Cumartesi, Ocak 07, 2012

BROWNİ

DSC_0340-
Yeni yılın ilk tarifi tatlı olsun istedim ki;tüm yıl ağız tadı ile geçsin. Şöyle çikolatalı bir şey. Ve hatta benim çok sevdiğim Browni....yerken bir tane daha, bir tane daha yememek için kendinizi zor tutacağınız bir lezzet. Tarif sevgili yeğenim Berrin'e ait. Tarife ben ufak bir kaç eklenti yaptım. Browni hazırlarken malzemelerin ölçüleri ve pişirme süresi  çok önemli. Bu hususlara dikkat etmezseniz Browni yerine yoğun çikolatalı bir kek elde edebilirsiniz.Güzel bir browninin üst kısmı hafif sert ve kırılgan bir doku, iç kısmı ise yumuşak olmalı. Yumuşaklığın kıvamını ise; bıçak ucunu batırdığınızda ve çıkardığınızda bıçak ucunun brownili çıkması ile anlayabilirsiniz.Bu kıvam için pişirme süresi 20-25 dakika arasıdır. Ama siz iç kısmını biraz daha katı istiyorsanız 30 dakika kadar pişirmelisiniz. Şimdi tarife geçelim;
Malzemeler;
*300 gr tuzsuz tereyağı,
*300 gr bitter kuvertür çikolata
*3 adet oda sıcaklığında yumurta
*1,5 su bardağı toz şeker
*1 paket vanilya
*1 çimdik tuz
*1 + 3/4 su bardağı un
*2 çorba kaşığı kakao
*50 gr kadar beyaz çikolata, zar büyüklüğünde doğranmış. ( Arzuya göre ceviz ile değiştirebilirsiniz. Ben beyaz çikolata kullandım)
Hazırlanması;
1.Çikolata ile tereyağını bir kabun içine koyarak, benmari yöntemi ile eritin ve ılınması için biraz bekletin.
2.Yumurtalar ile şekeri çırpıp, iyice karışmalarını sağlayın. ve ılınmış olan çikolata ve yağ karışımına karıştırın.
3.Diğer tüm kuru malzemeleri bir kap içinde karıştırın.ve eleyerek çikolatalı karışıma ekleyip karıştırın.Beyaz çikolataları da beowninin içine yerleştirelim ve batıralım.
4. Kare borcam veya benzer bir pişirme tepsisini önce hafif yağlayıp, ardından yağlı kağıt döşeyin.(yağlı kağıt kaymasın diye) Browni karışımını kalıba boşaltın.
5.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin. İyice soğuduktan sonra yağlı kağıtla beraber kalıptan çıkarıp, dilimleyerek servis yapın.
NOT; Servis yaparken çikolata sos, vanilyalı dondurma veya pudra şekeri serpebilirsiniz. Ben beyaz çikolata rendeledim. Afiyet olsun.

DSC_0341-

23 yorum:

Eya dedi ki...

Ufukcugum...süper...gercekten yeni yilda süper bir tarif ve süper fotograflar...ellerine saglik, sevgilerimle

zehra

seçil dedi ki...

çok güzel görünüyor.

bittermutfakta dedi ki...

Çoook leziz görünüyor.Ellerinize sağlık..
sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çok güzel görünüyor
katılıyorum size o ıslaklık muhakkak olmalı ki daha bir lezzetli olsun:-)
ellerinize sağlık.

berna dedi ki...

harika olmuş .ellerinize sağlık.tatlı bir yıl olur inşallah.svgiler

berna dedi ki...

harika olmuş .ellerinize sağlık.tatlı bir yıl olur inşallah.svgiler

Unknown dedi ki...

Cikolata sevmeyen bayan varmidir acaba? Harika olmus, ellerinize saglik.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık, nefis görünüyor arkadaşım. Sevgiler Gamze

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sanada bu yakışırdı zaten :)
aklımızı başımızdan almak !
:)))

nasıl güzel-
ne çok severim...
ama 2 ay sonra dilerim tadabilirim

çok sevgiler..
tekrar güzel seneler diliyorum....

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Muhteşem gözüküyor ellerinize sağlık:D

Unknown dedi ki...

