Pazar, Haziran 13, 2010

CEVİZLİ HAŞHAŞLI KEK ve ÖDÜLÜM




En son yayınladığım kahvaltı sofrasında tatlı ikramlarımdan biri olan Cevizli Haşhaşlı Kek tarifini Sofra dergisinin geçmiş sayılarından birinden aldım. Gelen yorumlarda tarif ısrarla istendiğinden daha fazla bekletmek istemedim. Yaparken içine konan haşhaşın fazlalığı bende tereddüt yarattıysa da çok beğenilince yaptığıma pişman olmadım.
Malzemeler;
*2 su bardağı kıyılmış ceviz
*1,5 su bardağı haşhaş
*1 su bardağı sıcak su
*150 gr tereyağı (Oda sıcaklığında )
*1 su bardağı+3 çorba kaşığı toz şeker
*3 paket vanilya ( Ben 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya kullandım )
*7 adet yumurta ( ben 5 adet kullandım )
*Yarım paket kabartma tozu
NOT; ben orjinal tariften farklı olarak yukarıdaki malzemeler 1 su bardağı kadar un ekledim.
Üstü için;
*1,5 su bardağı pudra şekeri
*3 kahve fincanı limon suyu
*1 su bardağı hindistan cevizi
NOT;Üstü için burada yazdığım malzemeler Sofra Dergisinde yer alan malzemelerdir. Ancak ben üst için bu malzemeleri kullanmadım. Ben 1 paket krem şantiyi 1 su bardağı süt ile iyice çırptıktan sonra içine 1 su bardağı hindistan cevizi katıp karıştırdım. Ve en üste ise süsleme çikolatalardan serptim. Siz isterseniz orjinal tarifi isterseniz de benim yaptığımı uygulayabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI;
1.Haşhaşı 1 su bardağı sıcak suya ekleyip, kısık ateşte 10 dk. kadar pişirin.
2.Tereyağı,, şeker, sıvı vanilyayı şeker eriyene kadar çırpın.
3. Yumurtaların akını ve sarısını ayırıp ayrı ayrı çırpın. Beyazı kar gibi oluncaya kadar çırpmanız gerekiyor.
4.Yumurta sarılarını şekerli karışıma katın ve çırpın. sonrasında ceviz, un ve kabartma tozunu ve en son haşhaşı  ekleyin.
5.Karışıma en son kar halindeki yumurta aklarını ekleyin ve hafif hafif karıştırın.
5.Kek karışımını yağlanmış kare borcama dökün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. ( Herkesin fırını farklı pişirebilir. Bu sebeple pişip pişmediğini kontrol edin)
Kek soğuduktan sonra ister orjinal tarifteki gibi istersenizde benim yaptığım gibiglazür hazırlayarak kekin üstüne yayın. 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Sevgili Iışıl'cığım -IŞILCA TATLAR beni TATLI BLOG ÖDÜLÜ'NE layık görmüş. Çok ama çok teşekkür ederim. Bende bu ödüle pek çok blogu layık görüyorum aslında.Ama burada tek tek yazmak oldukça zor. Bu nedenle emek vererek, pek çok güzel ve tatlı şeyleri sevgiyle, hevesle, heyecanla bloglarında paylaşan tüm blog yazarı arkadaşlarıma ayrım yapmaksızın bu ödülü ve sevgilerimi gönderiyorum.Hepiniz İyi ki varsınız.

32 yorum:

Unknown dedi ki...

Ufukcum ellerine sağlık kek harika ödülün içinde tebrik ederim sevgiler.

umutluhayat dedi ki...

ellerinize sağlık haşhaş çok nefis bir lezzet katmıştır.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ufuk'cuğum,
Çok teşekkür ederim.
Tesadüfe bak ki ben de bugün senin limonlu haşhaşlı muffin tarifini kek olarak pişirmiştim.Haşhaşı çok seven biri olarak bu tarif de çok hoşuma gitti. İlk fırsatta bunu da deneyeceğim.
Haşhaşların niçin pişirildiğini anlayamadım. Kuru haldeyken dişler arasında oluşturduğu çıtırtı benim çok hoşuma gidiyor zira. Pişirilince de bu oluyor mu.
Ellerine sağlık deyip sevgilerimi gönderirim.

narcicegirengi/sevde dedi ki...

