Pazartesi, Eylül 15, 2008

TAVUK ŞİŞLİ PİLAV

gerdan çorbası 002
Akşam çekilen fotoğraflardan hiç hoşlanmıyorum. Işık yetersiz olduğu için net çıkmıyorlar. Bu pilav da iftar masasına sıcak olsun diye son dakika geldiği için fotoğrafı az ışıkta çekildi ve ancak böyle çıktı. Artık siz kusura bakmazsınız değilmi?
Pilavımızın herhangi bir orjinalliği yok. Yani genellikle hepimizin pişirdiği şekilde pişiriyorum bende. İlk evlilik günlerimde pilav yapmayı bilmezdim. O zamanlar eşim pişirirdi. Üniversite yıllarında yanlız yaşadığı için yemek konusunda pek bir becereklidir kendileri. Daha sonra ablamdan ve ablamın kayınvalidesinden öğrendiğim pirinç pilavını, şimdilerde ne zaman yapsam yiyen herkesten övgü alırım. Bunun nedenini, pirinci pişirmeden önce en az 1 saat sıcak suda bekletmeme bağlıyorum. Birde sıcak suda bekleyen pirinci duru suyu çıkıncaya kadar yıkamamda. Bu minik notlar, benim geçmişte yaşadığım gibi acemilik çeken yeni evli arkadaşlar içindir.Genellikle sade yaptığım pirinç pilavını bu kez havuç ve bezelye ekleyerek yaptım ve tavuş şişlerle beraber servis yaptım. İşte tarifimiz;
Malzemeler;
*3 kupa ( nescafe veya çay kupası olabilir) pirinç
*50 veya 75 gr arası tereyağı,( yağ oranını isteğinize göre artırabilir veya azaltabilirsiniz)
*1 yemek kaşığı zeytinyağı ( pirince parlaklık verdiği için mutlaka eklerim)
*4,5 kupa sıcak su
*Yeterince tuz
*1 su bardağı kadar bezelye ve havuç karışımı ( konserve olabilir )
*Minik tavuk şişleri
*Tavuk şişlerini kızartmak için sıvıyağ, tuz, karabiber.
Hazırlanışı;
1.Pirinçleri bir kaseye alıp, üstüne iki tatlı kaşığı tuz serpin ve hemen üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyerek, en az bir saat bekletin.
2.Suda bekleyen pirinçleri soğuk su altında nişastalı kısmı ( beyaz suyu) gidinceye kadar ve duru, temiz bir su çıkıncaya kadar yıkayın ve süzün . Ancak pirinçleri yıkarken çok fazla ezmeyin ki pirinçler kırılmasın.
3.Tereyağını tencereye alın.( Pilavı eskiden teflon tencerelerde pişirirdim. Ancak teflon konusunda son zamanlarda duyduklarım nedeni ile evdeki tüm teflon eşyaları attım. Onun yerine kaplama döküm tencere kullanıyorum şimdi. İnanın döküm tencerede pilav muhteşem oluyor )Yağı köpük köpük oluncaya kadar eritin ve ısıtın. Ancak dikkat edin tereyağını yakmayın.
4.Isınan tereyağına yıkayıp, süzdüğünüz pirinçleri ekleyin, üstüne yeterince tuzunu atın ve pirinç taneleri saydamlaşmaya başlayıncaya kadar kavurun.
5.Kavrulan pirinçlerin üstüne 4,5 kupa sıcak su ekleyin.Su sıcak olduğu için hemen kaynamaya başlayacaktır. Bu aşamada siz ocağı oldukça kısın ve tencerenin kapağını kapatarak suyunu çekmesini bekleyin.
6.Pirinç suyunu çekip, pilavın üstünde göz göz delikler olunca ocağı kapatın ve pilavın en az yarım saat dinlenmesini bekleyin.
7. Bu arada isterseniz konserve , istersenizde haşlayarak hazırladığınız havuç ve bezelyeleri ( konserve kullanacak iseniz, iyice yıkayıp, süzün ) pilavın üstüne döküp, kapağını kapatın. Servisten hemen önce pirinçleri ezmeden bir kaşık yardımı ile alttan üste doğru hafif hafif karıştırın.
8.Minik tavuk şişleri tuz ve karabiber ilavesi ile kızgın yağda kızartın. Çabuk pişecekleri için çok fazla yağda tutmayın, sertleşebilirler. Kızaran şişleri kağıt havlu üstüne alarak, fazla yağını çektirin.
9.Pilavı çukur bir kaseye doldurup, hafifçe bastırın ve servis tabağına ters çevirerek yarım küre şekline getirin. Tavuk şişleri de güneş ışığı gibi, tavuğun çevresine yerleştirip, servis için masanıza yerleştirin. Afiyet olsun.

NOT;Her pirinç cinsi pişerken farklı miktarda su çeker. Benim her zaman kullandığım Gönen pirinci denen en iri ve kırıksız olan pirinç cinsidir. Bu tarifte verdiğim 1 ölçü pirince, 1,5 ölçü sıcak su bahsettiğim pirinç cinsinde uygun bir ölçüdür. Ayrıca sıcak suda bekletildiği için bu ölçüdedir. Sıcak suda bekletmez iseniz daha fazla su isteyecektir.

21 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk , ellerine saglik. Yalniz tavuk sisler firinda da pisebilir, kizartmanin agirligi da olmaz, diye bir oneride bulunmak isterim.
Nagehan

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Sunum çok güzel. Her zamanki gibi.

