Salı, Ocak 15, 2008

KAVALA KURABİYESİ

kavala kurabiyesi 011

Kavala kurabiyesi hep methini duyduğum ancak hiç tatmadığım ve merak ettiğim bir kurabiye çeşidi idi. Yakın bir zamanda Etiler'de bir pastanede paket paket görünce aldım. Gerçekten oldukça lezzetliydi. Geçenlerde de hadi bende deneyeyim bakalım olacakmı diye tarif araştırmasına başladım ve Sevgili Nilay'ın(Kitchen O'clock)sayfasında buldum. Orjinal tarife burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yalnız kurabiye hamurunu yoğurduktan sonra şekil vermek istediğimde hamuru bir türlü toparlayamadım. Ne kadar uğraştımsa da şekil veremedim. Muhakkak bir yerlerde hata yaptım. Ama büyük bir azimle devam ettim ve hamuru tekrar yoğurma kabına alıp 1 yumurta ve yarım çay bardağı süt ilave ederek hamuru toparlamayı başardım. Bu şekilde hazırladığım hamuru merdane yardımı ile açıp, hilal şeklindeki kalıpla kestim ve pişirdim. Soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri serperek servis yaptım.
Her ne kadar hamuru toparlayamama sebebi ile malzemelerinde değişiklik yapmış olsamda, tadı pastanede yediğim orjinal Kavala kurabiyesine çok benziyordu yani çok güzeldi. Denemek isteyen herkese öneririm. Sevgili Nilay'a da tarif için çok teşekkürler.Tarifin orjinali yukarıda olmakla beraber her an elimin altında olması için tekrar buraya yazıyorum.
Malzemeler;
*250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
*1 çay bard. sıvıyağ
*1 su bard. pudra şekeri
*2 adet yumurta (Orjinal tarifte 1 adet)
*1 çay bardağı iri doğranmış badem
*1 çimdik tuz
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*1/2 çay bardağı süt(orjinal tarifte yok ben ekledim)
*4 su bardağından biraz fazla un
*Pudra şekeri (üstüne serpmek için)
Hazırlanışı;
1- Unu içine hiçbirşey eklemeden rengi biraz dönünceye kadar ve sürekli karıştırarak kavurun.Kavurduktan sonra soğumaya bırakın.
2-Soğuyan kavrulmuş unu hamur yoğurma kabına alıp, diğer tüm malzemeyi ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
3- Hamuru merdane yardımı ile açıp, hilal şeklindeki kurabiye kalıbınızla kesin. Veya kendiniz elinizle hilal şekli verebilirsiniz.Kurabiyeleri, yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık 20-25 dk. Çok kızarmamalarına dikkat edin. İyice soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri eleyerek servis yapın.

25 yorum:

Eya dedi ki...

Ufukcuğum...

Harika görünüyorlar,pişirme usukğ de değişik.Ellerine sağlık... Çok hoş

Sevgiler

Zehra

Adsız dedi ki...

Merhaba Ufukcum kavala kurabiyelerini görünce 2 yıl önce damağımda bıraktığı lezzeti aklıma geldi edirne'ye ziyarete gitiğimizde arkadaşlar özellikle bademli kavale kurabiyelerinden tattırmışlardı gerçekten çok güzel bir tadı vardı hatta birazda almıştık uzun zaman bayatlamadan tadını korudu.Bu tarifi mutlaka bende deniycem :)yalnız unla birlikte bademlerinde kavrulması gerektiğini biliyorum ben senin denemende sadece unu kavurmuşsun. eline sağlık sevgiler.

Pastanı Seç dedi ki...

valla canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Olsada yesek

e size afiyet olsun
sevgiler

Nilay Cinisli dedi ki...

Ufukçuğum,
Ellerine sağlık canım..Belli ki çok lezzetli olmuşlar..Hem çok da güzel şekillendirmişsin..Öpüyorum canım kucak dolusu sevgiler

Adsız dedi ki...

sekil bakimindan asillarindan guzel olmus kurabiyeler

nagehan

Adsız dedi ki...

Blogunuz cok güzel ufuk hn. bence anayemeklerede yer vermelisiniz.sevgiler

Adsız dedi ki...

Şeker hamursuz tarifleri görmek çok güzel. Çok başarılısın. Ve blogunun toptan ciltletsek her eve lazım nitelikde tariflerle dolu. Ellerine sağlık canım arkadaşım

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Ellerinize sağlık kurabiyeler harika görünüyor. Tarifi aldım bende deneyeceğim.

Özlem'den Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Ufuk'cuğum,
Ne büyük bir tesadüf..Geçen hafta Yunanistan'a giden bir arkadaşım bana bir kutu getirdi bu kurabiyelerden...))Afiyetle yedik..

Seninkiler o kurabiyelerden çok daha nefis görünüyorlar inan..Ellerine sağlık canım..

Sevgilerle kal..

Adsız dedi ki...

Bu sıteyısadece kendi blog arkadaşlarınızın ziyaret ettiğini düşünmüyorsunuz dimi,blogu olmadan okuyan insanlarda var çünkü yorum bıraktım ama yorum yayınlanmamış.

NiNo dedi ki...

cok guzeller

pelince dedi ki...

