Salı, Aralık 19, 2017

PORTAKALLI, ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Bu hafta sonu ailenin bayanları ile çok eğlenceli bir akşam geçirdik. Bu akşam için  hazırladığım menüde; Köfteli-Erişteli Erzincan Çorbası, Portakallı-Zeytinyağlı Kereviz, Yoğurtlu Pancar Salatası, İki Biberli Patates Salatası, Üç Renkli İspanyol Böreği, Şalgamlı Kısır, Brokoli Salatası, Etli Yaprak Sarma, Milföyde-Patates Püreli Tavuk Baget,  Kajulu Pilav, Tek kişilik Portakal Soslu-Limonlu Cheesecake, Kaymaklı Ayva Tatlısı, Çikolata Soslu Vişneli Kek ve Ayçekirdekli Tuzlu Kurabiye vardı. 
Bu ikramlardan  Portakallı, Zeytinyağlı Kereviz hem lezzet hem de görüntü olarak çok beğenildi. Kerevizi genellikle portakalla pişiriyorum ama bu kez papatya şeklindeki kurabiye kalıbı ile kesip, orta kısımlarına da havuç yerleştirince sofrada çok şık durdu ve göz doldurdu. Yapımı biraz zahmetli olsa da özel günleriniz için tavsiye ederim.

Malzemeler;
*2 adet orta büyüklükte kereviz
*2 su bardağı portakal suyu,
*1 adet limonun suyu
*1 adet orta boy kuru soğan
*1 çay bardağı kadar zeytinyağı
*3 adet kesme şeker
*piştikten sonra üstüne dökmek için yarım çay bardağı kadar ayrıca zeytinyağı
*1 adet orta boy havuç 
*süslemek için kerevizin yaprakları
Hazırlanışı;
1.Öncelikle kerevizleri güzelce soyup yıkayın ve kararmaması için limon ile ovun.
2.Aynı şekilde havucu da soyup, yıkayın.
3.Kerevizleri enine 1, 5 cm kalınlığında halka şeklinde doğrayın. bir kerevizden 4 düzgün halka çıkıyor.
4.Her bir halkayı var ise papatya şeklinde ve uygun büyüklükteki kurabiye kalıbı ile kesip şekil verin.
5.Orta kısımlarını ise biber oyacağı ile yuvarlak olarak kesip çıkarın. Orta kısımlarına havuç yerleştirip aynı kalınlıkta havuçları da enine kesin.
6. Soğanları piyazlık doğrayıp 1 kaşık zeytinyağında çok fazla pembeleştirmeden soteleyin.
7.Portakalların ve limonun suyunu sıkın.
8.Kerevizleri yayvan bir tencerede soğanların üstüne yerleştirin ve üstüne yeteri kadar tuz ve kesme şekeri ekleyip,portakal ve limon suyu ile zeytinyağını dökün. Orta hararetli ateşte suyunu çekip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Kereviz çabuk pişen bir sebze olduğundan çok fazla pişirmemeye dikkat edin. Soğuduktan sonra servis tabağına alıp, tencerenin dibinde kalan portakal suyu ve zeytinyağını üstüne gezdirin. En son servis yapacağınız zaman da yarım çay bardağı zeytinyağını üstüne gezdirip, kereviz yapraklarıyla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun. 
Not; Kerevizi ikramdan bir gün önceden yaparsanız üstü streçli dolapta dinlendirebilirsiniz. 


Hiç yorum yok: