Salı, Şubat 23, 2010

ŞEFTALİ KURABİYE

şeftali kurabiye 078

Eski yıllarda Afiyetle isminde bir yemek dergisi yayınlanıyordu. Şimdi yayınlanıyormu bilmiyorum ama kitap ve dergi satan yerlerde hiç rastlamadım. Sanıyorum 1995 veya 1996 yıllarında yayınlanan bir sayısında "Renkli Kurabiye" başlığı ile yayınlanmıştı bu tarif. Yemek dergilerinden beğendiğim tarifleri içeren sayfaları koparıp klasörlediğim için sayıların tarihleri maalesef elimde bulunmuyor.Bu tarifinki de öyle. Neyse..... uzun yıllardır aralıklarla yaparım. Biraz el oyalayıcı bir kurabiye ama görüntüsüne herkes bayılır. Gerçekten de  taze yeşil yapraklarla hazırlanan sunumu oldukça göz doldurucu ve şık oluyor. Orjinal tarife göre, kurabiye hamuruna sadık kalıyorum bu tarifi uygularken. Ama iki kurabiyeyi birbirine yapıştırırken farklı bir usul uyguluyorum Onu burada yazacağım. Birde bu kurabiye ile ilgili şu uyarıyı yapmak istiyorum. Kurabiye hamurunun kıvamı sert ve kıyır kıyır dediğimiz kıvamda olmuyor. Aşağıda da bahsedeceğim renklendirme uygulaması ve ara katman sebebi ilekurabiye ve nemli kek arasında bir kıvamda oluyor.Tarifimiz şöyle;
Malzemeler;
*250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında )
*2 adet yumurta sarısı
*1 çay bardağı pudra şekeri
*1 paket vanilya
*1 çay kaşığı kabartma tozu
*4 su bardağı un
*Gıda boyası ( sarı, kırmızı, yeşil renklerde)
*Toz şeker ( son aşamada dekor amacıyla kullanılacak)
Ara katman;
*100 gr kadar bitter çikolata ( benmari de eritilecek)
*100 gr kadar sıvı krema
Hazırlanışı;
1.Gıda boyası ve toz şeker hariç tüm hamur malzemesini yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamurun üstünü örterek yarım saat dinlendirin.
2.Dinlenen hamurdan yarım ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayarak, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. ( Burada hamuru, kurabiye boyutunu nasıl istiyorsanız o derecede büyütebilirsiniz. Benim hazırladığı kurabiyeler, şeftali büyüklüğünde değil, nektar büyüklüğünde oldu.)
3.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında çok fazla kızartmadan, renkleri hafif pembeye dönüşünceye kadar pişirin. Fırından çıkarın ve iyice soğuyup sertleşene kadar bekleyin.mısra doğumgünü 011
4.Bu arada eriyen çikolata ve kremayı çırparak karıştırın. Hafif sertleşmesi için buzdolabına koyun ancak çok fazla sertleşmesin.
5.Soğuyan kurabiyelerinizin birer birer alt kısımlarını, nektar çekirdeği sığacak  kadar , kurabiyeleri elinizle fazla sıkmadan oyun. Bu işlemi kabak oyacağı ile ve kazıma yöntemi ile yaparsanız daha başarılı olursunuz. Aksi halde kurabiyelerin kırılma riski var.
6.Oyduğunuz kurabiyelerden kalan unn haline gelmiş kırıntıların bir kısmını çikolatalı kremaya karıştırın. Yanlız bu işlemi yaparken kremanın yapışkanlığının gitmemesine fazla sert olmamasına dikkat edin. Zira iki kurabiye parçasını birbirine bu krema yardımı ile tutturacaksınız. Aksi halde yapışmaz ayrılırlar.( Tarifin orjinalinde bu ara krema yerine herhangi bir marmelat kullanılıyordu. Kurabiyelerin ortaları da oyulmuyordu. Marmelat kullanacaksanız şeftali marmelatı kullanmanızı öneririm.)
7.Kremadan çay kaşığı yardımı ile alacağınız parçaları kurabiyelerin ortalarına dikkatlice yerleştirin ve iki kurabiyeyi birbirine tutturun.
8.Tüm kurabiyeler bittikten sonra ayrı ayrı kaplarda gıda boyalarından kürdann yardımıyla alacağınız boyaları yarım çay bardağı su ile açın.Toz şekeri ise yayvan bir tabağa koyun.
9.Her bir kurabiyeyi her üç renk boyaya, her renk kurabiyenin farklı bölgesine denk gelecek şekilde hızla batırıp çıkarın. sakın kurabiyeleri suda tutmayın, dağılırlar.
10.Boyalara batırıp çıkardığınız kurabiyeleri toz şeker içinde bastırmadan yuvarlayın. her tarafına şekerin yapışmasını sağlayın.
11.Bu şekilde hazırladığınız kurabiyeleri en az 4-5 saat bekletin ki üstlerindeki toz şekerler kuruyarak beyaz rengine ulaşsın. Son aşamada taze yeşil yaprakları kurabiyelerin kremalı kısımlarına yerleştirerek sunuma hazır hale getirin. Afiyet olsun.
şeftali kurabiye044şeftali kurabiye 079

27 yorum:

ÇAK Çikolata ve Pasta dedi ki...