Kayinvalidem yapmisti ve cok begenmistim. Gercekten cok lezzetli oluyor. Ellerinize saglik.
Not: Link listeme ekledim sizi.
Ingiltere'den sevgiler
narcicegirengi.com

birsence dedi ki...

ben haşhaşı pişirmeden yapmıştım ağzıma gelen çıtırtı sesleri çok hoşuma gitmişti..piştiğinde ne farkı olacak çok merak ettim...mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık canım benim...mutlu ve kolay geçen bir hafta diliyorum sana...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Ufukcuğum çok sevgiler,
afiyetle güzellikler dilerim.
iyi haftalar.

ufukmutfakta dedi ki...

Derya,
Umutlu hayat,
Sevde
ve
Nunu güzel yorumlarınıza çok teşekkür ederim.

ufukmutfakta dedi ki...

Sevgili Işıl'cığım ve Birsen'ciğim.
Piştiğinde haşhaşların çıtırtısı pek kalmıyor ama haşhaş aroması yoğunlaşıyor. Yiyenler oldukça beğendiler ancak ben bir kez daha yaparsam haşhaşı pişirmeden eklemeyi düşünüyorum. Çünkü bende haşhaşın ağızdaki çıtırtısını çok seviyorum. Sevgilerimle....

Eya dedi ki...

Ufukcugum...sayfanin renklleriyle bahardan yaza gecis yapiyorsun galiba!! Pek güzel olmus,tarif de harika, sevgiler

zehra

ebru dedi ki...

Ufuk hanım kek harika görünüyor. Bizim evde çok sevilir haşhaşlı kek. Ellerinize sağlık

Nurdan dedi ki...

Ufuk hanim merhabalar,
yeni blog templateiniz cok ic acici olmus hayirli olsun,
benim bi sorum olcakti, sicak suyu hashaslari kaynatmak icin mi kullaniyoruz yoksa kek karisiminin icine mi katiyoruz, cevabinizi ve bu keki yapip tatmak icin sabirsizlaniyorum
selamlar

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Bence resim haşhaşın ne kadar çok yakıştığını açıkça gösteriyor.
Nefis nefis.
Ellerine sağlık canım
sevgiler

ufukmutfakta dedi ki...

Zehra'cığım blogger tamplate ile uğaşmak konusunda oldukça yetersiz olduğum için bu tarz değişikliklere pek cesaret edemiyorum. Yeni şablonları görünce bir gayret değişiklik yaptım. Ama henüz gözüm alışmadı. beğenmene sevindim.

ufukmutfakta dedi ki...

Ebru Hanım teşekkürler....

ufukmutfakta dedi ki...

Nurdan Hanım, sıcak su haşhaşları pişirmek için. Ayrı bir yerde pişirildikten sonra kekin içine katılıyor. Kolay gelsin, afiyet olsun....

ufukmutfakta dedi ki...

Tijen'ciğim teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

Merhaba ufuk yeni uyarlanmış siten hayırlı olsun çok beğendim.İç açıcı daha kolay okunabilecek şekilde.Kekin de nefis görünüyor ellerine sağlık.

Fatma Tekin dedi ki...

Merhaba yine ben ismimi yazacaktım yanlışlıkla tuşa bastım yukarıdaki adsız yorum benim.sevgiler.Mutfak penceresi. com

Canan Demirbağ dedi ki...

Kek nefis görünüyor elinize sağlık..

dokuzuncubulut dedi ki...

Ödülü hak edecek kadar nefis görünüyor. Haşhaşı pek kullanmam ama, kek o kadar iştah açıcı gözüküyor ki deneyeceğim. Ödülünüz içinde tebrikler...

durutarifler dedi ki...

Ben spfradaki üstü denemiştim bence çok güzel olmadı. Sen kesinlikle en iyisini yapmışsın. Ellerine sağlık.
Bu arada tatlı gerçekten muhteşemmm oluyor.

Hülya dedi ki...

Ufuk'cuğum, bir kere sayfan çok güzel olmuş canım.Gri pembe uyumunu çok severim...

Kekin de çok başarılı görünüyor.Nedense haşhaşlı tadları evde denemek kısmet olmadı.Bunu denemek istiyorum.

Bu arada kahvaltı sofralarında farklılık arayan etrafıma senin adresini veriyorum hemen.Gerçekden çok güzel ve keyifli sofralar fotoğraflıyorsun.Sevgiler...

liza dedi ki...

