Pazartesi, Ocak 08, 2018

ISPANAKLI KİŞ

Her türlü Kiş'e bayılırım. İç malzemesi hele ki bol peynirli olursa.......mmmm. Benim için nefistir.
Uzun zamandır yapmıyordum. Bu kez mevsime de uygun bir sebze ile olsun diye ıspanaklı, peynirli yaptım. Kesinlikle tavsiye ederim.
Hamuru için,
*175 gr küp doğranmış soğuk tereyağı,
*1 yumurta,
*1 çay kaşığı tuz,
*1/2 çay bardağı süt,
*3 su bardağı un.
Üst malzemesi;
*100 gr sert beyaz peynir
 *100 gr lor peyniri ( veya yerine taze kaşar da kullanabilirsiniz)
*2 adet yumurta
*100 gr sıvı krema
*3-4 dal yeşil soğan ( arzuya bağlı)
* yarım kilo temizlenmiş ıspanak ( 1 kaşık sıvıyağ ile suyu çekilinceye kadar pişirilecek)
 Hazırlanışı;
1.Hamur malzemesini karıştırıp bir güzel yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlendirelim.
2.Dinlenen hamuru pişireceğimiz kalıbın ölçülerinden biraz daha büyük olarak merdane ile açalım ve kalıbın yanlarını da kaplayacak şekilde yerleştirelim.( Yaklaşık 1 cm kalınlığında açın) Eğer yanlardan hamur artarsa süslemek için de kullanabilirsiniz.
3.Hamurun ortasının kabarmaması için, aynı ölçülerde keseceğimiz yağlı kağıdı yerleştirdikten sonra üstüne bakliyat (nohut ya da fasulye) yerleştirip, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dk kadar pişirelim. Piştikten sonra üzerinden yağlı kağıdı ve bakliyatı alalım.
4. Hamurumuz soğurken, yumurtaları çırpalım ve içine rendelenmiş peynirler ile kremayı katıp, çırpmaya devam edelim.En son ıspanak ve yeşil soğanı soğuyan kiş hamurumuzun üstüne yayalım,  üstünü artan hamurlarla süsleyip 180 derecede sıcak fırında üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
5. Soğuduktan sonra servis yapalım.


Afiyet Olsun......






1 yorum:

Semiha dedi ki...

Ispanak çok sevdiğim bir sebze ve farklı tariflerde kullanmak için çok araştırma yaptığım sebzelerden biri. Kiş olarak da çok güzel olmuş. Süslemesi de çok hoş. Ellerinize sağlık.