Çok ama çok güzel yapmışsın canım :)
Tüm yıl browni kadar özel ve güzel geçsin inşAllah..
Ellerine,emeğine,yüreğine sağlık..

ozlem dedi ki...

tam benlik :)

Adsız dedi ki...

Ufuk canım bunu yemek için ne yapmam gerekiyor.Ben senin kadar hamarat olamıyacağıma göre karşıdan ah ah çekecem herhalde.Ellerine sağlık birtanem....Necla

anne eli gibi dedi ki...

nefis bir browni olmuş ellerinize sağlık..

Oglak Kizlari dedi ki...

nasıl da yemesi gözüküyor.
Ellerine sağlık.

Karataycı anne Çiğdem

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Ellerine sağlık bayılırım browniye...

mutlulukoyunu dedi ki...

browni yapmayı asla beceremesem de çok güzel bir yiyiciyimdir :) ve fotoğrafları görünce olsa da yesek moduna geçtim ben :) ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Bu tarifi denemek istiyorum. ancak sorularım var. tuzsuz tereyağı şart mı normali nasıl durur? bir de yağlı kağıt serince kek genelde kabarmıyor. burda kullanılmasını neden acaba?

ufukmutfakta dedi ki...

Hilal Hanım merhaba,
tatlı olarak yapacağımız tariflerde tuzlu tereyağı kullanmıyoruz. Yaptığımız tatlının tadı bozulmasın diye. Normalde marketlerde paket halinde satılan tereyağları hem ölçü olarak bize kolaylık sağlıyor hemde tuzsuz oldukları için her yerde rahatlıkla kullanabiliyoruz. Eğer açık tereyağı kullanacaksanız tuzsuz olmasına dikkat edin.yağlı kağıt serilmesinin amacı Browni'nin tepsiye yapışmasını önlemek. Eğer yapışırsa tepsiden çıkarırken parçalanabilir, zorlanabiliriz. Yapışmasın diye tepsiyi yağlarsak da çok hassas bir tatlı olan borownideki yağ dengesini bozabiliriz. Yağlı kağıdı tepsinin ya da fırın kabının yanlarına değil de sadece tabanına serin. Yanlara sereceğiniz yağlı kağıt, keklerin tutunarak kabarmasını önleyebilir. Ama tabana sereceğiniz yağlı kağıt kabarmaya bir etki yapmaz. Ancak Browni zaten pek kabarmaz. Yani normal kekler gibi kabarmaz. İçi nemli olacak şekilde pişer. Dolayısı ile yağlı kağıdın bu tarifteki Browni'nin kabarmasına bir etkisi olmaz. Kolay gelsin..

Adsız dedi ki...

Ufuk merhaba,
kekinin sunumu tarifi çok mükemmel görünüyor, denemek de istiyorum fakat bir şey dikkatimi çekti,kabartma tozu yok mu? umarım unutmuşsundur çünkü bir çok site hususi yanlış tarif veriyor =/

ufukmutfakta dedi ki...

İsimsiz arkadaşım merhaba,tarifte kabartma tozu yok. Yani malzemeleri yazarken unutmadım. Tarifte kabartma tozunun yer almaması, çok fazla un koyulmaması ve dolayısıyla kabarmamasının sebebi bunun bir çikolatalı kek değil Brownie oluşudur. Bir Brownie tarifini çikolatalı kek tarifinden ayıran en önemli özellik Brownie’de kabartma tozu kullanılmaması ve un miktarının bir keke oranla daha az olmasıdır. Bu özelliklerden kaynaklanan ıslaklık ve yoğunluk tam da Browni için hedeflenen kıvamdır. Kolay gelsin, sevgiler.....

Adsız dedi ki...

Çok teşekkürler Ufuk,
Haftasonu arkadaşlarıma denicem, umarım güzel olur, paylaşırım feedbackleri ;)

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk,
Postumu yayınlamayacağını biliyorum fakat ben yine de bildirmek istedim,
tarifini harfiyen uyguladım ama sonuç faciaydı.. O kadar yoğun bir tereyağ tadı vardı ki...
En çok da neye üzüldüm biliyormusun, yalandan puding yaptım dedim arasına da bisküvi koyayım, inan brownieden daha lezzetli oldu.
O kadar kuvertür çikolatayı oturup yeseydim daha iiydi!