Sevgili Ufuk
Blogunuz bir yemek kitabi niteliğinde süper tarifler var. daha yeni bulduğum için çok üzgünüm. Bundan sonra ben de sıkı takipciniz olucam.Sayenizde müge hanımın blogunu da keşvettim. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tık tık tıııkkk... Ufuk hanım nerelerdesiniz? Her sabah işe geldiğimde bir heves açıyorum blogunuzu, iyisinizdir İnşallah.
Selamlar...
Hülyas

Adsız dedi ki...

ah gonderdikten sonra gordum. 1 bardak:) kusura bakmayin
sandra

Adsız dedi ki...

merhabalar, kek harika gorunuyor. muhakkak yapacagım. yanliz bir sey dikkatimi cekti. belki de ben goremedim bilemiyorum. un ne kadar konuluyor acaba?
Sandra

pelince dedi ki...

Ufuk kahvaltı sofrasını yeni gördüm,ne güzel bir sofraymış.. yine hayran hayran baktım.. kek nefis olmuş,ellerine sağlık..

hayırlı kandiller diliyorum...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ufukcuğum,
Bu keki ilk kez sen yayınladığın zaman yapmıştım. Haşhaşlar yumuşamasın ağıza çıtır çıtır gelsin diye suda bekletmeden denemiştim. Haşhaşların ve cevizlerin borcamın alt tarafında yoğunlaşmasının sıkışık bir zamanıma gelip aceleyle yaptığım yani benim hatamdan kaynaklandığını düşünmüştüm.
Ama geçen gün bu kez yine aynı yöntemle fakat çok titizlikle köpük kıvamını hiç indirmeden hatta haşhaşları en son ilave ederek tekrar yaptığımda yine aynı sonuçla karşılaştım. Haşhaşlar ve cevizler alt tarafta koyu renkli, üst taraf ise açık renkli iki ayrı kek görünümde oluyor.Bu haliyle de lezzet olarak çok seviyorum ama görüntü olarak seninkine yaklaşamadım henüz.
Bu durumun haşhaşları suda bekletmememden kaynaklandığını düşünüp, bir de senin düşünceni almak istedim.
Yanıtlayabilirsen sevinirim.
Çok sevgiler,

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ufukcuğum, hemen yanıtladığın için çok teşekkür ederim. İşlerimden ötürü geri dönüşüm biraz gecikti, kusura bakma.
Ben de öyle düşünüyordum. Eh, ne yapalım bundan sonra yaptıklarımda takıntım olan haşhaşların çıtırtısından vazgeçeceğim anlaşılan. Birkaç favori kekimden birisi oldu bu da. Paylaşımların için sağol arkadaşım.
Sevgilerimle,

ifakat6 dedi ki...

merhaba, sitenizden bir çok tarifi denedim. Hepsi çok başarıyla sonuçlandı.Öncelikle uygulanabilir ve denenmiş tarifler yayınladığınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Çok faydalandığım tarifleriniz var. Ben bu keki pişirdim, ancak keki kuru oldu. Acaba kek pişince çok azıcık süt vs bir şey ile nemlendirilse mi? Siz ne dersiniz? Haşhaş ve un tarifini ölçüyle uyguladım ama? İlginiz için teşekkür ederim. iyi günler

ifakat6 dedi ki...

merhaba, sitenizi sık sık takip ediyorum. Denenmiş ve uygulanabilir tarifler yayımladığınız için isabetli sonuçlar çıkıyor. Bir çok tarifinizi denedim. Sonuç çok başarılı oldu. Ancak bu keki yaptığımda kek kuru kaldı. Haşhaş ve un tarifinizdeki gibi uyguladım. Ne yapmamalıydım acaba? Acaba keki piştikten sonra nemlendirsem daha iyi olurmu? İlginiz için teşekkür ederim. iyi günler

ufukmutfakta dedi ki...

İfakat Hanım merhaba, öncelikle blogum hakkındaki yorumunuz için teşekkür ederim.
keki acaba, fırında fazla bekletmiş olabilirmisiniz? Çünkü piştikten sonra fırında kalan kekler sertleşir. Ya da un ölçüsünü büyük bardak kullanarak eklemiş olabilir misiniz? Bu iki ihtimal haricinde aklıma başka bir şey gelmiyor. Piştikten sonra üstüne portakal suyu vb. gibi meyve suları ya da şerbet dökülebilir tabiiki. Ama bu tarifte ona gerek kalmıyordu. Bayağı yumuşacık oluyor çünkü. Eğer henüz servis yapmadıysanız meyve suları ile de nemlendirebilirsiniz. Birde başka bir şey eklemek istiyorum. Bu bütün kekler ve muffinler için geçerlidir. Keki pişip de fırından çıkardıktan sonra, kalıbından çıkarmadan ve üstüne temiz bir mutfak havlusu örterek soğutmanızı öneririm. Kek daha yumuşak ve nemli oluyor. Kolay gelsin, sevgiler...