Salı, Ağustos 02, 2011

TAVUK SOTE -PİLAV VE ÇORBA

DSC_1425
Tüm Ziyaretçilerime hayırlı Ramazan'lar dileyerek, tamda çalışanlara uygun basit ve çabuk hazırlanabilen bir iftar menüsü tarifi vermek istiyorum. Tavuk Sote, şehriyeli pirinç pilavı ve Süzme Mercimek Çorbası.
Tavuk Sote için malzemeler;
*750 gr kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
*2-3 adet çarliston yeşil biber( ince doğranmış)
*2-3 adet orta boy tavla zarı büyüklüğünde doğranmış domates
*3 diş ezilmiş sarmısak
*2 çorba kaşığı zeytinyağı
*Pul biber, kara biber, tuz, kekik
*2 çorba kaşığı soya sosu
Hazırlanışı;
1. Öncelikle kuşbaşı tavul etinizi teflon yada döküm bir tencereye alın ve etler suyunu salıp, çekinceye kadar arada karıştırarak, orta ateşte pişirin.
2. Etler suyunu çekince zeytinyağı ve biberleri ekleyerek 5 dakika kadar eti kavurun. sonra domates ve sarmısakları ekleyin ve tencerenizin kapağını kapayarak ve yine arada bir karıştırarak sebzelerin etle pişmesini sağlayın.
3. Tavuk eti ve sebzeler diriliklerini kaybetmeye başlayınca tuz, kara biber, pul biber ve bolca kekik ekleyerek kavurun.
4. 5 dakika bu şekilde kavurduğunuz sotenize en son soya sosunu katıp, iki dakika daha pişirdikten sonra altını kapatın ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun. ( Yaklaşık olarak pişme süresi 35-40 dakika kadardır)

HAZIR SÜZME MERCİMEK ÇORBASI

DSC_1416
Ramazan'ın ilk günü büyük oğlum Uğur oruç tuttu. Tabii ki küçük oğlum da kendisine örnek aldığı abisi gibi oruç tutmak istedi. Bu isteğini kabul ettik ama dayanamayacağı için ona "Tekne Orucu" tutturacağımızı söyledik. Tekne Orucu'nu belki bileniniz vardır. Küçükken bizler oruç tutmak için heveslendiğimizde  öğle ezanına kadar hiçbir şey yiyip içmemek şartı ile oruç tuttururdu ailemiz. Öğlende ezanla orucumuzu açardık. Tabii ki  benim haylaz oğlum tekne orucunu sandal orucu yaptı. Her iki saatte bir birşeyler yiyip, sonra tekrar oruca girdiğini söyleyerek güya oruç tuttu. ve Akşam Ezanı'nda sanki tüm gün oruçmuş gibi abisiyle beraber "Anne hemen bize çorba yap, çok acıktım" dedi.  Aslında bizim evde hazır çorba hiç tüketilmez. Ama yakın bir zamanda Sevgili Yasemin Sümengen tarafından denemek ve fikrimi söylemek üzere NESTLE-MAGGİ'nin yüksek lifli çorbaları önerildi.  Bende ilk denememi mercimek çorbası ile yapmak istedim. Sonuçta çok beğendiğimizi söylemek istiyorum. Çorbayı üstündeki tarife göre pişirdikten sonra, 2 çorba kaşığı tereyağına pul biber ve nane ekleyerek biraz kızdırdım ve bu karışımı çorbanın üstüne döktüm. Bu işleme Çorbaya yağ yakma denir ama belki bilmeyenler vardır diye, bu şekilde ifade ettim.
Neyse, tavuk soteli, pilavlı, çorbalı iftarımızı, küçük oğlumun orucunu kutlayarak  böylece açmış olduk. Deneyen herkese afiyet olsun.

16 yorum:

Zeynep'in Evi dedi ki...

hayırlı ramazanlar diliyorum..