Ellerinize sağlık.

Sevgiler...

Betül dedi ki...

ımmmm muhteşem görünüyor.... Ellerinize sağlık... Ay süper ya... Tavuğu çok severim pilavida ikisi bi arada ımmm

Adsız dedi ki...

Enfes duruyor sunum. İnan Ufuk yeni evli 24 yaşında bir bayan olarak isteyebileceğim en güzel şeyi yaptın şu Ramazan ayında. Misafir ağırlayacagım güzel bir menü oluşturma derdindeydim tamda,Sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

ama çok hoş bir renk oluşturmuş bu çekiminiz. böyle daha iştah açıcı bir hal almış pilavınız burdan çok lezzetli görünüyor.

Hülya dedi ki...

Sayfanı açtığımda yine gözlerimize ziyafet çektirecek bir görüntü ile karşılaştım.
Çok şık bir sunum olmuş ellerine sağlık.

Uğur CAN dedi ki...

Oldukça gözalıcı bir sunum elinize sağlık, Gece çekimleri konusunda size katılıyorum gün ışığı gibisi yok
Sevgiler

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Canım harika görünüyor pilavın,ellerine sağlık,sunumun çok şık olmuş...sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

merhabalar canım ellerine sağlık çok şık bir pilav olmuş.sunumda ayrıca harika sevgilerimle nilgün

Pelin dedi ki...

Ufukçuğum,
Çok şık olmuş.Çok da lezzetli görünüyor. Fotoğraf için üzülme. Gece çekilmesine rağmen güzel olmuş.
Sevgiler

şeker pasta dedi ki...

Pilav ve tavuk şiş harika görünüyor.
bloğun değişik lezzetlerin yanı sıra göze de hitap ediyor.
Ellerine sağlık

SOFRAMDA BERABER dedi ki...

hııımm çokta leziz gözüküyo yaa...
eline sağlık hayatım çokta lezetlidir oo sunuşunda çok güzel olmuş...
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ufuk sunumların herzaman harika. Senin sayfandan cok güzel şeyler ögrendim. Güncelleme sıklıgın düşünce öyle üzülüyorum ki. Hele bazen ardı ardına kek tarzı şeyler koyunca kendi kendime hayıflanıyorum neden evinde pişirdiği yemek dahi olsa koymuyor:) İtiraflar birbirini sıraladı farkındayım, öyle bizden evimizdensin ki canım istediginde sana ulaşmak cok güzel ve arşivin benimde arşivim oldu artık. Tüm güzellikler seninle ve ailenle olsun.Hayırlı ramazanlar

etki alanı dedi ki...

Sevgili Ufuk,
Herşey o kadar güzel ki,Yemek ve sunum için uğradığım bloglardan birisin...Tam kendimden umudu kesmişken ,şöyle bir uğradığımda,içim açılıyor ve gayret geliyor...Bu görüntüyü en yakın zamanda hayata geçiriyorum...

Gelmeni çok isterdim...
Ama pazar günlerinin önemini söylediğini çok iyi hatırlıyorum..
Her zaman beklerim..
Sevgilerimle....
TüTü

Adsız dedi ki...

Ufuk Hanım,yaptığınız her çeşit mükemmel.Sunum harika daha ne olsun.:)

Ellerinize sağlık.

Sizden bir ricam var.Kızım blog hazırlıklarını tamamlamak üzre.Sorun yaşadığı konu,resimleri sizinkilerin boyutlarında yapamıyor.Bize yardımcı olur musunuz?Belki bizim gibi öğrenmek isteyen arkadaşlarda vardır.Onlarada yardımcı olmuş olursunuz.Çok teşekkür ediyorum.İyi günler.

Çimen

ufukmutfakta dedi ki...

Güzel yorumlarıyla beni mutlu eden tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Yoğun iş temposu yaşadığım için tek tek yorumlarınıza cevap veremiyorum ne olur kusuruma bakmayın.

Tütü, pazar günü çekincemi unutmaman beni çok mutlu etti. bende seni görmeyi çok isterdim. İnşallah başka sefere, sevgilerimle....

Çimen Hanım, yardımcı olmak için uzun uzun yazmak isterdim ama inanın çok sıkışık bir ortamda yazıyorum. Onun için kısa bir özet vereyim inşallah yardımcı olabilirim. Resimleri FLİCKR'da kendime açtığım sayfalara yüklüyorum. Yüklediğim resimlerin üstte yazan all size bölümünden medium olanı seçiyorum. Sonra resmin altında beliren html kodunu kopyalayıp bloggerdeki yayınlayacağım yazının sayfasına yapıştırıyorum. Belki daha kolay bunu yapan arkadaşlar vardır. ben bu şekilde yapıyorum. Sevgilerimle...

Aybike Ceylan dedi ki...

Ufuk'cugum,
Elinize saglik, nefis olmustur eminim.
Sevgilerimi gonderiyorum.

Pastanı Seç dedi ki...

ellerinize sğlık pe lezzetli görünüyor.

sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Ufuk'cuğum,çok nefis ve şık görünüyor tavuk şişli pilavın..Hele aşağıdakiler ise bir ömre bedeller..Ellerine sağlık canım benim..Öpüyorum yanaklarından..

Hayırlı iftarlar..Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Ufukcum ya nerelerdesin :(
Çok ara veriyorsunnn

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Merhaba Ufuk,

ellerine sağlık sunum süper,

sevgiyle kal,