Perşembe, Aralık 31, 2015

MUTLU YILLAR 2016 KÜTÜK PASTA


Tüm izleyicilerimin Yeni yılını kutlar, sağlık, mutluluk ve barış dolu bir yıl olmasını dilerim. Bu sene ki Kütük Pastam'ın modeli değişik olsun istedim. Ama tarif daha önceki senelerde denediğim ve çok memnun kaldığım, aşağıda tarifini tekrar vereceğim pandispanya ve krema ile aynı.  Aşağıdaki şeklide bir kütük pasta yapmak isterseniz iki adet pandispanya ( midi fırın tepsisi ölçüsünde) yapmanız gerekecek. Ya da sadece ortada ki kalın kütük gövdeden yapmak isterseniz üç adet  pandispanya pişirmeniz uygundur. Fotoğrafta iri görünüyor ama ortadaki kütük biraz ufak oldu. Pandispanyadan üç adet pişirseydim sadece ortadaki kütük istediğim büyüklükte olur ve yanlardaki budaklar olmadan da yeterli olurdu diye düşünüyorum. 
Malzemeler;
1 adet Pandispanya için,
*4 adet orta boy yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılmış )
*4 çorba kaşığı toz şeker
*2 çorba kaşığı un
*2 çorba kaşığı mısır unu
*1 paket vanilya
*1 paket kabartma tozu
Krema için;
*200 gr çikolata ( bitter veya sütlü tercih sizin)
*200 gr sıvı krema
*1 paket kakaolu hazır pasta kreması
*1,5 su bardağı süt( pasta kremasını hazırlamak için)
*1 su bardağı kadar böğürtlen veya damla çikolata veya  burada kullandığım çakıl taşı çikolata.
Süslemek için;
pudra şekeri, mantar şeklinde çikolata, rendelenmiş bitter çikolata vb. nasıl süslemek isterseniz.

Hazırlanışı;
1)Pandispanya için yumurtaların beyazlarını  2 kaşık şeker ile köpük köpük oluncaya kadar, mikserle 6-7 dakika kadar çırpın.
2)Başka bir kapta geri kalan 2 yemek kaşığı şeker ile yumurta sarılarını krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
3)Yumurta sarılarını, yumurta beyazlarının üstüne döktükten sonra, unu, mısır ununu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek yumurtalara karıştırın. Yalnız karıştırma işini bir spatula yardımıyla ve  yumurtanın köpüğünü söndürmeden, alttan üste doğru havalandırarak yapın.
4)Bu pandispanya karışımını yağlı kağıt serili bir midi fırın tepsisine dökün ve spatula ile üstünü düzelttikten sonra önceden 180 derecede ıstılmış fırında 10-12 dakika kadar ( her fırının pişirme hızı farklı olduğu için kontrollü olarak) pişirin.
5)Pişen pandispanyayı fırından alıp, temiz bir mutfak havlusuna, tepsiyi ters çevirin ve 1-2 dakika bekletin. Sonra pandispanyayı, yağlı kağıt ve havlu yardımı ile uzun kenarından hızlı bir şekilde ve gevşekçe rulo yapın ve havluyu üstüne kapatıp, soğuyuncaya kadar bekleyin.
6)Kreması için çikolatayı benmari yöntemi ile erittikten sonra, krema ile çırpın ve ganaj yapın.
7)Pasta kremasını da sütle çırpın ve çikolatalı ganaj ile karıştırarak tekrar çırpın. Bu kremadan soğumuş pandispanyanın içine sürün ve  iç malzeme olarak ne kullanacaksanız serptikten sonra rulonuzu sıkıca sarın. ( Ben burada ortadaki büyük kütük için, pişirdiğim iki adet pandispanyayı 1/3 ve 2/3 yüksekliğinde olmak üzere boydan iki parçaya böldüm. 2/3 yüksekliğindeki ruloları dar uçlarından birbiri ucuna getirip, tezgaha yaydım. Üstlerine krema sürüp, çikolata serptikten sonra, rulo yapıp, dik olarak servis altlığına yerleştirdim. Böylece ortadaki kalın kütük oluştu. Dışını ganaj krema ile kaplarken, servis tabağı kirlenmesin diye, pastanın altlarına sonradan kolayca çıkarılabilecek genişlikte yağlı kağıtlar yerleştirebilirsiniz. Böylece kremayı rahatça sürüp, kağıtları pastanın altından çekince, servis kirlenmemiş olacaktır. ) Artan 1/3 yüksekliğindeki pandispanyaları da kendi etrafından rulo yaparak budak kısımlarını oluşturmak üzere, ortadaki kütüğün etrafına dilediğiniz yerlere, yapışacak  kısma bolca krema sürerek yapıştırıp üstlerini de   krema ile kapladıktan sonra, çatalla ağaç görünümü verin.  Ağacın üstündeki kabuklarını ise bitter çikolatayı ince ince keserek veya rendeleyerek elde edeceğiniz parçalarla oluşturup, pudra şekeri ile kar yağmış görüntüsü verin. Sonrasında çikolatalarla, kurabiyelerle ve hazır süslerle süsleyebilirsiniz. Bu aşamada süsleme tamamen sizin hayal gücünüze bağlı, nasıl istiyorsanız yapabilirsiniz. 




5 yorum:

keten-helva dedi ki...

Gerçekten tam bir kütük olmuş:)) Ellerinize sağlık...

Sedef Erdal dedi ki...

merhabalar.. Ufuk hanım mutlaka kütük pasta yapmıştır diyerek açtım sayfanızı:) mutlu yıllarrrr 2007den beri takipçinizim:)

Esra Duman dedi ki...

Harika olmuş.

Esra Duman dedi ki...

Harika olmuş.

Deniz dedi ki...

Gördüğüm en gerçekçi kütük pastalardan. Ben de çok hevesleniyorum ama hiç yapamadım daha.
Dışına serpiştirdiğiniz çikolata parçaları çok gerçekçi bir hava vermiş.
Ellerinize sağlık, bayıldım buna.