Salı, Temmuz 12, 2011

KIYMALI TAZE FASULYE

2

Yazın en hafif yemeklerinden biri. Ben taze fasulyeyi parça et yerine kıyma ile pişirmeyi ve yemeyi çok seviyorum. Tam bir anneanne yemeği.Hazırlanışı pek çoğunuzun bildiği gibi, püf noktası yok ve çok kolay. Birde bu şekilde ama tereyağı ile pişirilen fasulyenin daha ufak doğranıp pişmesine yakın üstüne yumurta kırılan türü de var. O çeşit pişirmeye Erzincan tarafında "Fasulye Civil" deniyor. Belki bileniniz vardır.Ben o türü daha çok seviyorum ama evde yiyen olmadığı için maalesef pişiremiyorum.  Bu tarifimiz ise şöyle;
Malzemeler;
*1 kilo (Boncuk Ayşe tabir edilen) taze fasulye
*250 gr kıyma
*1 adet orta boy soğan
*2 adet orta boy domates
*2 diş sarmısak ( arzuya bağlı)
*1 çorba kaşığı domates salçası
*3 çorba kaşığı zeytinyağı
*tuz, karabiber, kırmızı pul biber
*1 çay bardağı kadar sıcak su
Hazırlanışı;
1.Fasulyeleri güzelce yıkadıktan sonra, suyunu süzün, ayıklayın ve jülyen doğrayın.(Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi)
2.Kıymayı , zeytinyağında pişirin, üstüne yemeklik doğranmış soğan ve tavla zarı büyüklüğünde doğranmış domatesi ekleyin, biraz kavurduktan sonra salça ve baharatları da ekleyerek bir kaç kez böylece çevirdikten sonra fasulyeleri üstüne ekleyip, karıştırıp, tencerenin kapağını kapatalım ve ocağın altını kısalım.
3. Bu şekilde kendi halinde buğulanmaya bıraktığımız fasulyeler yeşilliklerini atıp hafif sararmaya başladığında bir çay bardağı sıcak suyu ekleyerek, suyunu çekene kadar pişirelim. Bu aşamada fasulye çok su çekerse( su oranını siz kontrol ederek belirleyin) bir çay bardağı daha ekleyebilirsiniz. Ama bu pişirme yönteminin özelliği fazla sulu olmamasıdır. Buna dikkat edelim. Pişen fasulyeyi, 10-15 dakika dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
DSC_1326
kıymalı fasulye

9 yorum:

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

ufukcum ellerine saglik canim cok lezziz görünüyor! bende cok cok severim taze fasulyeyi :)
sicacik sevgiler

Sevil Şahin dedi ki...

Ufuk ablacım bende yumuratlı çok severim hele kurutulmuş fasulye yaptığımızda yumurtalı da var of of yemede yanında yat oluyor :)
ablacım madem evde yiyen yok sen bana gel beraber yiyelim Ben yaparım sana :)
Bu şekilde de çok nefis olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsun

ebru dedi ki...

ellenize sağlık.
fasulyeyi bende kıymalı seviyorum bizde yumurta kırıp yaparız. Pişince de üzerine taze maydonoz ve dereotu doğrarız...

böyle de hafif olduğu her halinden belli..

Eya dedi ki...

Ufukcugum...en sevdigim yaz yemegi...ellerine saglik, sevgilerimle

zehra

www.sendepisir.com dedi ki...

Yaz kış en sevdiğim yemektir. Hele üzerinde sarımsaklı yoğurtla. Değmeyin keyfime ellerinize sağlık..

ayseyaman dedi ki...

artik ben tariflerden cok yemek tabaklarina, ortulere bakar oldum...hepsi ne guzel ne zevkli secimler...asagidaki kirmizi puantiyeli peceteligeyse bittim...:)

Kuzzine dedi ki...

ellerinize sağlık,eminim çok güzeldir;kıymalı sebze yemeklerine bayılırım ama doğrusu taze fasulyeyi hiç kıymalı pişirmemiştim.sizlere afiyet olsun :D

mutfak penceresi.com dedi ki...

Merhabalar ben de kıymalı fasulyeyi çok severim malefes evdekiler kıymalı yemediği için etli veya zeytinyalı pişiririm.Taze fasulyeniz çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

Unknown dedi ki...

Mmmm,şuan tam da istediğim şey sanırım taze fasülye :)
Ellerine sağlık canım..
Hayırlı kandiller diliyorum..