Cuma, Aralık 14, 2012

BERNA'NIN DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYESİ

Daha önceden BURADA da yazmıştım. Sevgili arkadaşım Berna ( pastamalzemeleri.com) Kanal Türk'te her cumartesi Tatlı sürprizler programını hazırlayıp sunuyor.Öyle güzel şeyler yapıyor ki izlemeye bayılıyorum. Bu kurabiye tarifi de Sevgili Berna'cığıma ait. Çok bereketli bir tarif. Bayağı fazla sayıda kurabiye çıkıyor. Birde lezzetli ki hiç sormayın. Uzun süre tazeliğini koruyarak dayanması da cabası. BURADA sizlerle paylaştığım Sonbahar Çay Sofrası'nda hazırladığım ikramlarım arasında yerini almıştı. Artık anlatması benden yapması, beğenmesi ve bana yorum olarak yazması sizden. Sadece tarife ilişkin ufak bir notum olacak; içinde yer alan esmer şekerin iri taneli değilde daha ince olmasına dikkat edin. iri taneli olunca hamurun içinde erimeyebiliyor.
Malzemeler;
*125 gr tereyağı,(Oda sıcaklığında)
*125 gr margarin,( Oda sıcaklığında )
*1 adet yumurta,
*225 gr esmer toz şeker
*225 gr beyaz toz şeker ( çok tatlı olmasın derseniz bu ölçüyü azaltabilirsiniz)
*500 gr un,
*1 paket vanilya
*1 paket kabartma tozu
*1 çimdik tuz
*250 gr damla çikolata
Hazırlanışı;
1. Öncelikle oda sıcaklığında yumuşamış yağlarla, şekeri iyice çırpın. Şeker iyice erimeli.Şekerden sonra yumurtayı da ekleyip karıştırrın.
2. Damla çikolata hariç diğer tüm toz malzemeleri birbiri ile güzelce karıştırdıktan sonra yağlı karışıma ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
3. En son damla çikolatayı da ekleyip, yoğuralım.
4. Hamuru 10 dakika kadar beklettikten sonra, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim. Piştikçe yayıldıkları için aralıklı dizmek yapışmalarını önleyecektir.
5. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar pişirdiğiniz kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra iyice soğutup, servis yapın. Bu tarifle çok sayıda kurabiye çıktığı için kurabiyeler iyice soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz.
 
 

26 yorum:

Şeker Tadında dedi ki...

bu hamurdan süper kurabiyeler oluyor
ellerine sağlık

Canan Demirbağ dedi ki...

Harika gözüküyor,ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

eline sağlık gerçekten nefis görünüyor
rengine bayıldım özellikle
mutlu haftasonları...

Adsız dedi ki...

Sitenizi bir süredir takip ediyorum,cok begendim emeginize saglik.
özellikle resimleriniz harika bir harika...

FATMA ÇELİK dedi ki...

Berna hanımı severek takip ediyoruz.ellerine sağlık.Ufuk hanım size de çok teşekkürler

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Tam aradigim kurabiye tarifi,eline saglik Ufukcugum.Sen anlatirsin da ben yapmazmiyim :)

Sevgiler.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ufukcuğum,

Evde olduğum zamanlar ben de kaçırmamaya çalışıyorum Berna'nın programını ve çok keyif alıyorum. Pastacılıkla ilgili çok şey öğreniyorum kendisinden.
Kurabiyelerin fotoğrafları öylesine güzel ki lezzetini de belli ediyor.
Tabi senin gibi her yaptığının hakkını veren bir ustanın elinden çıkması onu daha da güzel yapıyor, eminim.Ellerinize sağlık.
Güzel sözlerin için de ayrıca teşekkür ederim.
Sevgi ve selamlarımla,

Unknown dedi ki...

mükemmel!

canikom dedi ki...

esmer şeker kullanmamız sart mıdır.harika olmuş.....

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Harikulade fotoğraflarınızı yorumlamadan geçemeyeceğim. Önce ellerinize sonra da objektifinize sağlık.
Sevgilerimle Öznur

LEZZETİKRAM dedi ki...

ne güzel görünüyorlar ,not ettim:)

Aicha Dalgic dedi ki...

owwww super olmus ya ! =) gerçek cockies'e benzemis bende beklerim

Adsız dedi ki...

esmer şeker yok sadece normal şekerden yapsam olurmu tadında bir değişiklik olurme

ufukmutfakta dedi ki...

İsmini yazmayan arkadaşım esmer şeker olmasa da olur. Beyaz şeker kullanbilirsin. Esmer şeker piştikten sonra kurabiyeye biraz daha farklı bir tad ve kıvam veriyor o kadar. Esmer şekerin tadı biraz daha karamelize olmuş gibi ve daha sakızımsı oluyor. Yani çok büyük bir fark yok.Kolay gelsin.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ufuk hanım merhaba,

Bu tarifi denedim ,görüntüsü sizinki kadar albenili olmasada tadı oldukça başarılı çok teşekkürler...


