Pazartesi, Aralık 11, 2017

KURABİYE EV-2018

Bu sene de geleneği bozmadık. Yılbaşına günler kala evi mis gibi zencefil ve tarçın kokularıyla doldurduk. Büyüklü küçüklü iki eve çam ağacı, kardan adan, geyik, tavşan ve kazlar eşlik etti. yazı şekeri ile süslendiler. Üstlerine pudra şekeri serpilip kar efekti verilmeye çalışıldı. Veee bu sene yaparken aksiliklerle uğraşsam da kurabiye köy tamamlandı. Pişirken çatıyı unuttum, unuttuğumu monte ederken anladım. Yapıştırmak için kullandığım ıcıng ilk sefer katı, ikinci sefer gevşek oldu, her iki şekilde de zor yapıştı. tutmadı. Büyük evin ön duvarını ıcıng ile süslerken duvar ikiye kırıldı. yapıştırıp bir gün kurumasını bekledim. Sebebi ise acele edip duvarın kurabiyesini yarım santimden ince yapıp pişirmem. İnce olunca dayanamadı tabii. Peki bunları neden buraya yazdım? Bir daha ki sefere bu aksilikleri yaşamayayım, acele etmeden yavaş yavaş çalışayım diye.
Kurabiye hamuru olarak son bir kaç yıldır kullandığım ve her seferinde iyi sonuç aldığım hamuru kullandım. Önceki yayınlarımda var ama kolaylık olsun diye tekrar buraya yazacağım.
 Malzemeler;
*250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında ) veya margarin ( margarin daha iyi sonuç veriyor)
*150 gr pudra şekeri ( yaklaşık 1 su bardağından biraz fazla)
*1 adet büyük yumurta
*3 çay kaşığı tarçın
*1,5 çay kaşığı zencefil
*yaklaşık 350-400 gr un ( hemen hemen 4 su bardağı una denk geliyor-Hamurun kıvamını Youtube daki video da görebilirsiniz. Kanalın linki yukarıda)
*Royal İcing
 ( 250 gr pudra şekeri ve bir adet yumurta akının çırpılması ve çeyrek limon suyu eklenmesi ile oluşuyor)
*Süslemek için yazı glazürü, pudra şekeri, çeşitli bisküviler, çikolatalar vb.)
Hazırlanışı;
1. Önce yağ, yumurta ile şekeri iyice karıştırın.
2. Toz malzemeleri de ekleyerek, güzelce yoğurun.
3. Yoğurduğunuz hamuru  streç folyo ile sardıktan sonra buzdolabında en az yarım saat bekletin.
4. Dolaptan çıkardığınız hamuru merdane ile 0,5 (yarım) santim kalınlığında açın ve gerek kendi hazırladığınız gerekse de Google'dan bulabileceğiniz kurabiye ev kalıpları ile ( Google'da gingerbread house template diye aratabilirsiniz)  kesip, yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine yerleştirin.
5. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında, 10 veya 12 dakika kadar pişirin ve ızgara tel üzerinde iyice soğutun.
6. Hazırladığınız royal icing ile evi monte edin. Monte ederken iyice yapışıncaya ve kuruyuncaya kadar kurabiye parçalarına çeşitli ev malzemeleri ile destek verip, kuruduktan sonra o malzemeleri kaldırabilirsiniz. ( örn; tuzluk, kavanoz vb. gibi)
Süslemeler de bolca bonibon, mini krakerler, Dr.Oetker'in yazı şekeri, Wilton'un çeşitli mini süsleme şekerleri ve çakıltaşı çikolatalardan kullandım. İlk defa bu sene kurabiye eve baca yaptım. Nedense baca yapmak hep zor gelirdi bana. Oysa ki çok kolaymış. ve çok güzel durdu.
daha önceki kurabiye evlerimi de görmek isterseniz;





Çam ağacı için içinde 9 adet boy boy yıldız kalıbı bulunan kurabiye kalıplarını kullandım.
Ağaç yapmak çok kolay ve süsleme fikirlerine açık bir çalışma. 

 Kurabiye evlerden önce, yine minik ev kalıbı, minik çam kalıbı ve yıldız kalıptan oluşan ve aynı hamurdan çeşitli kurabiyeler pişirdi. Bol çikolatalı muffinin üstüne krem şanti sıkıp, bu kurabiyeleri de üstüne yerleştirerek farklı bir konsept oluşturmaya çalıştım. Geçen sene de buna benzer cupcake çalışması yapmıştım.
kurabiyelerin Süslenmeden önceki halleri de aşağıda. Bu sene yukarıda verdiğim ölçüden üç sefer ayrı ayrı pişirdim. Çünkü aşağıdaki şekilde  çayın yanında hemencecik tükendiler. 

4 yorum:

Adsız dedi ki...

ELLERİNİZE SSAĞLIK,SAYIN ŞEFİM,,,HEE ŞEY İNANILMAZ EMEK VE İNANILMAZ KABİLİYET,,,YAAA BEN DE YAPMAK İSTİYORUM DESEM DE😞

ışınonur dedi ki...

Çok guzel, insanın içini ısıtıyor, elinize sağlık :)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Vallahi sabrına hayran oldum :) eline emeğine sağlık Ufukcum.. Bakmaya doyamadım.. Öyle enerjik bir ayki yapmayacağım varsa da doping etkinle deli cehaletimle hazırım :))))) Gazam mübarek olsun :))
Çok sevgiler

ben işte... dedi ki...

ellerinize sağlık, her sene o kadar alıştırdınız ki, yeni yıl denildiğinde ilk sizin kurabiye evleriniz geliyor aklıma...