Pazartesi, Şubat 26, 2018

ÇİKOLATA SOSLU, ÇİKOLATALI KEK

Vişneli, çikolatalı kekin üstüne çikolata sos döktük. Bir de çakıl çikolata serptik. Zencefilli, tarçınlı kurabiye adamlar da el ele verip etrafını sardı... Mmmmm
bir yiyen bir yemeyen pişman oldu:)
Tarifimiz klasik kek tarifi. ister çeşitli kalıplarda yapın ister, mufin kalıplarında. Etrafına dizdiğim zencefilli tarçınlı kurabiyelerin tarifini bloğumda defalarca kere  yayınladım. Yine de burada görmek isterseniz BURAYA tıklamanız yeterli.
 Tarif aşağıda;
*3 adet oda sıcaklığında ve orta boy yumurta,
*1,5 su bardağı toz şeker,
*175 gr oda sıcaklığında margarin ( ben tereyağı kullanıyorum )
*1 çay bardağı sıvıyağ
*1 çay bardağı süt
*1 çay bardağı yoğurt
*2   yemek kaşığı kakao,
*1 paket kabartma tozu,
*1 paket vanilya
*1 su bardağı kadar damla çikolata
*1 su bardağı çekirdeği ayıklanmış süzülmüş vişne
*Yaklaşık 2,5-3 su bardağı un
* Üstü için, eritilmiş çikolata, çikolatalı ganaj ya da hazır çikolata soslarından hangisini isterseniz kullanabilirsiniz.
*Dilediğiniz pasta süsü ya da süs çikolataları ile de süsleyebilirsiniz.
*Hazırlanışı;
1.Öncelikle tereyağı ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın. Daha sonra yumurtaları teker teker ilave ederek çırpmaya devam edin. Çok fazla çırpmayın, karışsın yeter.
2.Karışıma sıvıyağ, süt ve yoğurdu da ilave ederek karıştırın.
3.Un,  vanilya, kabartma tozunu bir kapta karıştırıp eleyin ve sıvı karışıma azar azar ekleyin.
4.Hazırladığınız hamurun yarısını başka bir kaba alın ve kakao ekleyip iyice karıştırın. Bu aşamada her iki hamurun kıvamının aynı olması için, kakaolu olan bu karışıma bir yemek kaşığı kadar süt veya su ekleyebilirsiniz.
5. Kalıbınızı yağladıktan sonra, önce sade kek karışımından birer kaşık, sonra kakaolu karışımdan birer kaşık koyarak,  hamuru yayın.
6.Damla çikolataları ve vişneleri  üstüne serpip bir   bıçak ucuyla hafifçe kek hamuruna batırın, bir kısmı hafifçe hamurun üstünde kalsın. vişne ve çikolata kekin tabanına çökmesin diye hamura karıştırmayıp, sonradan böyle ekliyoruz. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kürdan testi ile pişip pişmediğini kontrol edin. Piştikten sonra kalıbından soğuyuncaya kadar çıkarmayın.
7.  İyice soğuyan keki bir servis tabağına geçirin ve üzerine hazırladığınız sosu döküp dilediğiniz gibi süsleyin. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: