Pazartesi, Aralık 06, 2010

Ayva Reçeli



  Sevgili Nüket'in çiftliğinden getirdiği bir sürü ayvayı çiğ olarak yiyip bitiremeyeceğimizi anlayınca, eşe dosta dağıttıklarımızdan arta kalanların bir kısmını reçel yapmaya karar verdim. Aslında bizim evde reçel pek tüketilmez ama ayvaların çürüyüp atılmasını da istemedim. Bu  reçelde istediğim o güzel ayva kırmızısı rengini yakalayamadım. Bunun sebebinin, ayva çekirdeklerinin pek çoğunun çürümüş olması ve çok az çekirdeği kullanabilmem olarak tahmin ediyorum. Arta kalanlarla ve kabuklarla ancak bu rengi elde edebildim. Bu sabah eşim tadına baktığında lezzetini oldukça beğendiğini söyleyince, görüntüsü olmasada tadı tasdiklenmiş oldu.  Bende sırada bekleyen yeni yıl çalışmalarından önce sizlerle paylaşayım istedim.
Malzemeler;
* Yaklaşık 1 kilogram kadar kabukları soyulmuş, çekirdekleri ve çekirdek yuvaları temizlenmiş, tavla zarı büyüklüğünde doğranmış ayva.
*1 kilogram toz şeker
*Soyduğunuz ayvaların rengi bozulmamış temiz kabukları.
*Elde edebildiğiniz kadar bozulmamış olanlarından ayva çekirdeği,
*1 adet çubuk tarçın veya 1 çay kaşığı toz tarçın
*Yarım çay kaşığı zencefil
*Yarım çorba kaşığı limon suyu
*Su
Hazırlanışı;
1.Ayvaların kabuklarını soymadan önce çok güzel yıkamanız gerekiyor. Yıkadığınız ve soyduğunuz kabukları ve çekirdekleri bir mutfak tülbentinin içine koyup, tülbenti ayvalarla beraber bir tencereye alın ve ayvaların üstünü azıcık geçecek kadar su koyup, ayvalar haşlanıncaya kadar pişirelim.Çok fazla da haşlamayalım, ayvalar erir sonra. ( Bu arada çekirdekler ve kabuklar sebebi ile reçelin renginin kırmızıya kırmızıya dönmesi gerekmekte)
2. Ayvalar haşlanınca tencereden kabukları ve çekirdekleri çıkaralım ve ayvaların üzerine şeker ilave edelim. Yaklaşık olarak 30-45 dakika arasında pişirelim. Bu arada haşlama aşamasında ayvalar suyunu çok çekmiş ve susuz kalmış ise, ayvalarla aynı hizaya gelecek şekilde su ilave edelim. Bu sürenin sonunda reçelin suyu hafifçe tencerenin yanlarından doğru köoüklenmeye başlayacaktır.Tarçın ve zencefili ilave edip,bu aşamadan sonra 5 dakika daha kaynatıp, altını kapatılım.( Tarcın çubuk ise bu aşamada tencereden alın)
3. Reçel size çok gevşek ve sulu gelebilir, ancak reçeller soğuduktan sonra gerçek kıvamlarına erişiyorlar. Örneğin benimki tam bir gün sonra tam kıvamına geldi.
NOT:Ben  görüntü farklı olsun diye reçele bir avuç kadar nar tanesi ekledim. Fena durmadı. Sizde dilerseniz ekleyebilirsiniz.Afiyet Olsun.
Ayva Reçeli-3Ayva Reçeli2

19 yorum:

LaMa dedi ki...

ozledik ama!

Unknown dedi ki...

Canım bayılırım Ayva reçeline elle
rine sağlık mutlu haftalar.

evatolyesi dedi ki...

Tam zamanı ellerinize sağlık
Sevgiler:)

Unknown dedi ki...

Bence rengi, durusu çok hos olmus. Ellerine saglik

Bengü dedi ki...

Ufukçuğum, ellerine sağlık. Ayva reçelinin güzel rengi çekirdekler ile daha da bir kızıllaşmış. Hele ayvalar doğal olunca en güzeli. Sevgiler

Eya dedi ki...

evet evet Ufukcugum, özlediydik gercekten...bak cok ara veriyorsun ona göre.Gözümüz ekranda takili kaliyor, ellerine saglik, rengi istedigin gibi tutmamis olabilir ama ev yapimi halis organik recel, daha ne olsun, sevgiler

zehra

Lezzet Adası dedi ki...

ellerinize sağlık çok severim ayva reçelini, görüntüsüde pek güzel duruyor.

nesrin dedi ki...

Ellerinize saglik. Ne lezzetlidir kimbilir?

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Ayvanın her türlüsü süper, ellerine saglik:)

LEZZETİKRAM dedi ki...

elinize sağlık ,rengi muhteşem ;)

Nehir Butik Pasta dedi ki...

bence rengi güzel olmuş,çok sevdiğim reçellerden biridir
ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Bir de kaymak hımmmm

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Rengi çok hoş olmuş aslında ellerinize sağlık ...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Özlemişim sizi :)

Sevgler,
Evren

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

Saygılar.

Seni Keşfettim dedi ki...

Merhaba,
kategorilere ayırdığınız sekmeler içerisinde daha önce gördüğüm ama şuan olmayan birçok tarif var. örneğin kahvaltı kategorisi okadar az ki halbuki arşivinizi bastan sona bilen biri olarak fransız tostunun neden orada olmadıgını anlamadım. yemek dergisi kıvamında blogunuzdan faydalanıyorum. kategorileri eski haline çevirirseniz çok sevinirim. sevgiler.

kiraz çiçegi dedi ki...

elelrinize sağlık süper gözüküyor. renkde olmuş tutmuş. bende bu rengin çok yavaş kaynatma ile elde edildiğini öğrendiğimde şaşırmıştım sadece çekirdek vermiyormuş yani o rengi. neyseki bende başarılı oldum. sevgiler
http://heveslikirazcicegi.blogspot.com/2010/11/ucasm-geldi.html

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

Ufuk hanımcığım,
yaptığınız herşeyi öyle çok beğeniyorum ki sadece ayva resmini bile çekseniz vaovv diye bakarım sanırım:)))ellerinize kollarınıza sağlık
kocaman öpüyorum

Zehra Gürgen dedi ki...

Tam ayva reçeli yapmayı düşündüğüm bir dönemde tarifine bayıldım.bu hafta sou reçel günü olacak bizde :)