Perşembe, Kasım 05, 2009

ELMALI KURABİYE

ELMALI KURABİYE 015

Elmalı kurabiye en sevdiğim kurabiye çeşitlerinden biridir.Çeşit çeşit tarifi var. Ben hamuru yumuşak olanları pek sevmiyorum. Hamur biraz gevrek olmalı, ağızda dağılmalı. Ayrıca içinde bolca ceviz olmalı ama bana göre karanfil ve üzüm olmamalı. Sayfamı yazmaya başladığım Eylül 2006'dan bu güne kadar sayısını hatırlayamayacağım kadar çok pişirdim ama burada yayınlamak kısmet olmadı. Uyguladığım bir tarifim  daha var. Onu da bir başka sefer yayınlayacağım. Şimdi fotoğraftakinin tarifini verelim.
Malzemeler;
Hamuru için;
*250 gr tereyağı( oda sıcaklığında )
*yarım su bardağı zeytinyağı,
*3 çorba kaşığı toz şeker,
*1 yumurta
*1 çorba kaşığı yoğurt
*1 paket kabartma tozu
*Aldığı kadar un
İçi için;3
*4 adet orta boy golden elma
*3 çorba kaşığı toz şeker
*1 su bardağı kadar küçük parçalara bölünmüş ceviz
*2 tatlı kaşığı tarçın
Hazırlanışı;
1.Öncelikle elmaların kabuklarını soyup rendeleyelim ve bir tavaya alarak, şeker ilavesi ile pişirmeye başlayalım. Elmalar suyunu çekene kadar pişirdikten sonra tarçın ve cevizi ilave ederek bir iki karıştırıp, ılınmaya bırakalımç
2.Hamur malzemelerini karıştırarak güzelce yoğuralım. Hamur kulak memesi yumuşaklığında fazla sert olmayan bir hamur olmalı.
3.Hamuru merdane yardımı ile unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında açalım ve ağzı genişçe bir bardakla yuvarlaklar keselim. Veya yuvarlak kurabiye kalıbınız varsa onunla da kesebilirsiniz.
4.Herbir yuvarlağın içine birer kaşık elmalı karışımdan koyduktan sonra, hamuru ortada kapatalım ve birleştirme yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirelim.
5. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 -20 dakika kadar kurabiyelerin üstleri hafif pembeleşmeye başlayıncaya kadar pişirelim.
6.Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra üstlerine pudra şekeri serperek servis yapalım. Afiyet olsun.
ELMALI KURABİYE 030

19 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık canımmmm eminim çok
lezizdir kucak dolusu sevgiler..

elif dedi ki...

Ben de bayılıyorum elmalı kurabiyeye.hatta küçükken hasta olduğumda canımın hiç bir şey istemediğini "elmalı kurabiye bile istemiyorum" diyerek dile getirirdim:)ellerinize sağlık..sevgiler..

durutarifler dedi ki...

Benim de bayıla bayıla yediğim bir lezzet.
Ellerine sağlık.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ufuk'cuğum,
Çok çok severim ben de bu elmalı kurabiyeleri. Ama içindeki yağ miktarından dolayı (maalesef kurabiyeler az yağlı olmuyor) yıllardır yapmıyorum ve yemiyorum. Şimdi görünce nasıl da ağzımın suları aktı. Nefis görünüyorlar.
Ellerine sağlık, sizlere de afiyetler olsun.
Sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Ufuk'cuğum,bende yumuşak olan hamurları sevmiyorum..Özellikle elmalı kurabiyelere hiç yakışmıyorlar..Bu kıvam tam benim sevdiğim şekilde olmuş..Fotoğrafları da öyle güzel çıkmışlar ki,imrenmemek elde değil..Ellerine sağlık canım..


Sevgiler..

pelince dedi ki...

Ufukcum bende senin tam tersi seviyorum :) yumuşak olması hoşuma gidiyor,ama şunun da etkisi olabilir. bir kere pastaneden hazır almıştım ve dışı çok sert ve çok kalındı..içindeki malzeme çok azdı.. belki ondan hoşuma gitmemiştir..
Diğer tarifide bekliyorum mutlaka...

