Perşembe, Ekim 17, 2013

ETİMEK TATLISI VE MUTLU BAYRAMLAR

Etimek Tatlısı
Bayram kutlamasını bayramın 3. günü yaparak biraz geç kaldığımın farkındayım. Ama bu bayram maalesef hep gecikmeler yaşıyorum ve bu durumu affedeceğinizi umuyorum. Tüm ziyaretçilerimin, arkadaşlarımın Kurban Bayramı Kutlu Olsun. Nice sağlıklı, mutlu ve barış dolu bayramlar bizim olsun. Bu bayram hem hafif hem de bloğumda bu güne kadar tarifine yer vermediğim bir tatlı yapmak adına Etimek Tatlısını hazırladım. Aralıklarla da olsa bu tatlıyı yaklaşık olarak 17 yıldır yapıyorum. Yani o kadar eskilerden gelen bir tat. Hala bayram için tatlı arayışında olanlar varsa çabucak yapılan ve beğenilen bir lezzet olduğunu söyleyip tarife geçeyim.  
Etimek Tatlısı-2
Malzemeler; ( Ölçüler tepsinizin büyüklüğüne göre değişebilir. Ben dikdörtgen borcam kullandım)
*Yaklaşık olarak 18 adet civarında tuzsuz etimek
*1,5 su bardağı şeker,
*2 su bardağı su
Muhallebisi için;
*1 kg süt,
*5 yemek kaşığı şeker,
*6 yemek kaşığı un ( çok tepeleme olmayacak)
*2 yemek kaşığı buğday nişastası
*1 yemek kaşığı tereyağı
*1 paket vanilya
Kreması için;
*1 paket krem şanti,
*1 su bardağı süt,
*İri çekilmiş ceviz ve Hindistan cevizi
Hazırlanışı;
1.Önce etimekleri ıslatmak için şerbetimizi hazırlayalım. Bunun için şekeri bir tencereye alıp, eritip hafif karamelize yapalım. Sıcak suyu yavaş yavaş şekere ilave edip, şekeri eritip, 2-3 dakika kaynattıktan sonra, şerbeti sıcakken tepsiye dizdiğimiz etimeklerin üzerine dökelim ve etimeklerin yumuşamasını bekleyim.

2.Muhallebi için vanilya ve tereyağı hariç, diğer tüm malzemeyi güzelce karıştırıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim. en son aşamada tereyağı ve vanilyayı da ekleyip, mikserde 2-3 dakika çırpalım ve muhallebiyi etimeklerin üzerine dökelim.
3. Muhallebinin iyice soğumasını bekledikten sonra, soğuk sütle çırpacağımız krem şantiyi de muhallebinin üstüne yayalım ve tatlıyı buzdolabına koyarak iyice soğutun.
4.Servis yapmadan önce iri çekilmiş cevizleri ve Hindistan cevizini serperek, istediğinizi büyüklükte  kesebilirsiniz. Afiyet olsun...

DSC_0534


8 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor:))

VuslaT dedi ki...

Sevgili Ufuk bende geç kutluyorum ama dostlar anlayışla karşılar bayram hali hiç kutlamamaktan sa geç kutlamak evladır..
Bayramın kutlu olsun. Tatlın harika olmuş. BBayramda değişik şeyler yemek güzel..
Sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

Canim arkadasim onca kosturma icinde vakit buluyorsun ya on parmaginda on marifet. Ellerine saglik. İyi bayramlar. Kucak dolusu sevgiler.

Adsız dedi ki...

Size de mutlu bayramlar dilerim :)

Sinem Tekgül dedi ki...

Cok güzel görünüyor bende yapacağım :)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
bir sorum olacakti. Sekeri neden karamelize yapiyoruz? Su ile kaynatsak olmaz mi? Normal serbet gibi?
Cevap icin simdiden tesekkürler.
Aysun

Unknown dedi ki...

Yaptım ve harika oldu 🖒

Unknown dedi ki...

Yaptım ve harika oldu 🖒