Ellerinize sağlık :) İnanılmaz güzel olmuş. Tarifini merakla bekliyorum :))

sofrasanatim dedi ki...

elinize sağlık çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Ne kadar hoş bir görüntüsü olmuş. Ellerinize sağlık...

kalpkurabiye dedi ki...

ellerinize sağlık resmi bile yetti bize:))

LEZZETİKRAM dedi ki...

ay ay bunlarda ne ,ne kadar güzeller :) eline sağlık
tarifi en yakın zamanda bekliyorum
sevgiler

Unknown dedi ki...

Tarifi sabirsizlikla bekliyorum... Sevgilerimle,

Unknown dedi ki...

Muhteşem tarifi sabırsızlıkla bek
liycem.Bu arada sağlıklı,huzurlu, mutluluk dolu güzel bir ömür dile rim çok öpüyorum...

Şehnaz dedi ki...

ufukcum harika bunlar...ne kadar dekoratif...yemede seyret...ellerine sağlık...

Bengü-www.pemberehber.com dedi ki...

Bu ne güzel bir şeftalidir böyle, tarifi bekliyorum yapacağım. Ellerine sağlık. Sevgiler

boncuk mutfakta dedi ki...

Çok severim ve bloğumu ilk açtığımda yüklediğim tariflerden biridir.Ama sanatını konuşturmuşsun.o ne albeni öyle sanki dalından tabağa düşmüş gibi.Ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Ben ce bu bile yeterli süper görünüyor

Emel Kurt dedi ki...

Selam tarifi bende merakla beliyorum.Sanki yapmasi biraz zor gibi geldi bana,görüntüye bakilirsa baya emek istiyor gibi.Ellerinize saglik.Sevgiler.

ZUHAL dedi ki...

Merhaba Ufuk.Ellerine sağlık.Bu kurabiyeleri uzun zamandır arıyordum.Çok sevindim sende görünce.Tarifini heyecanla bekliyorum.Sevgiler.....

g dedi ki...

bu kurabiyeyi her zaman çok beğenmişimdir. nihayet ben de yapabilirim artık:))sabırsızlıkla tarifi bekliyorum elinize sağlık...

pelince dedi ki...

Çok şeker olmuş ya,görüntüsü harika..

Hayırlı Kandiller diliyorum..Tüm duaların kabul olsun inşallah...

LEZİZCE dedi ki...

Bu gece peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa S.A.V 'in dünyaya şereflendirdiği gecedir. O peygamber ki insanların sapıklıkta sınır tanımadığı, cehalette en üst seviyelere ulaştığı, küfür ve şirkin kölesi olduğu bir zamanda dünyaya şeref vermiş ve dünyaya ilahi bir nur, rahmani bir şifa olmuştur.. Dularımız bu gece eksik olmasın, kalplerimiz imanla dolsun, kandiliniz mübarek olsun..

BEYZA dedi ki...

Süper görünüyor.Tablo gibi.Tariflerinizi, özellikle kahvaltı sofralarınızı çok beğeniyorum.Bu aralar bende birşeyler yazmaya çalışıyorum.Tost ekmeği salatanızı denedim ve siteme ekledim.Herkes bayıldı.İzleyebilir,tavsiyelerde bulunabilirseniz sevinirim.Teşekkürler... www.kabulgunum.com

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ufuk'cuğum,
Çok şık ve leziz kurabiyeler bunlar.Ellerine sağlık. Bir zamanlar çok sık yaptığım bu kurabiyeleri bir kış günü gelecek olan misafirlerim için yapıp masaya koydğumda gerçek şeftali zannedip nerden bulduğumu sormuşlardı. Bunlar da aynen öyle dedirtiyorlar.

Küçük bir ipucu işine yarar belki diye yazmak istedim. Pişirdikten sonra içlerini oymak yerine ben hamuru pişirmeden önce içi boşaltılmış yarım ceviz kabuğunun üzerini kaplayıp şeklini orda
verip pişiriyorum. Hem daha az zahmetli ve kırılma riski de olmuyor. Piştikten sonra ceviz kabuğu çok kolay çıkıyor.
Tekrar ellerine sağlık der sevgilerimi gönderirim.

masalmutfagi dedi ki...

Ufukçuğum ellerine sağlık bende yaparım bu kurabiyelerden hatta armut , çilek , kiraz şeklinde meyve sepeti kurabiyeleri yapmıştım , çok lezzetli dimi..:))

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Bayıldım bayıldım. Yine harika.
Ellerine koluna sağlık canım.Nasıl şık ve lezzetli duruyor.
Tam fotoğraflık gerçekten:)))
Kucak dolusu sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

muazzam bir görüntü, ellerine sağlık

Özlem dedi ki...

Harika bir görüntü olmuş canım, ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Tsrifinizi hemen denenecekler listeme aldim... Yapimi biraz mesakkatli gibi ama sonuca deger dogrusu... Mutlaka deneyecegim... Sevgilerimle,

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ufukcuğum harikasın mutfağıyla çok ünlü olan babnnem bu kurabiyleri bir yerde görmüş ve anlata anlata bitirememişti ve ben de deli gibi tarif ararken sen bu potu yayınladın çoook teşekkürler canım, ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

Narince dedi ki...

Afiyetle dergisinin dört sayısı var elimde. Shaflarda da o kadar dolaşırım hiç denk gelemem. O kadar kıymetli ki kimse elinden çıkarmak istemiyor besbelli.

PASTA DANTELA dedi ki...

Merhabalar ellerinize sağlık görüntü çok güzel ..epey uğraşmışsınız ama değmiş...sevgi ile kalın...

Esma Ercengiz dedi ki...

ne kadar güzel bir görüntü.. tebrikler..