Çok uzun yazdım affola :)

Ellerine sağlık..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ellerine sağlık canım bence de elamlı kurabiye denince bol ceviz ve tarçın olmalı diğerlerine gerek yok ki zaten :)))

Sevgiler,
Evren

sarmaşık dedi ki...

Paris güzeli kurabiyenizle beraber blogunuzu da keşfettim Ufuk hanım; o ne enfes bir kurabiyeydi! evde o kadar beğenildi ki sürekli "cevizli kurabiye yapsana noluur" sözünü duyar oldum. Ancak eminim diğer tarifleriniz de en az onun kadar güzeldir, fırsat buldukça deneyeceğim. Keyifli günler dilerim...

Unknown dedi ki...

Nefis görünüyorlar tabakta öyle kuzu kuzu yatıyorlar ama ben bu sefer diyette kararlıyım sadece resimlerine bakmakla yetineceğim bir süre ellerinize sağlık

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım nefis olmuş. Bayıldım. Özellikle fotoğraf çok şık olmuş.
Ellerine sağlık canım
Bu arada sitemde güzel bir süpriz var. Bakmak ve katılmak istersen http://www.lezzetibol.com/surpriz-ve-ac-soslu-iglo-acik-deniz-somonu.html

sevgilerimle

Aybike Ceylan dedi ki...

Ufuk'cugum,
Ellerine saglik, cok severim.
Guzel bir hafta sonu diliyorum, saglikla ve sevgiyle.....

Ordanburdanhayattan dedi ki...

selam,
dün sabah kahvaltıya gelecek olan misafirlerim için kolay bir elmalı kurabiye yapmak istedim milföyden. içi hazırladım ancak son anda milföyler birbirine yapışıp parçalandı şimdi senin bu tarifin hamurundan yapacagım bu aksam. fakat rejimdeyim ve yaparsam yerim o nedenle pişirmeden sadece şekil verip donudurucuya atayım diyorum. umarım sorun olmaz. teşekkürler

hilal dedi ki...

TARİFİ DENEDİM.İLK ANDA KIYIR KIYIR BİR KURABİYE İKEN ERTESİ GÜN ÇOK YUMUŞADI.AYRICA HAMURU ÇOK PÜRÜZ PÜRÜZ OLDU.NERDE YANLIŞ YAPMIŞ OLABİİRİM?

ufukmutfakta dedi ki...

Hilal merhaba,
kurabiyeler tam soğumadan kapalı bir kap içinde saklamış olabilirmisin? Tarife tam uyduysan yumuşamaması gerekirdi. Yada elmaları pişirirken suyunu tam çektirmemiş olabilirmisin? Başkaca aklıma bir şey gelmiyor.

hilal dedi ki...

evet ufukcum aynen deddiğin gibi kapalı kapta saklamak istedim.sanırım bunun yüzünden oldu.teşekkürler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

yaptım sonuç harika, biraz önce de blogda yayınladım izninle. teşekkürler tekrar

Adsız dedi ki...

J'ai appris des choses interessantes grace a vous, et vous m'avez aide a resoudre un probleme, merci.

- Daniel

Nixie dedi ki...

Sanırım Birdaha yapmam.İlk defa bir kurabiye hamurunun bu kadar zor olduğuna Şahit oldum.Açarken parçalanıyor..iç harcı koyup iki ucu birleştirmeye çalışıyorum parçalanıyor.tuhaf bir hamur.Baya yordu beni.Allahtan pişerken kabarıp dağılmadı.Nasıl olduysa aynı kaldı...Kıyır kıyır ve lezzet güzel.Buda hüsran olacak diye çok korktum😊

Unknown dedi ki...

Çok güzel bir tarif ne zaman elmalı kurabiye yapacak olsam bu tarifi açıp yapıyorum emeğinize ve ellerinize sağlık