bildiricem:)
Sevgiler..

Hande dedi ki...

Ufuk Hanım yeniden ben :)
Pastamız bir harika oldu herkese tavsiye ederim, misafirler hem görüntüsüyle hemde hafif lezzetiyle kendilerinden geçtiler, çoookk teşekkürler.. :)

Nixie dedi ki...

Şöyle bir yorumlara bakınca aslında başka söze gerek kalmadığını farkettim.Frambuazlı ilk denemem.Nasıl bir şey olduğunu fazla bilmediğimden süperfresh çözüldüğünde onları bozuk sandım.Görüntüsü hiç iyi değildi.Sonuçta herkesin çok beğendiği bir pasta çıktı ortaya.Bayada bereketli,ye ye bitmiyor.Bu güzel tarifinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.Bu arada ben un ve nişastayı 3 yemek kaşığı koydum.Kıvam süper oldu.

Adsız dedi ki...

oğlumun canı çekti çok güzel elinize sağlık hemen yapıyorum..

özlem kalyoncu dedi ki...

umarım bu yorumumu yayınlarsınız sayın ufuk mutfakta.
oğlumun kreş kermesi için tarif ararken sitenize rastladım.ve bu tarifi denemeye karar verdim.fakat 4 yumurta sarısı koyduğum muhallebi rezalet şekilde yumurta koktu. okurken 4 yumurta fazla olmaz mı diye geçirmiştim içimden ama "yazdığına göre blog sahibi vardır bir bildiği" dedim.demez olaydım. resmen yumurta sarısı kokan bir tencere dolusu muhallebim oldu ve tadını yumuşatayım diye hindistan cevizi, acıbadem aroması,tabiri caizse ne bulduysam koyduğum için daha da feci hale dönüştü. tarifleri denemedenmi koyuyorsunuz diyeceğim değil. yahu sizin ağzınıza hiçmi yumurta tadi gelmedi muhallebide?hayır benimmi damak tadım bozuk. gece gece yarın kermese ne yapacağım şimdi düşünmekten başıma ağrılar girdi. bir daha da bloğunuzdan tarif marif denemem.
iyi günler.

Başak Uysal dedi ki...

Ufuk Hanım,
Yaptığım en leziz pasta oldu, güzel anlatımınız ve tarifiniz için gönülden teşekkür ederim, sevgiler.

tuğba dedi ki...

Ben de yaptım çok güzel ama resimdeki gibi katı kalıp gibi olmadı muhallebi dağıldı.acaba bi daha ki sefere unun yada nisastanin miktarını arttirsam mı .siz tepeleme mi koymustunuz?

ufukmutfakta dedi ki...

Tuğba merhaba,
40 gr yaklaşık 2 çorba kaşığı kadar oluyor. Belki kaşıkların büyüklüğü de fark edebilir. bundan sonrakilerde 3 kaşık denemeni tavsiye ederim. Bir de buzdolabında uzunca bir süre donmasını beklemek gerek. Sevgilerimle....

Olsen dedi ki...

great post