Sevgiler,

LeylaK dedi ki...

Böyle tarifleri çok beğeniyorum. Hani içinde ufak tefek bir şeyler var ve tereyağlı olduğu içi kıyır kıyır, mümkünse de sütlü kahverenginde bir görüntüsü var... Nasıl tarif ettim ama :) Nefis olmuşlar Ufuk. Not ediyorum.

a dedi ki...

Senin elinden ayrı lezzet katılıyor tariflere eline sağlık arkadaşım.

Unknown dedi ki...

esmer şeker ya da beyaz şeker kullanılacak değilmi? ikisi birlikte değil herhalde. şahane görünüyor. cevabı alınca hemen deneyeceğim. sevgiler.

Unknown dedi ki...

esmer şeker ya da beyaz şeker kullanılacak değilmi? ikisi birlikte değil herhalde. şahane görünüyor. cevabı alınca hemen deneyeceğim. sevgiler.

Unknown dedi ki...

şahane görünüyorlar. kurabiye değilde bisküvi gibi görünüyorlar. bu şekli sadece kurabiye gibi yuvarlayıp nasıl verdiniz? yayılıp mı bu hale geliyor.merdane ile açılıp kesilse olurmu? cevabınızdan sonra hemen deneyeceğim. sevgiler.

ufukmutfakta dedi ki...

Belgin Özkök merhaba,
esmer şeker ve beyaz şeker beraber kullanılıyor. Ama çok tatlı sevmiyorsanız he iki çeşitten de aynı miktarlarda azaltma yapabilirsiniz. örneğin her ikisinden de 50 şer gr kadar gibi. merdaneyle açılabilir bir hamur değil. Daha yapışkan ve yumuşak kıvamda. Bu sebeple kaşıkla veya elle şekil vermek daha uygun. ben dondurma servis kaşığı ile parçalar alarak tepsiye top top koydum. Çünkü pişince kendiliğinden yayılıp bu şekli alıyorlar. Kolay gelsin..

Adsız dedi ki...

Ufuk hanım merhaba tereyag ve margarın kullanılmış ben sadeceaynı mıktar tereyag kullansam olurmu cunku mutfağıma margarın hıc almıyorum acaba tereyag kullansam ne gıbı bı degısıklık olur tarıfınızı yapmak ıstıyorum cevap verırsenız sevınırım.tesekkurler...Elif

Adsız dedi ki...

Daha oncede yorum yazmıştım fakat gitmemiş sanıyorum margarin yerine sırf tereyag kullansam bisey farkedermi margarini kesinlikle mutfağıma almıyorum.teşekkürler...Elif

ufukmutfakta dedi ki...

Elif hanım merhaba, margarin yerine pekala tereyağı kullanabilirsiniz. Margarin kurabiyelere biraz gevşeklik verir. Onun dışında çok fark yoktur. Dolayısı ile tamamında tereyağı kullanmanız büyük bir fark oluşturmaz. Kullanabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Ufuk hanım tekrar merhaba kurabiyenizi yaptım fakat hamuru mikserde karıştırdım hamurun kıvamı normal kurabiye gibibirbirini tutmuyodu.hamuru dondurma kasığı ile tepsiye yayilip birbirine yapismamasi açısından aralıklı dizdim fakat olduğu gibi yani yayılmadan top top pişdiler neden böyle oldular bı anlam veremedim.kurabiyeleri hemen hemen bes altı tepsiye dağıtarak koydum aslında iki tepsi sıkış sıkış pisirebilirmisim.baktimki yayilmiyolar bende en son tepsiyi pistikten sonra kurabiyelerin üzerine bardakla bastırdım yinede küçüktü bi hanimeller yada biskirem gibi büyük olmadı acaba dondurma kasığımı küçüktü bide ilk tepsideki kurabiyeler baktimki 8-10 dk olmadan bazıları kizarmaya başladılar dereceyi düşürdüm merak ettigim neden yayılma olmadı sizinki gibi...tadı güzeldi.basarincaya kadar çalışacağım tabiki bu sorularımı (siz) yanitlayip doğru teknikleri öğrendikten sonra...Elif

ufukmutfakta dedi ki...

Elif Hanım merhaba,
fırınınızdan kaynaklanan bir problem olduğunu düşünüyorum. Ama daha iyi cevap vermek için Sevgili Berna'nın bu kurabiyeyi yaptığı videonun linkini aşağıya ekliyorum. Bu linki çalıştırırsanız, kurabiyelerin yapılışını ve detayları da izleme şansınız olacaktır. Kolay gelsin.
http://www.kanalturk.com.tr/video/60796-damla-cikolatali-kurabiye-elma-sekeri-videosu.aspx