Cumartesi, Haziran 16, 2012

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

En sevdiğim yemekler, zeytinyağlı yemekler, meze tarzı soğuk yenen, asıl yemekten bağımsız yiyecekler ve kahvaltılıklardır. Zeytinyağlı yemeklerin hemen hemen her türünü severim. Hele zeytinyağlı yaprak ve lahana sarmaya bayılırım.Çalışan bayanlar için hazırlaması pek pratik olmasa da, arada bir hafta sonları yapıp, belli bir süre buzdolabının baş köşesinde yer alması gayet hoş oluyor bence:) Lafı çok uzatmadan tarife geçelim, önce malzemeler;
Malzemeler,
*350-400 gr taze asma yaprağı,
*1,5 su bardağı pirinç,
*4 adet orta boy soğan,
*2 çay bardağı zeytinyağı, 
*1 adet büyükçe olgun domates,
*Yarım demet maydanoz,
*2 çorba kaşığı kadar dolmalık fıstık,
*1 çorba kaşığı toz şeker,
*2 çorba kaşığı kuşüzümü,
*1'er çay kaşığı nane, yenibahar, tarçın ve karabiber,
*Tuz,Limon .

Hazırlanışı;
1.Öncelikle Yaprakları kaynar suda 3-4 dakika kadar haşlayıp, süzelim.Kuşüzmlerini ılık suda bekletip, süzelim.
2.Pirinci sıcak su ile duru suyu çıkıncaya kadar güzelce yıkayalım.
3.1 çay bardağı zeytinyağını tencereye alıp, üstüne dolmalık fıstıkları ekleyip, fıstıklar hafif pembeleşinceye kadar kavuralım.
4. Soğanları küp küp doğradıktan sonra fıstıkların üstüne ekleyip, soğanları da kavuralım.Sonrasında pirinci ekleyip, pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurup, küp küp doğranmış domatesleri de ekleyelim ve 5 dakika bu şekilde kavuralım.Tuzunu ve şekeri bu aşamada ekleyelim.
5. İç malzemenin üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyelim ve suyunu çektikten sonra ocaktan alıp, üstüne ince kıydığımız maydanozları, kuşüzümünü ve baharatları ekleyip, güzelce karıştıralım ve bir müddet dinlenmeye bırakalım.
6.Yaprakları düz bir zemin üzerine yayıp, geniş kısmına iç malzemesini koyup, bir parmak uzunluğunda ve 1 parmak genişliğinde sarın.Mümkün olduğu kadar sıkı sarmaya çalışın.Pişireceğiniz tencereye sarmaları aralarında boşluk kalmayacak şekilde sıkı olarak yerleştirin.
7.Sarmaların üstüne 2,5 su bardağı kadar sıcak su ve arta kalan 1 çay bardağı zeytinyağını dökün ve dilimlemiş olduğunuz 1 ader limonu, sarmaların üstüne yerleştirin.En son porselen bir tabak kapattığınız sarmaları orta ateşte pişirin. Sarmaları tenceresinden boşaltmadan soğutun ve soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun. 

12 yorum:

Kuzzine dedi ki...

Hmmm harika olmuş...ellerinize sağlık. Ben de bugün bizim asmadan yaparak toplayacağım...Henüz kahvaltı etmeden bu güzel fotoğrafları görmek iyice acıktırdı
sevgiler; çiğdem

Nurşen Aksoy dedi ki...

ellerinize sağlık..nefis olmuş..bizim evde en sevilen zeytinyağlıdır..özelliklede kızımın favorisi..sevgilerimle..

Nuray İlbars dedi ki...

Yapan olsa 7-24 yerim. O kadar seviyorum. Ama çok yoruyor, hemen bitiyor:-) Garfield yemeği değil.. Yaparken ama.. Yemek için tüm yemekler bizim:-))

Unknown dedi ki...

Nasıl da nefis gözüküyor.
Ellerine sağlık canım.
Güzel günler diliyorum..

Badem Çiçeği dedi ki...

Süper görünüyor.Ellerine sağlı canım bu tabağı alıp gitsem olmazmı:)) öpüyorum sevgiyle kal:)

LaMa dedi ki...

komsum, komsuuum ne yaptin! beni benden aldin ama uzumleri ayiklarim, yemem kusura bakmazsin degil mi:)
Guzel bir hafta sonu Ufuk Mutfakta'gillerin olsun!

Oglak Kizlari dedi ki...

Hep yaparım ama bu kadar özenli bir tarif. Ellerine sağlık. Resimler de harikaaa.

Özenmiş anne Çiğdem

Gurme Şirine dedi ki...

merhaba,
ben geldim...
zeytinyağlı dolmaya hayır diyemem...
enfes görğnüyor...
ellerinize sağlık...
sizi takibe aldım...
sizde benii takibe aıülırsanız seviniirm...
kocaman sevgiler...

Adsız dedi ki...

Paylaştığınız bilgi ve resimler için İce blue Kalite adına teşekkür eder başarılarınızın ve çalışmalarınızın devamını dileriz.

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

Çok nefis gözüküyor,ellerinize sağlık..Kandilinizi tebrik ediyorum.Bende miminiz var kabul ederseniz çok sevinirim.Sevgilerimle..

sevilay dinçer dedi ki...

canım... şimdi baktım görünmüyor dediğim şekilde çünki senin izlenenlerden de giriliyordu şimdi yeşim in bloğu yalnızca davetli okuyuculara açık görünüyor tabii ki ben giremiyorum...(((( nasıl ulaşabiliriz ki izleyebilmek yada davet etmesi için ..sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba çok lezzetli gözüküyor.Yaprak sarma demişsiniz ismini doğru bir şekilde söylemişsiniz.Bazı yörelerde dolma deniyor.Bu tarifiniz ege usulü mü yoksa değil mi .Dolmalık fıstık,üzüm,tarçın konulunca ege yöresine ait bir zeytinyağlı sarma mı oluyor.Bu konuda bizi bilgilendirir misiniz.teşekkür ederiz tarifiniz için

www.zeytinyagibutigi.com