Harika gözüküyorlar,ellerine sağlık.

www.pelincelezzetler.blogspot.com

Pasta Saati dedi ki...

Ufuk, ben de çok merak ettim şimdi bu Kavala kurabiyelerini... Deneyeceğim. Ellerine sağlık!

Gaye.

banu kırmızıgül dedi ki...

merhaba,
ellerınıze saglık nefıs gorunuyor. ıyı hafta sonları..

capankizimutfakta dedi ki...

MERHABA, HARIKA BIR GORUNTU, BAYILDIM GERCEKTEN. ELLERINIZE SAGLIK...

Cafe Gusto dedi ki...

Merhaba Ufuk biraz uğraştırmış ama ortaya güzel birşey çıkmış.Ellerine sağlık.sevgiler...

Esma dedi ki...

merhaba Ufuk hanim, kurabiyelerinizi bugun gelen misafirlerim icin denedim, bende misafirlerimde cok begendi, paylastiginiz icin tesekkurler.

Hülya dedi ki...

Canım sen nasıl yaparsan yap eminim çok leziz ve şık olmuştur.
Ben çok beğendim..

ufukmutfakta dedi ki...

Zehra çok teşekkür ederim,

Özlem, bende bu lezzeti çok geç keşfettim ama iyi kide keşfetmişim. Ben bu tarifi Nilay'dan aldım. onun tarifinide bademler kavrulmuyordu. Başka tariflerde kavruldukları yazılı. Sanıyorum çok fark yaratmayacaktır. İkiside güzel olur.Sevgilerimle...

Pastanı seç teşekkür ederim,

Nilay hem güzel yorumun hemde tarifin için çok teşekkürler ve sevgiler...

Nagehan teşekkür ederim.....

Cansu Hanım, teşekkürler. Genellikle bu tarz üstüne yazıyorum ama arada bir neden olmasın?

Cansu hanım teşekkürler....

Özlem muhakkak tavsiye ederim, sevgilerimle....

ufukmutfakta dedi ki...

Gül'cüğüm ne lezzetliler değilmi? Bende bu lezzeti çok beğendim, sevgilerimle komşu kızı...

İsmini yazmayı unutan okurum,isminizi yazmadığınız için
yayınlanmamış olarak ikaz ettiğiniz ikişer dakika ara ile gelen ve neredeyse birbirinin aynı olan 6 adet yorumdan hangisiydi bilemiyorum. Sadece blog arkadaşlarım tarafından değil, isteyen herkesin okuyup isterse tecrübelerimden faydalanabileceği bir sayfa tabiiki beni çok mutlu ediyor. Tüm yorumlarıda kimden gelirse gelsin muhakkak yayınlıyorum. Ancak bahsettiğim altı adet yorumun bana olağanüstü iltifatlar içermesi ve neredeyse birbirinin aynı olması bende aynı kişi tarafından yazıldığı şüphesi uyandırdı. Tabiiki beğenilip iltifat almak çok onur verici ve çok mutlu oldum. Ancak yorumları okuyan yada okuyacak olan diğer ziyaretçilerim için de bende oluşan şüpheleri uyandıracak nitelikte olmaları sebebi ile yayınlamadım. Umarım beni anlarsınız:)

ufukmutfakta dedi ki...

Nihan, Pelin, Gaye çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için....

Banu, Çapankızı, Serpil beğenileriniz beni mutlu etti, teşekkürler....

Esma senin ve misafirlerinin beğenmiş olmanız beni çok mutlu etti. Afiyet olsun, sevgilerimle...

Hülya'cığım tatlı dilli arkadaşım teşekkür ederim, sevgilerimle...

buzlubadem dedi ki...

en sevdiğim kurabiyelerde biridir, belki de birincisi. Bademleri kavurarak deneyin bence, çünkü bademi tek başına yerken kavrulmuşu kavrulmamışına göre çok farklı bir aroma veriyor, o aromayı kurabiyeye eklemiş oluyorsunuz.
elinize sağlık bu arada, çok iştah açıcı görünüyorlar.

Adsız dedi ki...

[B]NZBsRus.com[/B]
Forget Slow Downloads With NZB Files You Can Rapidly Search HD Movies, Games, Music, Applications & Download Them @ Flying Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Newsgroup Search[/B][/URL]

Adsız dedi ki...

gerçekten müthiş gözüküyor.www.yoreseltatlarimiz.com da arslanzade farkıyla buldum ve denedim gerçekten ev yapımı tadında denemeyenler denesin mutlaka ...afiyet olsun

GÜLDEN dedi ki...

bu kurabiye sizinle tanışmamıza vesile oldu.öylesine iştah kabartıcı görünüyorlardı ki o kadar resim arasından ben bu resmi tıkladım ve sizin o muhteşem ve "TAM TUTAN"tariflerinizle buluşmuş oldum.ilk denediğim tarifiniz buydu ve yazmama gerek yok ama yinede yazayım"MUH-TE-ŞEM"oldu."misafire yapılacaklar"arasında benim için 1.sırada(2.susamlı şekerleme,3.kuşadası kurabiyesi...liste böyle uzayıp gidiyor:)))))