Pazar, Aralık 04, 2011

HAVUÇLU KEK-1

DSC_0174
Uzun zamandır sayfamda, en sevilen ve en temel keklerden biri olan havuçlu kek tarifi yok diye hayıflanıyordum ve biran önce pişirip buradan paylaşmak istiyordum. Fotoğraflarından dahi  havuç ve tarçın kokusu yayılan, kışın pencere önünde bir bardak çayın yanında muhakkak olmalı diye düşündüğüm ve hep uyguladığım bir-iki havuçlu kek tarifim var aslında. Biri, İş Bankası Yayınlarının "Dünyanın En Güzel Tatlıları" kitabından,  dokusu ve lezzeti muhteşem bir tarif. Diğeride ;  artık evladiyelik oldu dediğim, kızım olmadığı için gelinlerime kalacağını düşündüğüm tarif defterime, yıllaaaaar yıllaaar önce yazdığım kaynağı belli olmayan ve içine yağ konulmayan, yağsız havuçlu kek tarifim. Her ikisini de ilerleyen zamanlarda yapıp yayınlayacağım. Ama şimdi bu tariflere eklenen ve en az onlar kadar muhteşem ipeksi bir kek dokusu ve lezzeti taşıyan Sevgili arkadaşım Berna'nın bize kalhvaltı davetinde pişirdiği havuçlu kek tarifini vereceğim. tarifin orjinaline Işıl'cığım ve Berna'cığımın hazırladıkları "BUTİK PASTACILIK" kitabından Kremalı havuçlu kek ismi ile ulaşabilirsiniz ama ben burada kremasız olarak pişmiş olanın tarifini vereceğim.
Malzemeler;
*4 büyük boy yumurta,
*1+1/2 cup (300 gr) toz şeker,
*1 cup (240 ml) sıvı yağ,
*1 tatlı kaşığı vanilya özütü ( toz vanilya da olabilir )
*2 cup (220gr) un
*2 tatlı kaşığı kabartma tozu
*1 çimdik tuz
*2 tatlı kaşığı tarçın
*300 gr rendelenmiş havuç
*1 cup (120 gr) ceviz
Hazırlanışı;
1.Yumurtaları ve şekeri beraber çırpın.Yağı ve vanilyayı  da ekleyin. Un, kabartma tozu, tuz ve tarçını ayrı bir kapta eledikten sonra tümünü yumurtalı karışıma ekleyin.
2.Havuçları rendeleyin ve sıkarak suyunu çıkartın. Cevizleri de ufaladıktan sonra, her ikisini de hamur malzemelerine karıştırın.
3.Arzu ettiğiniz şekildeki kalıba dökebilirsiniz.İsterseniz orta boy bir borcamı hafif yağladıktan sonra da ona da dökebilirsiniz. 
4.Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında, batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

Bu arada Sevgili Berna'nın bizim için hazırladığı kahvaltı Masası'ndan iki görüntü vermeden geçemeyeceğim. Tatlı ikramları arasında Sevgili Ayşem tarafından yapılan çikolatanın her tonunu taşıyan ve harika sunumu ile bizi mest eden çikolatalı Mousse, Yine Berna'nın  vazgeçilmezlerinden mozik pasta ve tiramisu vardı. Kahvaltı masasında ise tereyağı ve zeytin ezmesi sunumunuza dikkat çekmek isterim.
DSC_0204DSC_0183

DSC_0211

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Benim de en sevdiğim keklerden biridir havuçlu kek. Yalnız bu tarif biraz farklı. Bir de bu tarifle denemek isterim. Ellerinize sağlık.

Lezzet Karnavalı dedi ki...

sofra da kek de muhteşem görünüyor,emeği geçenlerin ellerine sağlık!:)
yağsız havuçlu kekin tarifini çok merak ettim doğrusu,ben de bu keki duymuştum ama güvenebileceğim bir tarif henüz bulamadım. Tarifi yayınlarsanız denemek çok isterim..
sevgiler..

hanimiş dedi ki...

Ohh ne güzel yedik değil mi hepsini :)

LEZZETİKRAM dedi ki...

özellikle sevgili anneciğime yaparım ,pek sever :)

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Vallaa olsa da yesek tarzı bir kek ve evlere şenlik bir masa olmuş.Sizin de arkadaşınızın da ellerine sağlık:D

zeymurancafe dedi ki...

çok güzel gorunuyor ufuk hanım,tarıflerınızı çok begenıyorum ,ellerınıze sağlık,sevgiler...

NİRVANA dedi ki...

Enfes görünüyor tek kelimeyle...ellerine saglık...tariflere bir göz gezdirdim...cok güzeller...sevgiler...

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

havuç, nasılda güzel bir sebze dimi...tatlı salata yemek herşeye yakışıyor...joker eleman gibi....ellerinize sağlık...kekinide pek severim