Pazar, Mayıs 26, 2013

İÇ BAKLALI ENGİNAR

DSC_0149
Enginarın faydasını say say bitmez, keza baklanın da öyle. O zaman ne yapmalı, her ikisinden de mevsiminde bol bol tüketmeli. Ve hatta bir iki paket de buzluğa atmalı. Sevgili Nüket'in bahçesi bu sene oldukça bereketli bakla verdi. Biz de bol bol kullandık. Enginar tarifini daha önceden de BURADA yazmıştım. Ancak bu seferki iç baklalı bir tarif. Öncelikle bakla içini hazırlamak lazım. Bunun için, bir tencerede su kaynattıktan sonra iç baklaları kaynamış suya atıp 5 dakika kadar içinde bekletiyoruz. Daha fazla bekletirseniz baklalar çok pişer. Baklaları süzüp, bıçak yardımıyla bir kenarından minik bir kesik açıyoruz ve baklayı alttan sıkarak içini  dışarıya çıkarıyoruz.  Böylece iç bakla kullanmaya hazır hale geliyor.

DSC_0170
İç baklalı Enginar için gerekli malzemeler;
*250 gr kadar iç bakla,
*5 adet enginar, 
*1 adet orta boy soğan,
*1 çay bardağı kadar zeytinyağı,
*1 yemek kaşığı un,
*2 adet kesme şeker,
*tuz ve yarım limon.
üstüne serpmek için dereotu.
Hazırlanışı;
1. Öncelikle enginarları limonlu suda bekleterek kararmalarını önleyelim.
2. Soğanı yemeklik doğrayarak, zeytinyağında biraz çevirin. Bir yemek kaşığı unu da ekleyerek karıştırmaya devam edin.  Bu aşamada ben şeker ve tuzu da ekliyorum.
3.Enginarları çukur kısımları aşağı bakacak şekilde tencereye  yerleştirin.
4.Enginarların üstünü çok az geçecek kadar, kaynar su dökün ve dilimlediğiniz yarım limonu tencereye atarak, orta ateşte enginarlar pişirmeye devam edin. 10 dakika kadar sonra baklaları da tencereye ilave edin ve enginarlar pişinceye kadar pişirmeye devam edin.
6. Enginarların pişip pişmediğinin çatal batırarak anlayabilirsiniz. Suyunu çekmiş ve enginarlar hala pişmemişse çok az sıcak su ekleyebilirsiniz.
7. Enginarlar piştikten sonra tencereden çıkarmadan soğutun.
8. Soğuyan enginarları servis tabağına alıp, ortalarına iç baklaları doldurun ve dereotuyla servis yapın. Afiyet Olsun

DSC_0161

14 yorum:

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Merhabalar,
Ellerine sağlık canım. Enfes görünüyor. Bloğunu severek takip ediyorum. Bana da beklerim. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimle,

Deli Anne dedi ki...

ikisini de pek bilmem ama nefis görünüyor:)

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ufukcuğum,

Ellerine sağlık, çok leziz görünüyor zeytinyağlı enginar. Benim de en favori yemeğimdir. Bakla yeterince nişastalı bir sebze olduğu için aynı zamanda koyulaşmasını da sağlıyor. Unu sanıyorum kararmanın önüne geçmek için koymuşsundur diye düşünüyorum, doğru mu?
Çooook sevgiler,

Yemek Tarifleri dedi ki...

Gerçekten güzel görünüyor.
Tarif için teşekkürler. Sevgiler.

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

harika görünüyorlar, hakikatten de enginar çok derin bir sebze....ortaçağda avrupada kadınlar üzerinde afrodizyak etkisi yaptığı için yasaklandığını okumuştum...:))))

ufukmutfakta dedi ki...

Işıl'cığım, enginarı da severim ama baklaya bayılırım. Tazesi veya iç bakla fark etmez. Keza favayı da çok severim. Unu çok az olarak enginarda ve zeytinyağlı taze bakla pişirirken kullanıyorum. Tahmin ettiğin gibi limonla beraber kararmayı önlüyor ve aynı zamanda zeytinyağlı suyunu da hafif bir kıvam veriyor. Sevgilerimle arkadaşım.....

ufukmutfakta dedi ki...

Akdeniz Kızı, bilgi için teşekkürler....enginarın bu marifetini de bilmiyordum:))) Sevgilerimle...

yagizlahayat dedi ki...

Off bayılırım bu yemeğe. Ama iç bakla bulamadığımdan hiç kendim yapmadım. Bulursam hemen deneyeceğim.

Unknown dedi ki...

Canim arkadasim harika bir yemek baklayi cok sevmem ama mutlaka deneyecegim

nergis mevsimi dedi ki...

Enginarı da,baklayı da çok severim bu tam ikisi bir arada bir tarif.Ben de bu sene çok yaptım,her gün olsa yenilir sanki :) Elinize sağlık.

Damla dedi ki...

Merhabalar,

Bu tarifi denedim fakat ne yazık ki baklalarım parçalandı. Aynen yazdıgınız gibi 10 dk sonra ekledim baklaları fakat uzerinden 5-10 dk geçti baktım hepsi parcalanmıstı. Bunun nedeni ne olmus olabilir? En son mu eklemek lazım acaba?

İyi günler

ufukmutfakta dedi ki...

Damla merhaba, taze bakla içi kullandın değil mi? Öyle olduğunu düşünüyorum. Acaba iç baklanın kabuklarını çıkarmak için sıcak suda fazla kaynatmış olabilir misin? O aşamada da fazla kaynarsa iç bakla çabuk pişiyor. Yoksa enginarla beraber pişme süresi tarifteki şekli ile doğru.

Damla dedi ki...

Ufuk hanım kaynamış suda 5 dakika bekletin demişsiniz, ben kaynayan suda gibi algılayıp su kaynarken attım baklaları 5 dk kaynatıp cıkardım. Zannediyorum bu yuzden oldu. İlk deneyimimdi açıkçası iç baklanın bu kadar çabuk pişeceğini tahmin edememişim :) teşekkürler.

arakibutiro dedi ki...

Merhaba ilk denemem oldu ama bende baklalari biraz pişirdim, dediğiniz gibi fazla yumusadilar
Ama lezzeti çok güzeldi, kolay gelsin
Elif