Sevil Şahin dedi ki...

ablacım oğullarının ve senin tutmuş olduğun orucu rabbim kabul eylesin.
Menü çok güzel olmuş ellerine sağlık
hepinize afiyet bal olsun. Bende yaseminin söznü dinleyip bu akşam yapayım bu çorbayı :)
hayırlı ramazanlar hayırlı iftarlar ablacım

pelince dedi ki...

Ufukcum bizde de bir benzeri var :)Bende pek severim,hava sıcak tavuk korkutsa bile yinede taze olanını bulup yapıyorum :)
Çorba ise nefis olmuş.. ellerine sağlık.. Çocuklarımız büyüyor ne mutlu bize,allah bugünleride gösterdi ya çok mutlu oluyorum.. Allah tam gün tuttukları günleride göstersin inşallah...

Hayırlı Ramazanlar...

Sevgiler.

AsOrTiK dedi ki...

et soteyi acaba doğrumu yapıyorum diye okudum:) aradaki fark soya sosu yerine nar ekşisi kullanıyorum ben...
elinize sağlık nefisss görünüyorlar.
küçük oğlunuzun oruç tutma şekli iyiymiş, allah kabul etsin, çok güldüm:))

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Ufuk'cugum, hersey harika. Bende de tavuk sote var :)

Guzel bir ramazan olsun sizlere de.

Sevgi ve selamlar...

yeşim dedi ki...

ufukcum Allah kabul etsin oruçlarınızı...çorbanızda nefis görünüyor.şifalar olun.hazır çorba bende pek pişirmem ama merak ettim denemek istiyorum.hayırlı ramazanlar canım.görüşmek üzere...

Mutfak Havlusu dedi ki...

"Sandal orucu"çok sevdim bunu:-)Ufaklığa yeter o kadar abisininde Allah kabul etsin çok güzel.
Ellerinize sağlık nefis görünüyor,ben tavuk fazla sevmem ama böyle sebzeli olunca yerim güzel olur.Hayırlı ramazanlar olsun sizede,ağız tadıyla inşAllah!

mavii dedi ki...

oglunuzun yaptıkları çok hoş sizin sunumuzda elinize saglık:)

marifet ellerimizde dedi ki...

ellerıne saglık...yıne cok hos bır lezzet cıkmıs ortaya....bende beklerım...sevgıler..zeynep

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

tavuk sote ve pilav icin ellerinize saglik corbaylada super olmus
Hayirli Ramazanlar

Aybike Ceylan dedi ki...

Ufuk'cugum,
Her zaman ki gibi biraktigin yorumun beni cok mutlu etti, tesekkur etmeye geldim. Sevgilerimi ve selamlarimi birakiyorum :)

cafenoHut dedi ki...

Fotoğraflar da tarifler de harika... Benim gibi acemi aşçı için çok keyifli bir hazineymiş burası.. ben benim seviyeme uygun tarfler aramaya devam ediyorum...

Deli Anne dedi ki...

Merhaba, bayıldım blogunuza söylemeden edemedim. Temanızın zerafeti, fotoğrafların canlılığı, pek nezih, pek düzenli.. tebrik edeirm çok güzel hepsi:)

Unknown dedi ki...

Rabbim kabul eylesin oruçlarımızı inşAllah..
Paşanın oruca niyetlenmesi bile çok güzel,maşAllah..
Menü harika gözüküyor,ellerine sağlık..
Afiyet şifa olsun..
Hayırlı Ramazanlar diliyorum..
Muhabbetle..

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk, tariflerini uzun süredir takip ediyordum ama sana ait olduğunu bilmiyordum. Bir ara acaba mı diye düşünmüştüm. Kısmet 86 girişliler grubu ile ortaya çıkmış oldu. Tarifler süper. Ellerine sağlık. Bir çok tarifini denemişliğim var. Tost ekmeğinden yaptığın pasta mesela. Çok öpüyorum seni. Gamze Şengönül Şenkardeş

Sedağ. dedi ki...

Bir ayda kac defa yaptim bilmiyorum
Kesinlikle nefis!
Ben yesil biber sevmedigim icin kirmizi biber koydum. Soya sosuda gozume az gelince biraz daha fazla koydum.
Sanirim ben bu tadaasik oldum :-)